Pistaasi on ollut jo kauan lempparini jäätelömauista, ja parasta pistaasijäätelöä olen saanut aikoinaan Barcelonasta. Leivonnassa olen käyttänyt pistaasia lähinnä muiden pähkinöiden tapaan rouheena keksitaikinan seassa tai fudgessa, mutta en ole aikaisemmin kokeillut jauhaa pistaasia hienoksi, jolloin kauniin vihertävä väri pääsee oikeuksiinsa. Mielessäni on kummitellut hetken aikaa pistaasin makuinen vanukas, joka valmistuu helposti jälkiruoaksi ilman uunia tai pitkää ainesosalistaa.
Jos pistaaseita saisi valmiiksi kuorittuina (saako?), tekisin pikimmiten esimerkiksi macaroneja ja jäätelöä pistaasista. Nyt pitää kuitenkin antaa sormien palautua ennen kuin ryhtyy taas pistaasien kuorimiseen.
Pistaasivanukas (2 reilua tai 4 pienempää annosta)
2 1/2 dl kuohukermaa
1/2 dl sokeria
75 g kuorittuja pistaasipähkinöitä
2 liivatelehteä
200 g turkkilaista jogurttia
Koristeluun: pistaasipähkinöitä ja tummaa suklaata
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan n. 5 minuutiksi.
Jauha kuoritut pistaasipähkinät monitoimikoneessa hienoksi jauhoksi.
Mittaa kattilaan kerma, sokeri ja pistaasipähkinäjauhe. Kiehauta seos ja sekoita kunnes sokeri on liennut nesteeseen.
Purista liivatelehdistä vesi pois, sekoita yksi kerrallaan kuumaan kermaseokseen. Anna hieman jäähtyä.
Sekoita turkkilainen jogurtti lusikalla tasaiseksi kulhossa, kaada hieman jäähtynyt kermaseos siivilän läpi kulhoon. Sekoita sileäksi, kaada sitten joko kahteen tai neljään astiaan.
Anna seoksen hyytyä pari tuntia jääkaapissa, mielellään yön yli. Koristele pistaasipähkinöillä ja tummalla suklaalla.
Koristeluun: pistaasipähkinöitä ja tummaa suklaata
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan n. 5 minuutiksi.
Jauha kuoritut pistaasipähkinät monitoimikoneessa hienoksi jauhoksi.
Mittaa kattilaan kerma, sokeri ja pistaasipähkinäjauhe. Kiehauta seos ja sekoita kunnes sokeri on liennut nesteeseen.
Purista liivatelehdistä vesi pois, sekoita yksi kerrallaan kuumaan kermaseokseen. Anna hieman jäähtyä.
Sekoita turkkilainen jogurtti lusikalla tasaiseksi kulhossa, kaada hieman jäähtynyt kermaseos siivilän läpi kulhoon. Sekoita sileäksi, kaada sitten joko kahteen tai neljään astiaan.
Anna seoksen hyytyä pari tuntia jääkaapissa, mielellään yön yli. Koristele pistaasipähkinöillä ja tummalla suklaalla.
Vinkkejä:
- Halutessasi voit siivilöidä seoksen vielä toiseen kertaan sekoittamisen jälkeen, mikäli haluat vanukkaasta todella samettista.
- Varo vatkaamasta kermaan liikaa ilmaa valmistuksen aikana, ettei vanukkaaseen tulisi ilmakuplia.
3 kommenttia :
Kuorittuja pistaaseja saa ainakin Punnitse & Säästä-kaupasta! :)
Ja minä oon nähny ihan Prismassakin irtokarkkihyllyn vieressä kun on myynnissä kuivattuja hedelmiä ja kuorrutettuja pähkinöitä. Tosin eivät ole paahdettuja eikä suolattuja, eivät siis maistu juuri miltään verrattuna kuorellisiin...
Anonyymi: Kiitoksia tiedosta, mitäpä sieltä ei saisi. : )
Kesänaapuri: Kiitos kun kerroit! Mauttomampia varmaan ovat, ellei sitten itse suolaa ja paahda.
Lähetä kommentti