torstai 17. helmikuuta 2011

Maapähkinävoibrowniet

Ystävänpäivä kun on sellaista amerikkalaista hömpötystä, päätin juhlistaa sitä amerikkalaisilla perinneleivoksilla - brownieilla. Ensin meinasin tehdä red velvet -kakkua, jota käsittääkseni leivotaan yleensä 14.2., mutta se onkin pettymyksekseni tuorejuustolla kuorrutettu, punaisella elintarvikevärillä värjätty peruskakku. Ohjeen löysin Martha Stewartin laajasta leivonta-arkistosta.

Maapähkinävoibrowniet (9 isoa palaa)

    Suklaataikina:
    n.110 g voita
    170 g tummaa suklaata
    2/3 cup (1,6 dl) vehnäjauhoja
    1/2 tl leivinjauhetta
    ripaus suolaa
    3/4 cup (1,8 dl) sokeria
    3 munaa

    Maapähkinävoitahna:
    n.55 g voita
    1/2 cup (1,2 dl) tomusokeria
    3/4 cup (1,8 dl) sileää maapähkinävoita (Skippy, Utekram...)


Laita uuni lämpenemään 160 asteeseen.
Valmista suklaataikina ensin. Sulata voi ja tumma suklaa joko vesihauteessa tai mikrossa alhaisella lämmöllä, anna jäähtyä hieman. Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola erillisessä kulhossa. Sekoita sokeri noin kädenlämpöiseen suklaasulaan, lisää joukkoon munat yksi kerrallaan vatkaten. Yhdistä jauho- ja suklaaseokset.
Sulata maapähkinävoitahnan voi. Sekoita se maapähkinävoihin, sekoita joukkoon myös tomusokeri.
Kaada noin kolmasosa suklaataikinasta 20x20-senttisen (voidellun) vuoan pohjalle, tasoita pinta. Lusikoi maapähkinävoitäytteestä nokareita suklaataikinan päälle, noin sentin välein. Levitä varovasti päälle loput suklaataikinasta ja vedä taikinaan veitsellä ylös ja alas kuvioita. Paista uunissa n. 35-40 minuutin ajan, kunnes taikinaan työnnettyyn puutikkuun ei tartu taikinaa (ainakaan paljoa). Browniet ovat parhaita lämpöisinä nautittuina.

Vinkkejä:
-Jos tekee usein brownieita, kannattaa ostaa n. 20x20-senttinen silikoninen neliövuoka, sillä monet ohjeet on tehty sellaisen mitoille. Omani on Lekuén, ja kyseistä merkkiä myydään isoimmissa tavarataloissa.

1 kommentti :

Henskis kirjoitti...

Ahh kun näyttää hyvältä! =)