perjantai 26. syyskuuta 2008

Mustikkapiirakka

Tänä syksynä ei taida tulla kenellekään mitään suuria mustikkasatoja, mutta tänään makeannälän yllättäessä minut pelasti kaupan pakasteallas. Tämä on niin perinteinen ja tavallinen mustikkapiirakkaohje, joka onnistuu varmasti jokaisella! Lisäksi maku on mainio, eikä tiskiäkään tule kauheasti. (Aina plussaa!) Reseptin olen äkännyt siunatusta Pirkka-reseptihausta tällaisenaan.

Mustikkapiirakka

    Pohja:
    100 g margariinia
    1 muna
    1/2 dl sokeria
    3/4 dl kaurahiutaleita
    2 1/2 dl vehnäjauhoja
    1 tl leivinjauhetta
    tilkka öljyä/margariinipaketin loput vuoan voiteluun

    Täyte:
    400 g pakastemustikoita (2 pussia)
    200 g tuorejuustoa (maustamatonta)
    1 muna
    3/4 dl sokeria
    2 rkl sitruunan mehua (puolikas pienestä sitruunasta riittää hyvin)
    1 tl vaniljasokeria


Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Sulata margariini ja anna jäähtyä. Sekoita kuivat aineet keskenään isohkossa astiassa. Lisää sitten astiaan muna ja sulanut, hieman jäähtynyt rasva. Painele taikina reunia myöten voideltuun piirakkavuokaan.
Levitä jäiset mustikat pohjan päälle.
Sekoita tuorejuustoon sokeri, muna, sitruunan mehu ja vaniljasokeria. Kaada mustikoiden päälle. Paista uunissa 20-30 minuuttia. Anna jäähtyä mahdollisimman kauan ennen tarjoilua.

Vinkkejä:
-Itse olen aina niin malttamaton, että lisään vielä lämpöisen margariinin muiden aineiden sekaan, koska jäähtymisessä kestää yllättävän kauan. Käsittääkseni esimerkiksi tällaisessa tapauksessa haalea/lämmin margariini ei tee tuhoja, mutta jos lämmintä margariinisulaa lisää vaahdon sekaan, kuohkeus häviää ja taikina menee pilalle!
-Olen tehnyt tällä ohjeella monet kerrat, ja ainut miinuspuoli on hieman löysä täyte. Olen aina antanut piirakan jäähtyä ulkona muutaman tunnin, sitten laittanut sen jääkaappiin. Kun se on yön yli kaapissa kohmettunut, rakenne on oikein hyvä.
Tänään kuitenkin kuulin äidiltä sellaisen vinkin, että pakastemustikoiden sekaan voisi laittaa hieman perunajauhoja.
-Olen huomannut, että tuorejuusto notkistuu kun sekaan on lisännyt sokeria. Aina kun sinun tarvitsee sekoittaa tuorejuuston sekaan monia aineita, kannattaa lisätä ensimmäisenä sokeri, minkä jälkeen muidenkin aineiden sekoittelu onnistuu helpommin.

Ei kommentteja :