torstai 3. syyskuuta 2009

Dallaspullat

En ole koskaan ennen tehnyt itse pullaa (uskokaa pois!), koska olen enemmän sellainen piirakka- tai keksileipoja. Pulla on kauhean hyvää, mutta jotenkin minua aina stressaa hiivan käyttö - nyhjään maanisena keittiössä ja kurkin liinan alle, että onhan taikina kohoillut. Nyt kuitenkin päätin olla uskalias ja tein kunnon terveysherkkua, dallaspullia. Ei laihduttajille...
Ohje Maku-lehdestä.

Dallaspullat (n. 18 kpl)

    Pullataikina:
    25 g hiivaa / n. 1 pss kuivahiivaa
    3 dl maitoa
    1/2 muna
    1 dl sokeria
    1 tl suolaa
    7-8 dl jauhoja
    100 g margariinia

    Täyte:
    150 g margariinia
    200 g maitorahkaa
    1/2 dl vaaleaa siirappia
    1 pss vaniljakastikeaineksia / vajaa 1 dl vaniljakreemijauhetta
    1 tl vaniljasokeria

    Päälle:
    1/2 muna voiteluun


Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, tai jos käytät kuivahiivaa, reilusti kädenlämpöiseksi. Sekoita hiiva maitoon ja riko munan rakenne lasissa haarukalla, lisää puolet munasta.
Sekoita joukkoon myös sokeri ja suola
Alusta jauhot hiljalleen taikinaan, sulata margariini. Lisää sulanut margariini taikinan joukkoon ja vaivaa, kunnes margariini on imeytynyt. Laita kulhon päälle liina ja jätä lämpöiseen paikkaan kohoamaan noin puoleksi tunniksi.
Valmista kohoamisen aikana täyte. Sulata margariini ja lisää joukkoon maitorahka, vaalea siirappi, vaniljakastikepussi ja vaniljasokeri.
Ota kohonnut taikina kulhosta ja aseta jauhotetulle alustalle. Kauli suorakaiteen muotoiseksi, alle sentin paksuiseksi levyksi. Levitä levyn päälle täyte ja rullaa levy pitkäksi pötköksi. Leikkaa pötköstä n. 2 cm paksuisia kiekkoja.
Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen ja anna pullien kohota uuninpellillä. Voitele kohonneet pullat puolikkaalla munalla ja paista uunissa 10-15 minuuttia.

Vinkkejä:
-Itse kohotan pullani ja leipäni kulhossa, joka kelluu kuumalla vedellä täytetyssä lavuaarissa. Kelluminen ei ole ehkä osuvin sana, sillä vettä kannattaa laittaa vain sen verran, että kulho pysyy hyvin pystyssä. Liina vielä päälle, ja kohoaminen on taattu!
-Jos tuntuu siltä, että täytettä on riittävästi, voit tehdä kuin alkuperäisessä ohjeessa sanotaan, eli levitä taikinan päälle vain 3/4 täytteestä ja lisää loput pullien päälle munalla voitelun jälkeen. Itsestäni tuntui, että täytettä ei olisi mitenkään riittänyt päälle, joten pistin kaiken sisään.
-Tuota vaniljakreemijauhetta saa kuulemma esimerkiksi Halpa-Hallista ja joistakin K-Marketeista, ja sitä kannattaa etsiä maustehyllyn luota.

1 kommentti :

Sanna (suklaapupu) kirjoitti...

Onpas herkullisen näköisiä! Itse kanssa vähän arkailen hiivan käyttöä. Arkailuni perustuu yhteen vuosia sitten tapahtuneeseen epäonnistumiseen, mutta ehkä siitä nyt on jo sen verran kauan ja kokemustakin on ehtinyt karttua, että pitäisi varmaan kokeilla uudestaan :)