lauantai 13. maaliskuuta 2010

Maapähkinävoifondant

En saa tarpeekseni maapähkinävoista - olen maustanut sillä tofua ja jopa voidellut ruisleipänikin kyseisellä elämän eliksiirillä. Silti ajattelin taas tänään yhdistää maapähkinävoin ja suklaan, kuinkahan monennetta kertaa.
Fondantista tulee hyvin helposti "vääränlaista", jolloin se jää joko liian juoksevaksi tai pullamaiseksi sisältä. Fondantin ei myöskään kuuluisi lässähtää keskeltä uunista tultuaan, ja vaikka olen itsekin vain pari kertaa tehnyt onnistunutta fondantia, maku on aina yhtä ihana.

Maapähkinäfondant (4 annosta)

    150 g tummaa suklaata
    0,75 dl maapähkinävoita
    3 munaa
    reilu 1 dl sokeria
    vajaa 1 dl vehnäjauhoja


Ota munat ennen leipomista huoneenlämpööb.
Sulata vesihauteessa tumma suklaa maapähkinävoin kanssa, anna seoksen jäähtyä.
Laita uuni lämpenemään 170 asteeseen. Erottele munien keltuaiset ja valkuaiset keskenään ja vaahdota valkuaiset kulhossa vaahdoksi. Lisää sokeri vähän kerrallaan vaahtoon, samalla vatkaten. Valmiina vaahto on kiinteää, valkoista ja kiiltävää.
Sekoita munankeltuaiset sulaneeseen suklaaseen, käytä tarvittaessa sähkövatkainta.
Lisää suklaaseokseen pieni määrä valkuaisvaahtoa ja sekoita. Lisää loput valkuaisvaahdosta jauhojen kanssa suklaaseen, sekoita varovaisesti.
Voitele neljä uuninkestävää pikkuista vuokaa. Kaada taikina vuokiin ja paista uunissa n. 15 minuutin ajan.

Vinkkejä:
-Voit sulattaa suklaan ja maapähkinävoin myös mikrossa. Käytä tällöin sulatustehoa ja sekoittele välillä. Tämähän on aivan mikrokohtaista, mutta itse lämmitän ensin parin minuutin ajan, sekoitan ja laitan mikroon taas minuutiksi.
-Valmiina fondant on reilusti kohonnut kuprulle, ja halkeamista näkyy melkein raakaa taikinaa. Vain tuurilla tai kokeilemalla pääsee oikeaan lopputulokseen, mutta myös valkuaisvaahdolla on vaikutusta lopputulokseen. Liian löysäksi jätetty tai suklaan lisäämisen yhteydessä lössähtänyt vaahto saa leivoksetkin nuupahtamaan.

Ei kommentteja :