maanantai 12. elokuuta 2013

Skotlantilainen shortbread


Skotlannissa ollessani viimeistään rakastuin shortbread-kekseihin, kun tarjolla oli muutakin valikoimaa kuin ne skottiruutuiset Walkers-paketit. Shortbreadin voisi karkeasti suomentaa murokeksiksi, ja anteeksi vain kielitieteilijämäisyyteni, sana short ei viittaa lyhyyteen vaan keksin murumaiseen, korkeasta voipitoisuudesta johtuvaan rakenteeseen (shortening on kasvirasvaa, jota käytetään leivonnassa pehmentämään rakennetta).

Hetken erilaisia shortbread-laatuja maistellessani löysin oman mieltymykseni - tykkään että keksi melkein sulaa suuhun ja on murumainen, silti hajoamatta käsiin tai olematta kuiva. Mieltymyksiä on monia, mutta tuskin kukaan tykkää tosi kovasta shortbreadista.

Kyselin Skotlannin-emännältäni shortbreadin valmistuksesta, ja hän valitteli omista kekseistään tulevan kovia. Netistä selailtuani löysin hyvän ohjeen, jonka tekijä tykkää juuri samanlaisesta rakenteesta, ja päätin testata reseptiä suomalaisilla aineksilla. Jauhot ja sokerikin ovat täällä erilaista, joten en ollut yhtään varma lopputuloksesta. Uuniinmenovaiheessakin olin hyvin skeptinen ja ajattelin kekseistä tulevan kuivia. Vaan pyh! Ohje toimi kuin unelma, ja shortbread oli minulle juuri täydellistä. Ainut vain, että tein aivan liian suuria keksejä, ja yhdenkin syöminen on suoritus.

Tämän reseptin mittasuhteita käytin soveltaen.

Skotlantilainen shortbread (n. 24 kpl)

250 g normaalisuolaista voita
450 g (n. 6 1/2 - 7 dl) erikoisvehnäjauhoja
170 g (n. 1 3/4 dl) Siro erikoishienoa sokeria
1 vaniljatanko

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
Ota voi hetkeä ennen leipomista huoneenlämpöön, mutta se saa silti olla viileää.
Pehmennä voita hieman sähkövatkaimella. Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet pois, sekoita voin joukkoon. Lisää sokeri ja siivilöi jauhot voin sekaan. Voit käyttää joko konetta tai hieroa aineet käsin sekaisin tasaiseksi. Taikinan tulee olla murumaista mutta paakkuista, sen tulee pysyä kasassa puristaessa. 
Painele taikina n. 20x20-senttisen vuoan pohjalle, tasoita pinta tasapohjaisella juomalasilla. 
Vedä terävällä veitsellä puoleenväliin viillot (viisi yhteen suuntaan, neljä toiseen) ja pistele haarukalla tai puutikulla asiaan kuuluvat reiät kekseihin. 
Paista n. 30-35 minuuttia, kunnes taikina on saanut hieman väriä kaikkialle. Varo paistamasta liikaa, väri saa olla aika vaalea.
Kun koko komeus on vielä kuuma, leikkaa veitsellä viillot pohjaan asti. Jätä jäähtymään. Keksit irtoavat toisistaan helposti ja pysyvät kasassa jäähtyneinä.

Vinkkejä:
- Voit käyttää myös pyöreää piirakkavuokaa, jonka halkaisija on n. 24 cm. Tällöin voit leikata keksit kolmion muotoisiksi viipaleiksi (petticoat tail -mallisiksi), katso kuva esimerkiksi täältä.
- Korkean voipitoisuuden takia keksit kärähtävät aika yllättäen, joten heti kun reunat alkavat saada hieman väriä, tarkkaile taikinan väriä koko ajan. Ota pois uunista heti, kun kullanruskeaa näkyy hieman kaikkialla.


9 kommenttia :

Terhi/Puikolta pudonnut kirjoitti...

Tätä reseptiä on kyllä pakko kokeilla! Ronttaan aina englannin reissulta Harrodsilta ja Marks&Spenceriltä noita shortbreadejä :D

Anonyymi kirjoitti...

Taas kyllä niin huippuresepti että! Helppo tehdä ja maukasta oli, kiitos Lunnileipoo :)

Leipuri

anskusiili kirjoitti...

Terhi: Aijetta, mua harmitti kun toin vain yhden paketin shortbreadia itselleni Skotlannista. Nyt ei oo niin tarkkaa, kun saa kotona tehtyä aikas hyvää kanssa. : )

Leipuri: Niin ihana kuulla. <3

Anonyymi kirjoitti...

