maanantai 20. syyskuuta 2010

Manhattan clam chowder

Ruokaohjetta on luvassa pitkästä aikaa! Innostuin nimittäin Stockmannin Boston-päivillä niin kovasti nähdessäni säilykesimpukoita, että piti heti alkaa kehitellä simpukkakeiton ohjetta. Eikä vain minkä tahansa simpukkakeiton, vaan samanlaisen, jota joskus JFK-lentokentällä söin. Se taisi olla yksi parhaita keittoja, joita olen koskaan saanut. Manhattanilainen simpukkakeitto eroaa perinteisestä siinä, että liemessä on tomaattia.

Manhattan clam chowder (neljälle)

    5 perunaa
    2 suurta porkkanaa
    1 sipuli
    1 valkosipulinkynsi
    3 laakerinlehteä
    öljyä paistamiseen
    loraus kasvis-/kalafondia
    1 tlk säilöttyjä kokonaisia tomaatteja
    1-2 tlk säilykesimpukoita (200-400 g)
    mustapippuria
    sokeria
    suolaa
    valkosipulijauhetta


Kuori perunat ja porkkanat, kuutioi pieneksi. Silppua sipuli ja murskaa valkosipulinkynsi. Kuullota vihanneksia öljyssä kattilan pohjalla ja lisää sen jälkeen vettä niin, että kasvikset peittyvät reilusti vedellä. Murskaa tomaatteja pienemmäksi ja lisää keittoon kasvisliemen ja laakerinlehtien kanssa. Keitä n. 20 minuuttia tai kunnes vihannekset ovat kypsyneet.
Testaa vihannesten kypsyys ja lisää simpukat ja mausteet. Anna poreilla vielä kolmisen minuuttia ja tarkista maku. Nauti vaikka patongin kera.

Vinkkejä:
-Tämän keiton kruunaisi pieni loraus valkoviiniä tai ranskankermaa.
-Voit käyttää myös tuoreita simpukoita, itse kokeilen ehdottomasti niitä ensi kerralla. Suosittelisin ostamaan vajaan kilon tuoreita simpukoita.

2 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Moikka, olen ajatellut tehdä omenapiirakan valmiiseen kaupan murotaikinapohjaan. Minkälaisia omenoita kannattaa käyttää? olen ajatellut laittaa täytteeksi omenalohkoja, vähän omenahilloa, sekä sokeria ja kanelia. Tarvitseeko pohjaa paistaa enne täytteen lisäämistä?

Hyvää syksyn jatkoa sinulle :)

terveisin aloitteleva leipoja :D

anskusiili kirjoitti...

Heippa! Kannattaa käyttää kiinteitä ja hieman kirpeitä omenoita piirakkaan, ei siis mitään punaisia jouluomenoita ainakaan. : ) Kun nestettä on noin vähän, ei varmasti tarvitse esipaistaa pohjaa. Hyvä siitä tulee, varsinkin jos teet osasta taikinasta kannen piirakan päälle ja pistelet siihen reikiä haarukalla.

Samaa sinulle ja toivottavasti oli apua. : )