perjantai 16. huhtikuuta 2010

Parmesan-grissinit

Tiedättehän niitä pitkiä kalpeita leipätikkuja, joita saa halvoista italialaisista ravintoloista alkupalaksi? Nämä eivät ole niitä, vaan päältä ihanan rapeita ja sisältä sitkeän juustoisia grissineitä. Minulla on viikonloppuna tupaantuliaiset, ja nämä sopivat mainiosti tarjottavaksi sekä näyttävät kivoilta laseissa pystyssä. Ohje on kopioitu Voisilmäpeliä-blogista.

Parmesan-grissinit (32 kpl)

    Taikina:
    n. 70-80 g parmesanjuustoa
    3 valkosipulinkynttä
    5 dl maitoa/vettä
    1/4 pkt tuorehiivaa
    11-12 dl jauhoja
    1 tl suolaa
    1/2 dl oliiviöljyä
    2 rkl kuivattuja yrttejä (basilika, rosmariini, timjami...)

    Päälle:
    oliiviöljyä
    parmesanjuustoa raastettuna
    seesamin-/unikonsiemeniä
    sormisuolaa


Raasta juusto pienireikäisellä raastimella kippoon, voit käyttää samaa raastinta myös valkosipulien hienontamiseen.
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, murustele hiiva sekaan. Kun hiiva on liuennut, lisää joukkoon n. 8 dl jauhoja. Alusta kimmoisaksi ja lisää jauhoja, kunnes taikina irtoaa kulhosta ja käsistä. Vaivaa viitisentoista minuuttia.
Sekoita joukkoon parmesanjuusto, valkosipulinkynnet, oliiviöljy, suola ja yrtit. Vaivaa vielä vähän aikaa, kunnes kaikki aineet ovat levittäytyneet tasaisesti. Laita liinan alle kohoamaan noin puoleksi tunniksi, painele kasaan ja anna kohota toiset puoli tuntia.
Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
Ota kohonnut taikina kevyesti jauhotetulle alustalle ja jaa neljään osaan. Kauli osa kerrallaan suorakaiteeksi (n. 15 cm x 25 cm) ja leikkaa suorakaide pituussuunnassa kahdeksaan osaan. Pyörittele osat käsien välissä pitkiksi, sormen paksuisiksi pötköiksi. Laita uuninpellille 8-10 tikkua kerrallaan, sivele oliiviöljyllä ja ripottele muut aineet päälle. Paista uunissa n. 15 minuutin ajan tai kunnes grissinit ovat saaneet hieman ruskean sävyn. Tarjoile mieluiten heti.

Vinkkejä:
-Alkuperäisessä ohjeessa grissineitä kuuluu kohottaa vielä ennen uuniin laittamista, mutta itse unohdin tuon vaiheen kokonaan, ja tikuista tuli silti oikein muhkeita. Voit varmasti itsekin säästää tuossa kohtaa aikaa, jos haluat.
-Itse tykkään kohottaa taikinaa kuumalla vedellä täytetyssä lavuaarissa, mutta myös mikro (ei mitään kuumennusta päällä tietenkään) toimii hyvin.

Ei kommentteja :