lauantai 8. toukokuuta 2010

Prinsessakakku

En ole marsipaanilla väkertävä leipuri, koska tykkään eniten yksinkertaisista ja helpoista jutuista. Äitienpäivän kunniaksi kuitenkin ostin ensimmäisen (!) marsipaanipötköni ja väänsin ruotsalaisen, perinteisen prinsessakakun (prinsesstårta). Teinpä myös ruusuntapaisen kakun päällekin komeilemaan... Kakun ohje on (hieman muuteltuna) Maku-lehdestä, ja hyvä ruusunteko-ohje löytyy täältä. Ei tuo marsipaani olekaan niin vaikeasti käsiteltävissä kuin ensin ajattelin, mutta kyllä tämä leipuri vielä harjoitusta tarvitsee.

Prinsessakakku

    Pohja:
    4 munaa
    2 dl sokeria
    1 dl vehnäjauhoja
    1 dl perunajauhoja
    2 tl leivinjauhetta
    1 1/2 tl vaniljasokeria

    Vaniljatäyte:
    2 dl kuohukermaa
    1 dl vaniljakreemijauhetta
    3 dl vettä
    (vaniljauutetta)

    Vadelmatäyte:
    1 dl vadelmahilloa
    3 dl vadelmia
    1 rkl sokeria

    Päälle:
    2 dl kuohukermaa
    250 g vihreää marsipaania
    tomusokeria


Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Valmista tavallinen kakkupohja vaahdottamalla (huoneenlämpöiset) munat sokerin kanssa kuohkeaksi vaahdoksi. Valmiin vaahdon päälle pystyy tavallaan kirjoittamaan s-kirjaimen valuttamalla vaahtoa vatkaimesta (todella selkeä havainnointi).
Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään ja siivilöi vaahtoon. Kääntele vaahto varovaisesti tasaiseksi, pohjia myöten. Voitele 22-24-senttinen vuoka ja kaada taikina vuokaan. Paista uunin alatasolla n. 30 minuutin ajan.
Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan sahalaitaisella veitsellä. Levitä alimman pohjan päälle vadelmatäyte, aseta päälle keskimmäinen kakkulevy. Valmista vaniljatäyte vatkaamalla kerma vaahdoksi ja sekoittamalla keskenään vaniljakreemijauhetta ja kylmää vettä. Vatkaa kreemiä keskiteholla viitisen minuuttia. Yhdistä kermavaahto ja vaniljakreemi, levitä keskimmäiselle pohjalle. Aseta päälle ylin levy ja laita kylmään odottamaan.
Ota marsipaani ajoissa huoneenlämpöön ja työstä sitä käsissäsi pehmeäksi ja taipuisaksi. Aseta pöydälle puhdas leivinliina tai vaikka silikoninen leivinalusta, levitä päälle ohut kerros tomusokeria. Kauli marsipaania (muovisella) kaulimella varovaisesti niin, että levystä tulee reilusti kakkupohjia isompi.
Vaahdota vielä 2 dl kermaa ja levitä se kakun päälle niin, että keskelle tulee keko vaahtoa, reunoille vain ohut kerros. Kanna marsipaanilevy kaulimen tai alustan avulla kakun päälle, siloita pinta ja painele kämmensyrjällä reunoja alas sileiksi. Leikkaa pizzaleikkurilla ylimääräinen marsipaani pois ja muotoile halutessasi ruusu/ruusuja.
Säilytä kakkua ilmatiiviisti.

Vinkkejä:
-Kakkupohjan leikkaaminen saattaa olla aloittelijalle hankalaa, mutta muutamalla niksillä onnistuu aika helposti. Käytä pitkää, sahalaitaista leipäveistä ja aloita leikkaamalla n. 1 - 1 1/2 cm paksuinen päällilevy. Sahaa veitsellä samalla kun pyörität kakkua. Kun halkaiset jäljelle jäävän pohjan vielä kahtia, tee mieluummin pohjasta kuin keskiosasta paksu. Toki samanpaksuiset pohjat olisivat parhaimmat!
-Jos haluat, voit laittaa alimmalle kakkupohjalle vain vadelmahilloa (n. 3 dl).

3 kommenttia :

Maria kirjoitti...

Prinsessakakku on aivan ihanaa! Ruotsissa myydään lähes kaikissa ruokakaupoissa valmiiksi kaulittua marsipaania, jolloin vaikein vaihekin vähän helpottuu ja kynnys tehdä kakkua pienenee. Hienosti olet saanut marsipaania työstettyä ensikertalaiseksi! :)

Anonyymi kirjoitti...

Hyvin onnistuneen näköinen marsipaanikakku, ensikertalaisuutta ei huomaa laisinkaan!

anskusiili kirjoitti...

Maria:
Voi että, tännekin valmiiksi kaulittua! Kiitoksia, kiva kuulla. : )

Anonyymi:
Kiitän kovasti! Paitsi että pakko myöntää eräs seikka: kuvasin kakun aika imartelevasta kuvakulmasta, muualla marsipaanissa SAATTAA näkyä ryppy jos toinenkin...