tiistai 18. lokakuuta 2011

Englantilaiset muffinit (English Muffins)

Olen jo kauan silmäillyt netissä kuvia söpön näköisistä, pulleista leipälätyistä, jotka kohotetaan hiivalla ja paistetaan kuitenkin pannulla! Englantilaiset ja varmasti myös amerikkalaiset syövät näitä aamupalalla, ja päälle sipaistaan joko hilloa tai voita. Itse tykästyin enemmän voivaihtoehtoon.
Yleensä leivosten pinnalla on maissijauhoa tai mannasuurimoita, mutta omasta kaapistani olisi löytynyt vain suklaisia mannasuurimoita, joten olin sitten ilman.

Englantilaiset muffinit (n. 10-15 kpl)

  6 dl vehnäjauhoja
  1/2 pss (n.5 g) kuivahiivaa
  1/2 tl suolaa
  1/2 tl sokeria
  3 dl maitoa
  1 rkl (15 g) voita

  voita/öljyä paistamiseen


Lämmitä maito kättä lämpöisemmäksi, sekoita siihen voinokare. Sekoita kulhossa keskenään jauhot, hiiva, suola ja sokeri. Lisää maito sekaan ensin puuhaarukalla alustaen ja sitten kädellä vaivaten. Ota taikina kulhosta leivinalustalle ja vaivaa kymmenisen minuuttia. Taikinan tulee olla rakenteeltaan pehmeää, ei jäykkää. Jätä taikina liinan alle kohoamaan noin puoleksi tunniksi.
Kauli kohonnutta taikinaa hieman joka suuntaan, jätä noin sentin-kahden paksuiseksi. Ota sopivan kokoisella juomalasilla paloja taikinasta, jätä ympyränmuotoiset palat liinan alle toiseksi puoleksi kohoamaan.
Kuumenna voi pannulla ja paista muffineita noin viiden minuutin ajan molemmilta puolilta, pidä levyä puolilämmöllä. Tarjoa lämpöisinä.

Vinkkejä:
-Tämä nyt on peruskauraa monelle, mutta jos joku ei vielä tiennyt: sitkoa vaativa leipä on hyvä leipoa puolikarkeaan vehnäjauhoon, kun taas kakkuihin kannattaa käyttää erikoisvehnäjauhoja. Todellisuudessa jauholajeja on uskomattoman paljon, mutta tuolla yleistyksellä perusleipoja pääsee pitkälle.
-Jos haluaa saada aamulla hieman nopeammin englantilaisia muffineita, taikinaa voi kohottaa yön yli jääkaapissa. Tämän jälkeen taikina pitää enää kaulia ja muffineita kohottaa puolisen tuntia ennen paistoa.

2 kommenttia :

Saga kirjoitti...

Nams... Nämä näyttää kyllä niin herkulta, että on pakko kokeilla.

anskusiili kirjoitti...

Kannattaa kokeilla, ihania varsinkin juuri paistettuina!