maanantai 13. elokuuta 2012

Kanelibriossit

Sain vanhempieni tutulta kansiollisen vanhoja reseptejä, jotka on otettu talteen suurimmaksi osaksi  Kotiliesistä ja ruotsalaisista Femina-lehdistä. Pari iltaa on tullut vietettyä lehtileikkeiden kanssa, välillä naiviudelle naureskellen ja välillä kivoja ohjeita ihastellen. Parhainta antia ovat vinkit emännälle -osiot ja liikuttavat kuvat leivonnaisista. Esimerkiksi runebergin tortut ja niiden kuorrutukset saattavat olla vähän vinksallaan ja eri paria, eikä asetteluun ole turhia panostettu.
Kokeilin tänään herkullisen kuuloista ohjetta (ohje Femina-lehdestä, vuodesta ei tietoa), ja leivonnaiset ovat alkuperäiseltä nimeltään kanelbriocher. En tiedä kuinka oikeaoppisia briosseja nämä ovat tai voiko näitä edes sellaisiksi kutsua, mutten keksi toistakaan nimitystä. Leivokset ovat pullan tai leivän tapaisia, mutta taikinassa on paljon rasvaa ja munia. Rakenteeltaan leivokset ovat pehmeitä, rapeakuorisia ja kuohkeita. Kanelin ja sokerin yhdistelmä on tunnetusti voittamaton ja toimii tässäkin yhteydessä.

Kanelibriossit (n. 15 kpl)

Taikina:
6 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
200 g voita
25 g hiivaa
1/2 dl vettä
3 munaa

Kanelitäyte:
100 g pehmeää voita
1 dl sokeria
3-4 tl kanelia

Sekoita keskenään suola ja vehnäjauhot. Nypi voi jauhoihin murumaiseksi seokseksi.
Liota hiiva lämpimään veteen, lisää munien kanssa jauhojen ja voin joukkoon.
Vaivaa reilusti jauhotetulla leivinalustalla kimmoisaksi. Kauli taikina n. 1 1/2 cm paksuiseksi levyksi ja leikkaa siitä paloja halkaisijaltaan n. 8-senttisellä muotilla (esim. kahvikuppi). Kokoa taikina aina uudelleen kasaan kun siitä ei saa muotilla enempää paloja. Pullia tulisi saada kahvikupin koosta riippuen 15 tai vähän alle.
Sekoita täytteen aineet keskenään. Paina esim. shottilasin pohjalla kolot leivosten keskelle ja lusikoi reilu annos täytettä koloon. Anna kohota liinan alla puolisen tuntia.
Lämmitä uuni 250 asteeseen. Voitele leivokset lämpimällä vedellä ja paista uunissa 12-15 minuutin ajan.

Vinkkejä:
-Kun käytät apunasi kahvikuppia ja shottilasia, niitä kannattaa välillä jauhottaa
-Täytettä varten tehtyjen kolojen kannattaa olla syviä ja isoja, jotta osa täytteestä pysyy leivoksen sisällä.
-Itse taikinassa ei ole ollenkaan sokeria täytteen makeuden vuoksi, mutta jos olet todellinen makean ystävä, ehkä ruokalusikallinen sokeria antaisi hyvän lisän taikinaan.


Suloisia mainoksia

3 kommenttia :

Dr.Sugar/Jinna kirjoitti...

Oih! Näyttää hyvältä!

Anonyymi kirjoitti...

Jes! Kiitos tästä, olen koittanut etsiä netistä hyvää briossien(?) ohjetta, tuloksetta.
Tämä vaikuttaa kuitenkin erittäin hyvältä, joten kun aikaa on niin nämä lähtee testiin, kiitos! :)
ps. rakastan blogiasi, kiitos siitäkin :-) se on tuonut paljon iloa ja hyviä leivoksia elämääni :)

anskusiili kirjoitti...

Jinna: Kiva kuulla! : )

Anonyymi: En tosiaan tiedä, ovatko nämä ihan oikeaoppisia briosseja, mutta todella hyviä ja helppoja ainakin valmistaa! Ja voi miten ihana kuulla, hyvät leivokset tekevät elämästä aina paremman. ; )