torstai 9. joulukuuta 2010

Saksanpähkinäleipä

Joulureseptien testaus jatkuu! Tämä leipä valmistuu helposti, ja on varmasti ilahduttava lahja jollekin. Itse ainakin ajattelin kääräistä tällaisen pakettiin. Ohje löytyi netistä selailemalla ja sopivia ohjeita yhdistelemällä.

Saksanpähkinäleipä

  vajaa 1 pss kuivahiivaa
  3,5 dl maitoa
  2 rkl hunajaa
  1 tl suolaa
  2 dl ruisjauhoja
  5-6 dl sämpyläjauhoja
  1 rkl öljyä
  1-2 dl rouhittuja saksanpähkinöitä


Lämmitä maito kättä lämpöisemmäksi ja sekoita kuivahiiva joukkoon. Lisää hunaja, suola ja ruisjauhot. Ala lisätä jauhoja vähän kerrallaan, sekoita ensin puukauhalla ja loppua kohden vaivaa käsin. Lisää öljy ja saksanpähkinät vaivauksen loppuvaiheessa ja lopeta jauhojen lisääminen sitten, kun taikina irtoaa kulhon reunoilta ja on kimmoisaa. Vaivaa käsin noin vartin ajan. Ripottele päälle hieman jauhoja ja jätä lämpimään paikkaan kohoamaan liinalla peitettynä noin 1,5 tunnin ajaksi.
Ota kohonnut taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa hetki. Muotoile limpuksi ja viillä halutessasi terävällä veitsellä pintaan. Jätä liinan alle kohoamaan vielä noin puoleksi tunniksi. Lämmitä uuni 250 asteeseen ja laske lämpötila 200 asteeseen, kun laitat leivän uuniin. Paista alatasolla noin puolen tunnin ajan.

Vinkkejä:
-Hunajan sijasta voit käyttää vaikka siirappia, joka antaa leipään jouluisan maun.
-Leipä on paistunut silloin, kun pohjaan koputtaessa kuuluu kumea ääni.Ei kommentteja :