torstai 29. lokakuuta 2009

Halloween-kakku

Halloween, mikä turha juhlapyhä mutta oiva tekosyy leipoa! Jotenkin en ole mikään täytekakkutyttö, ja ajatuskin kaulittavasta sokerimassasta tai marsipaanista saa minut hätääntymään. Halusin kuitenkin ylittää itseni ja tehdä täytekakkua (luultavasti ensimmäistä kertaa ikinä), mutta kuorrutukseksi saa kelvata musta lakritsikinuski. Voitte ihastella hämähäkinseittikuvioita ja lepakkokeksejä muista blogeista, niin minäkin teen. Sain kaikki neuvot ja vinkit tämän tekemiseen Kinuskikissa-blogista.

Halloween-kakku

    Sokerikakkupohja:
    5 munaa
    n. 3 dl sokeria
    n. 2 dl jauhoja
    n. 1 dl perunajauhoja
    2 tl leivinjauhetta
    margariinia ja korppujauhoja vuokaan

    Täyte:
    200 g appelsiinituorejuustoa
    2 dl kuohukermaa
    1 tlk (n. 300 g) säilykemandariineja
    1-2 dl vaniljakreemijauhetta

    Kuorrutus:
    10 kpl Kick-patukoita (200 g)
    2 dl kuohukermaa


Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
Riko munat kulhoon ja lisää sokerit, vaahdota tukevaksi vaahdoksi. Vaahto on valmista, kun siihen tiputettu vaahtokuvio säilyy pinnalla hetken aikaa.
Sekoita keskenään kuivat ainekset ja siivilöi vaahtoon. Kääntele lastalla varovaisesti pohjia myöten (jauhoja jää helposti pohjalle lymyilemään) ja kaada voideltuun sekä korppujahotettuun vuokaan (halkaisija n. 23 cm).
Voit tehdä sokerikakkupohjan myös kaikkea saman verran -periaatteella rikkomalla ensin lasiin haluamasi määrä munia. Ota samankokoinen lasi viereen ja kaada sinne sokeria yhtä paljon kuin muniakin on. Kaada sokeri suurempaan kulhoon odottamaan vaahdotusta. Kaada lasiin, jossa sokeri oli, vehnäjauhoja (n. 70 %) ja perunajauhoja (n. 30 %) niin, että jauhoja on yhtä paljon kuin munia. Jatka kuin edelläkin on neuvottu.
Paista pohjaa uunin alatasolla n. 40 minuuttia. Älä availe uunin ovea, koska pohja saattaa lässähtää. Kumoa valmis kakku pian paistamisen jälkeen ritilälle. Anna pohjan jäähtyä ennen kuin lisäät täytteen.
Kaada mandariinilohkojen mehu talteen kostutusta varten. Murskaa lohkot nopeasti sauvasekoittimella tai haarukalla. Vatkaa kermavaahto löysähköksi vaahdoksi ja pehmennä tuorejuustoa haarukalla. Lisää tuorejuusto ja mandariinimössö vaahtoon vaniljakreemijauheen kanssa.
Halkaise kakkupohja kahtia ja kostuta viiden munan kokoista pohjaa noin 1-2 desillä mandariinien lientä (jos liemi ei riitä, voit jatkaa vedellä). Parhaiten kostutus onnistuu pullasudilla. Levitä täyte halkaistun kakun alemmalle levylle ja nosta päällimmäinen levy sen päälle.
Voit valmistaa kuorrutuksen kun kakku on täysin jäähtynyt. Pilko paksupohjaiseen kattilaan Kick-patukat ja kaada kerma päälle. Anna karkkien sulaa, pidä levyä noin keskitasolla ja keitä vielä n. 5 min. Nosta liedeltä, sekoittele ja kaada leivinpaperin päällä lepäävälle kakulle. Levitä kuorrutetta myös reunoille ja laita jääkaappiin jäähtymään.

Vinkkejä:
-Jos kakun pinta näyttää tummuvan uunissa, voit noin puolessa välissä paistamista laittaa kakun päälle leivinpaperipalan.
-Kakun kahtia leikkaaminen käy parhaiten suurella sahateräisellä leipäveitsellä. Työnnä veitsi keskeltä pohjan reunaa sisälle ja lähde liikuttamaan veistä vaakasuunnassa, kunnes sinulla on kaksi kakkupohjaa.
-Tuo vaniljakreemijauhe on aivan ehdoton täytteessä, koska ilman sitä täyte valuisi kyllä pois kakun sisältä. Suurimmat tavaratalot myyvät sitä, mutta myös valmiit vaniljakastikepussit (esim. Ekströms, Blå Band) käyvät, niitä myydään ihan pienissäkin kaupoissa.






En voinut vastustaa!


Munat ja sokeri




Ei kommentteja :