lauantai 10. huhtikuuta 2010

Mehevä suklaakakku

Isäni, joka on ehdottomasti suklaakakkumies, täytti 60 vuotta viikonloppuna. Aloin jo paria viikkoa aiemmin etsiä netistä ja kirjaston kirjoista täydellistä ohjetta oikein tuhtiin suklaakakkuun. Hakusessa oli kolmekerroksinen, kuorrutteinen ja tumma kakku, ja päädyin Suklaaherkut-kirjan ohjeeseen. Tein oman kakkuni ensinnäkin liian isoon vuokaan ja toisekseen paistoin hieman liian kuumassa uunissa vähän aikaa, ja luulin kakun epäonnistuneen täysin. Se oli uunista tullessaan mureneva, hieman pahanhajuinen lätty. Voitte kuvitella ilmeeni...
Päätin pienoisen raivokohtauksen jälkeen antaa kakulle mahdollisuuden, ja jääkaapissa vietetyn yön jälkeen se oli aivan eri kakku! Sain sen leikattua vain kahteen osaan, mutta muuten kakku oli menestys.

Mehevä suklaakakku

    Taikina:
    250 g tummaa suklaata
    175 g suolatonta voita
    4 dl sokeria
    4 kananmunaa
    1 1/2 dl vehnäjauhoja
    1/2 tl leivinjauhetta
    1 dl kaakaojauhetta
    100 g mantelijauhetta

    3 dl kuohukermaa

    Kuorrutus
    250 g mascarpone-tuorejuustoa
    150 g tummaa suklaata


Valmista ensin taikina, mieluummin päivää ennen kuorrutuksen valmistamista ja tarjoilua.
Ota munat ja voi aikaisin huoneenlämpöön.
Sulata suklaa vesihauteessa vesitilkan kanssa. Anna jäähtyä hieman.
Vaahdota pehmennyt voi sokerin kanssa, lisää munat vaaleaan vaahtoon yksi kerrallaan samalla vatkaten.
Laita uuni lämpenemään 160 asteeseen. Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe, kaakaojauhe ja mantelijauhe.
Sekoita hieman jäähtynyt suklaa voivaahtoon, siivilöi lopuksi kuivat aineet sekaan. Sekoita tasaiseksi ja kaada leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan (entintään 20-senttinen).
Paista uunissa 45-60 minuutin ajan. Anna jäähtyä.
Kun kakku on jäähtynyt, leikkaa se pitkällä, sahalaitaisella veitsellä kahteen tai kolmeen osaan.
Vaahdota kermavaahto ja levitä kerrosten väliin.
Sulata kuorrutuksen suklaa ja notkista mascarponea lusikalla. Sekoita keskenään ja levitä kuorrutus tasaisesti kakun päälle. Säilytä jääkaapissa, mutta ota huoneenlämpöön puolisen tuntia ennen tarjoilua.

Vinkkejä:
-Tässä kakussa monikaan asia ei voi mennä pieleen varsinkaan, jos ottaa aineet huoneenlämpöön tarpeeksi ajoissa. Suklaan pitää antaa myös jäähtyä sulattamisen jälkeen, etteivät lämpötilaerot olisi liian radikaaleja.
-Jos munien lisääminen tuntuu juoksettavan voi-sokeri-vaahdon, voit lisätä joukkoon hieman vehnäjauhoja.
-Jos mantelijauhe on kauhean paakkuista, siivilöi jauhoseos kaksikin kertaa ennen vaahtoon lisäämistä.



2 kommenttia :

Hönttä kirjoitti...

nam nam! On varmasti ollut ylihyvää!! On niin mehevän ja herkullisen kuuloinen ja näköinen!

La fille du vent kirjoitti...

Nam, näyttää aivan ihanalle! Olen kyllä käyttänyt mascarponea kuorrutuksissa, mutta en ole tajunnut, että siihen voisi sulattaa suklaata sekaan. Ehkä kokeilen tota huomiseen äitienpäiväkakkuun.