lauantai 30. lokakuuta 2010

Lepakkokeksit

Vaikka Halloween ei kosketa minua millään lailla, enkä viikonlopun iltatöiden takia pääse edes naamiaisiin, on tämä amerikkalainen juhlapyhä oiva tekosyy leipoa jotakin hauskaa. Haaveilin ensin koristeltujen taikinapallojen tekemisestä mutta ajanpuutteen vuoksi jouduin tyytymään kekseihin. Oli minulla sentään uusi keksimuotti! Keksit yritin kuorruttaa ensin oranssiksi värjätyllä massalla, mutta minulla ei ollut tarpeeksi pientä pursotinpäätä. Päädyin sitten samaan kuorrutteeseen, mitä käytin tässä kakussa.

Lepakkokeksit

    Keksitaikina (shortbread-tyyppinen):
    225 g voita
    ripaus suolaa
    60 g (1 dl) tomusokeria
    1 tl vaniljasokeria
    260 g (4 dl) vehnäjauhoja
    1 tl leivinjauhetta

    Kuorrutus:
    7 Kick-patukkaa
    1,5 dl kuohukermaa
    (lakuströsseleitä)


Ota voi huoneenlämpöön ajoissa. Vatkaa pehmeä voi sokerin kanssa kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri, kääntele vaahdon joukkoon. Litistä taikina levyksi, kääri kelmuun ja anna levätä kylmässä noin tunnin ajan.
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Jauhota leivinalusta ja kaulin, ripottele myös taikinan päälle jauhoja. Kauli taikina noin puolen sentin paksuiseksi levyksi ja leikkaa lepakkomuotilla paloja. Paista uunissa 8-10 minuutin ajan ja anna jäähtyä.
Valmista kuorrute sulattamalla pilkotut Kickit kattilassa kerman kanssa, anna kiehahtaa ja keitä sitten keskilämmöllä 5-10 minuuttia. Kasta keksit lämpöiseen, hieman jäähtyneeseen kuorrutukseen ja kierittele halutessasi strösseleissä, vielä kun kuorrutus on pehmeää. Anna päällisen kovettua.

Vinkkejä:
-Keksitaikina on aika murenevaa, joten lisää vehnäjauhoja vain sen verran kuin on välttämätöntä. Kääntele taikinaa jauhotetulla alustalla aina 90 astetta myötäpäivään samalla kun kaulit, ettei taikina tartu alustaan kiinni.
-Jos Kick-kuorrutus tuntuu liian paksulta, voit huoletta lisätä kermaa vielä lämpöiseen kuorrutukseen.
-Keksit pitävät muotonsa paremmin paiston aikana, jos pidät keksejä juuri ennen paistamista noin vartin ajan kylmässä.



3 kommenttia :

Marjis kirjoitti...

Kivoja lepakoita.
Hieno idea käyttää karkkeja kuorutteena. Kyllä karkit käyvät vaikka mihin :)

Noa kirjoitti...

Vitsit, tämä on varmasti uusi suosikkiruokablogini! Mahtavia ohjeita, täytyy testata yhtä jos toistakin... Onneksi ensi sunnuntaiksi teen brunssin yli 20 ihmiselle, joten reseptit tulevat tarpeeseen :)

anskusiili kirjoitti...

Marjis: Idea on Kinuskikissalta peräisin, siinä vasta kekseliäs nainen! : )

Noa: Voi kiva! Toivottavasti tulee muffinintäyteinen ja ihana brunssi.