Ihana resepti. Itselläni käynnissä Englanti-villitys eli näitä on kokeiltava heti. Jos vain viitsit, niin lisää vain Britti-reseptejä. Taannoisella Lontoon-matkallani näin kaikenlaisia ihania tart-tyyppisiä herkkuja sekä jollain ihanalla kreemillä ja hedelmillä/marjoilla täytettyjä kakkusia. Kaikkea ei ehtinyt lomaviikossa kokeilla, mutta jos näin kotosalla löytyisi hyviä reseptejä, niin vahingon voisi ottaa takaisin. Parhain terveisin ja mukavaa syksyä toivotelle Riikka

anskusiili kirjoitti...

Riikka: Kiitos kommentistasi! :) Varmasti tulee lisää Britti-reseptejä, itsekin kun olen englannin kielen opiskelija ja Britti-fani! Piirakat ja piiraat ovat kyllä englantilaisten mieleen, ja olen suunnitellut ostavani jotakin perinteiset brittileivonnaiset -kirjaa, josta löytyisi ohjeita kaikkiin herkkuihin.

U-M kirjoitti...

Tekee mieli heti kokeilla helpon oloista reseptiäsi. Voisikohan tähän ujuttaa mukaan inkivääriä? Pitänee maustaa ensin vaikka puolet taikinasta ja kokeilla miten sen maku tulee esiin.

anskusiili kirjoitti...

U-M: Kannattaa kokeilla, yllättävän helposti valmistuivat. : ) Ja inkivääri sopisi varmasti hyvin, mutta jättäisin ehkä vaniljan silloin pois. En osaa kuvitella, miten nuo kaksi sopisivat yhteen.

Anonyymi kirjoitti...

Itse tein aitoa skotlantilaista shorbreadia juuri äsken ensimmäisen kerran skotlantilaisen poikaystäväni äidin ohjeella ja tuli aivan suussasulavan ihania, juuri sellaisia kuin Skotlannissa!

2 osaa huoneenlämpöistä voita ja 1 osa sokeria ja ripaus suolaa vatkataan hyvin "vaahdoksi", kunnes seos on vaaleaa ja "keveää". Sähkövatkaimella jopa 10 minuuttia. Jauhoja lisätään suhteessa 2 osaa vehnäjauhoja, 1 osa maissijauhoja sekoittaen ja vaivaten, kunnes taikinasta saa pallon. Sitten vaivataan ainakin 10 minuuttia, että tulee hyvä sitko. Kaulitaan kahden leivinpaperin välissä vajaan sentin paksuiseksi levyksi. Päällimäinen voipaperi laitetaan pellin päälle. Perinteisesti taikinalevy (edelleen alimmaisen voipaperin päällä) vain leikataan 1x2 tuuman (2,5x5,0 cm) kokoisiksi suorakaiteiksi. Puolet nostellaan varovasti pellille, loppuja siirrellän varovasti voipaperilla etteivät ole toisissaan kiinni ja voipaperi liu'utetaan toiselle pellille. Perinteisesti kunkin keksin pinta vielä tökitään haarukalla (n. 4 tökkäystä per keksi). Paistetaan 170 asteessa n. 20 min tai kunnes keksit ovat kauniin kullanruskeita. Juuri uunista otetuille kekseille voi vielä ripotella hienosokeria koristeeksi.

Anoppilainen ei osannut aluksi kertoa tarkkoja määriä, mutta yhdessä päädyimme tähän:

220 g voita
110 g sokeria (tavallinen hienosokeri käy hyvin)
ripaus suolaa

3 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl maissijauhoja
+ vehnäjauhoja vielä juuri sen verran että taikinasta tulee "vaivaamiskelpoista". Taikina ei saa alkaa murustumaan! Kunnon vaivaus saa löysähköstäkin taikinasta helposti käsiteltävää.

Anoppilaisen mielestä onnistuneen shortbreadin salaisuus on kunnolla vaahdottaa voi ja sokeri, ja sitten kunnolla vaivata taikina.

Itsellä ei ollut maissijauhoja (Maizenaa) joten korvasin perunajauhoilla, ja ihan hyvin toimi. Joissain shortbread-resepteissa käytetään vain vehnäjauhoja, mutta kai maissi/perunajauho antaa keveyttä.

Jotkut kuulemma laittavat taikinan hetkeksi jääkaappiin, on helpompi kaulita ja varsinkin siirrellä keksejä pellille, mutta minen jaksanut odotella eikä mua ja poikaystävää haitannut, etteivät keksit olleet aivan täydellisiä suorakaiteita :-)

Jenni kirjoitti...

Itse en ole Englannissa käynyt, mutta rakastan Walkers -merkkisiä Shortbread-keksejä, joten heti kun näin tämän ohjeen, ajattelin että näitä kyllä teen. Teko on vähän venynyt mutta nyt sain vihdoin tehtyä. Voi että, olivat niiin hyviä! Ihan oikean makuisia! Kiitos siis todella paljon ohjeesta<3