sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Jouluiset saksanpähkinäkeksit


Sain tällä viikolla Urtekramilta ihanan jouluisen tuotepaketin, jossa oli mm. kuivattuja hedelmiä, pähkinöitä ja puuroriisiä. Pähkinät kuuluvat mielestäni ihan sellaisinaankin jouluun (varsinkin kuorelliset, joita saa rikkoa pähkinänsärkijällä), mutta pähkinöillä saa myös kauniisti koristeltua jouluisia leivonnaisia. Yksi lempipähkinäni on saksanpähkinä, joka sopii nätisti koristamaan jouluisen makuista, hieman mantelista keksiä.

Jouluiset saksanpähkinäkeksit (n. 20 kpl) 

2 1/2 dl vehnäjauhoja
75 g (n. 1 1/2 dl) mantelijauhetta
1 tl kanelia
1/4 tl jauhettua inkivääriä
1/4 tl muskottipähkinää
110 g voita
3/4 dl sokeria
1 muna
n. 20 kpl saksanpähkinöitä
tomusokeria

Siivilöi yhteen kulhoon jauhot, mantelijauhe ja mausteet.
Vaahdota toisessa kulhossa pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää huoneenlämpöisen munan keltuainen joukkoon, vatkaa tasaiseksi.
Yhdistä vaahto ja jauhoseos, kääntele tasaiseksi taikinaksi. Purista taikina yhdeksi palloksi (koostumuksen tulee olla sen verran kiinteä, että taikina pysyy yhtenä palana) ja litistä levyksi. Kääräise taikina kelmuun ja anna sen levätä jääkaapissa n. 30 minuuttia.
Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen.
Ota taikina kylmästä ja kauli se muutaman millin paksuiseksi levyksi jauhotetulla alustalla. Leikkaa n. 5-senttisellä muotilla taikinasta paloja. Voitele keksit valkuaisella, paina päälle saksanpähkinä.
Paista uunissa n. 10 minuutin ajan tai kunnes keksit ovat saaneet pinnalle hieman väriä.
Anna jäähtyä ritilällä, koristele jäähtyneinä tomusokerilla.

Vinkkejä:
- Jos taikina tuntuu liian muruiselta, lisää pieni tilkka vettä. Koostumuksen erot voivat johtua mm. vaahdotuksen määrästä ja keltuaisen koosta.

3 kommenttia :

Ellysi kirjoitti...

Pähkinät kuuluu kyllä jouluun! Ja kuivatut hedelmätkin ;) parasta on itse tehty joulusuklaa mihin saa laitettua molempia ;)

Anonyymi kirjoitti...

Voi vitsi, tästä blogista löytyy aina jotain kivaa, Jota on ehtinyt kaipailemaan ja etsistelemään. Olen metsästänyt tässä koko pikkujouluajan jotain kivaa pikkuleipäohjetta, jonka vaikeusaste olisi säällinen (=ei turhaa piperrystä) ja joissa olisi kuitenkin joku juju. Ja tässä postauksessahan se sitten näyttää olevan. Kuvankauniita kekseja, joita ei kuitenkaan tarvitse viivottimen ja vatupassien kanssa väkertää. Terkkuja, kiitoksia ja mukavaa pikkujouluaikaa toivottelee Riikka

anskusiili kirjoitti...

Ellysi: Voi niinpä! Joulusuklaa on sitä parempaa mitä enemmän sattumia. :)

Riikka: No onpa kiva kuulla! Näitä tehdessä ei tosiaan tarvitse viivotinta, haha. Toivottavasti tuli ohje käyttöön, ja hyviä joulun odotuksia sinnekin. ♥