maanantai 17. kesäkuuta 2013

Marja-vaniljatartaletit


Kesällä leivonnassa kauniimpia koristeita ovat tuoreet marjat, joiden makua ja ulkonäköä ei yleensä kannata pilata kypsentämisellä. Tartaleteissa tuoreet marjat pääsevät parhaiten oikeuksiinsa vaniljaisen kastikkeen päällä, ja yksinkertaiset leivokset näyttävät kauniin kesäisiltä. Tartaletteja voi varioida täytteen ja marjojen osalta loputtomasti, mutta tämä ohje on hyvin perinteinen.

Marja-vaniljatartaletit (6-8 kpl)

Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
100 g kylmää voita
3 rkl kylmää vettä

Täyte:
1 muna
3 dl kevytmaitoa
1/2 dl sokeria
1 rkl perunajauhoja
1 rkl vaniljasokeria

Päälle:
Tuoreita marjoja (esim. yksi rasia mansikoita, yksi rasia pensasmustikoita)

Laita tartalettipohjia varten kuutioitu voi ja vesi pakkaseen hetkeksi kylmentymään. Siivilöi vehnäjauhot kulhoon, lisää sokeri. Nypi kylmä voi jauhojen kanssa murumaiseksi seokseksi nopeasti, älä anna voin lämmetä. Lisää sitten kylmää vettä ja sekoita kylmällä veitsellä kunnes taikinasta tulee kiinteää. Purista nopeasti kasaan, kääräise kelmuun ja laita kylmään lepäämään 30 minuutiksi.
Valmista täyte mittaamalla aineet vaniljasokeria lukuun ottamatta kattilaan. Lämmitä miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen kunnes seoksesta muodostuu paksuhkoa kiisseliä. Sekoita joukkoon vaniljasokeri. Siivilöi täyte ja laita anna jäähtyä jääkaapissa.
Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen.
Kauli levännyt taikina jauhotetulla alustalla ohueksi, leikkaa taikianasta veitsellä hieman tartalettivuokia suurempia ympyröitä. Asettele taikina vuokiin, älä revi äläkä venytä. Leikkaa yli jäävä taikina pois.
Pistele taikinaan reikiä haarukalla ja peitä leivinpaperipalalla, kaada päälle herneitä painoksi. Näin taikina ei kohoa paiston aikana.
Paista uunissa n. 20 minuutin ajan tai kunnes taikinan reunat ovat kullanruskeat. Anna jäähtyä ritilällä ennen kuin poistat vuoista.
Ennen tarjoilua täytä jäähtyneet taikinakuoret kylmällä vaniljatäytteellä. Koristele haluamillasi marjoilla.


Vinkkejä:
- Piirakkataikinan tekeminen voi olla hermoja raastavaa, tärkeintä on saada oikeanlainen koostumus ennen jääkaappiin laittamista. Lisää vettä tarvittaessa enemmän, taikinan tulee pysyä koossa. Kauliessa kääntele taikinaa myötäpäivään ja varmista että tasolla on tarpeeksi jauhoja.

3 kommenttia :

Heidi kirjoitti...

Nam! Oi kun näyttävät hyviltä!
Olen kyllä samaa mieltä, että tuoreet marjat kesällä ovat parhaita koristeita leivoksissa. :)

may-aa kirjoitti...

Super söpö blogi ! :)

anskusiili kirjoitti...

Heidi: Kiitos, hyviä olivat! : ) Pitää nyt nauttia tuoreista, kotimaisista marjoista kun niitä saa.

may-aa: Vooi kiitos!