sunnuntai 12. joulukuuta 2010

Lumikakkuset (snökakor)

Näin söpön näköisiä keksejä/kakkusia Hembakat-lehdessä, enkä ollenkaan tiedä miksikä näitä Suomessa kutsutaan. Ilmeisesti nämä ovat kuitenkin ruotsalaista perua, eikä suomalaista nimitystä ole (korjatkaa, jos olen väärässä). Nämä ovat vähän kuin pehmeitä, todella suklaisia keksejä, jotka kirjaimellisesti sulavat suussa, ja nimi tulee kauniista halkeilleesta sokerikuoresta.

Lumikakkuset (n. 20 kpl)

    100 g tummaa suklaata (70%)
    60 g voita
    1 1/2 dl fariinisokeria
    1 muna
    1/2 tl vaniljasokeria
    1/2 tl kardemummaa
    2 dl vehnäjauhoja
    3 rkl kaakoajauhetta
    1 tl leivinjauhetta
    ripaus suolaa
    1/4 dl maitoa

    Lisäksi:
    sokeria
    tomusokeria


Ota voi huoneenlämpöön ajoissa. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa varovaisesti, laita sivuun jäähtymään. Vatkaa pehmeä voi fariinisokerin kanssa kuohkeaksi, lisää muna, vaniljasokeri, kardemumma ja hieman jäähtynyt suklaa, vatkaa tasaiseksi.
Sekoita toisessa kulhossa keskenään vehnäjauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja suola. Kaada maito sokeri-munaseokseen ja siivilöi joukkoon jauhoseos, kääntele tiiviiksi taikinaksi. Ota taikina kulhosta, painele se jauhojen avulla noin kolmen sentin paksuiseksi pötköksi ja laita kylmään jäähtymään.
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Ota taikina parin tunnin kuluttua kylmästä ja leikkaa se kahteenkymmeneen samankokoiseen palaan. Pyörittele palat kämmenten välissä palloiksi, litistä hieman. Kaada yhteen astiaan sokeria, toiseen tomusokeria, ja pyörittele pallot ensin tavallisessa sokerissa, sitten tomusokerissa. Paista uunissa noin 14 minuutin ajan, tai kunnes keksit ovat kunnolla halkeilleet.

Vinkkejä:
-Mielestäni näihin sopisi paremmin kuin hyvin mintun maku, ja voitkin sekoittaa joukkoon pari tippaa piparminttuaromia ennen kuin lisäät jauhot taikinaan.



3 kommenttia :

anniamai kirjoitti...

Hih, näyttää ihan pieniltä ruisleipäsiltä :) kuulostaa ihanilta, pakko kokeilla näitä joskus.

Liisa kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
LjaL kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.