Yksi lempileivonnaisistani on epäilemättä tuhti, tuorejuustoa pursuava, mausteinen ja pähkinäinen porkkanakakku. Kehittelin taannoin keväällä Leivotaan-lehden juttua varten itselleni mieluisimman porkkanakakkuohjeen ja osuin kerralla aika lähelle omaa porkkanakakkuihannettani. Porkkanakakkuahan voi syödä minä vuodenaikana tahansa (kaikkina neljänä!), mutta parhaiten se sopii ehdottomasti syksyyn.
Tämä kakku muuten säilyy yllättävän kauan mehevänä, mikä johtuu luultavasti taikinan porkkanaraasteesta. Kakkua syötiin muistaakseni neljä-viisi päivää pohjien paistamisen jälkeenkin, eikä kakku ollut mennyt vieläkään täysin kuivakaksi. Monissa porkkanakakkuohjeissa kehotetaan käyttämään öljyä voin sijaan, mutta minä yksinkertaisesti pidän enemmän voin mausta.
Tämä kakku muuten säilyy yllättävän kauan mehevänä, mikä johtuu luultavasti taikinan porkkanaraasteesta. Kakkua syötiin muistaakseni neljä-viisi päivää pohjien paistamisen jälkeenkin, eikä kakku ollut mennyt vieläkään täysin kuivakaksi. Monissa porkkanakakkuohjeissa kehotetaan käyttämään öljyä voin sijaan, mutta minä yksinkertaisesti pidän enemmän voin mausta.
Lunnin porkkanakakku (n. 8 palaa)
Taikina:
2 munaa
1 dl fariinisokeria
1 dl sokeria
100 g voita
2 ¼ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
¼ tl inkivääriä
¼ tl muskottipähkinää
¼ tl kanelia
1 tl sitruunan raastettua kuorta
200 g (n. 3 isoa porkkanaa) porkkanaraastetta
100 g saksanpähkinöitä
Kuorrutus:
300 g (n. 6 dl) tomusokeria
80 g voita
200 g tuorejuustoa
1 rkl sitruunan mehua
koristeluun mantelirouhetta ja pekaanipähkinöitä
Ota munat ja voi ajoissa huoneenlämpöön.
Sulata voi ja anna jäähtyä. Vaahdota munat ja sokerit kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi.
Toisessa kulhossa sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe ja mausteet.
Kuori ja raasta porkkanat, raasta myös sitruunan kuori hyvin pestystä sitruunasta. Rouhi saksanpähkinät karkeasti.
Lisää muna-sokerivaahtoon sulatettu voi, porkkanaraaste, sitruunan kuori, saksanpähkinät ja jauhoseos. Sekoita vain kunnes aineet ovat juuri yhdistyneet toisiinsa.
Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun tai huolellisesti voideltuun pieneen vuokaan (n. 15–20-senttinen). Paista uunissa 175 asteessa keskitasolla 30–35 minuutin ajan tai kunnes kakku on saanut pintaansa väriä ja tuntuu kiinteältä.
Anna jäähtyä ja leikkaa kahtia pitkällä, sahalaitaisella veitsellä.
Valmista kuorrute vatkaamalla kaikki ainekset keskenään sileäksi.
Kokoa kakku lisäämällä noin puolet kuorrutteesta kakkupohjan päälle, lisää päälle toinen pohjapuolisko. Levitä loput täytteestä kakun reunoille ja päälle palettiveitsellä. Koristele reunat mantelirouheella ja viimeistele pinta pekaanipähkinöillä.
Vinkkejä:
- Kuorrutusta on todella reilusti, joten jos et halua niin paljon tuorejuustomössöä kakun väliin (saanko kysyä: miksi et haluaisi?), kannattaa puolittaa kuorrutuksen määrät. Itse tykkään, että kuorrutusta on reilusti ja mieluummin vähän liikaa. Tällöin kakkua kuorruttaessa ei tarvitse pihistellä ja pinnasta saa helposti tasaisen ja läpinäkymättömän.
12 kommenttia :
Ja nyt sit tekis mieli juosta kauppaan tarpeita hakemaan! Mun linjojen onni että kaupat on tällä hetkellä vielä kiinni :)!
Siis oot niin oikeassa tossa kuorrutteen määrässä! Usein siinä pihistellään aivan liikaa, enempi parempi :)
Kypsyykö pohja normaalisti jos teen sen tuplakokoisena isoon vuokaan? Vai suositteletko tekemään kahdessa erässä, paistaa peräjälkeen pikkuvuoassa? Taikinan voi varmaan tehdä kerralla tuplakokoiseksi ja seisottaa paistoajan jääkaapissa...
Ooooh, mä oon pitkään (PIT-KÄÄN) etsinyt ohjetta joka vastais mun käsitystä täydellisestä porkkanakakusta. Mä luulen et tää on nyt SE! Pakko kokeilla tätä mahd. pian, nam! :)
Melina: Kiva kuulla, että heti tuli leipomishimot!
Van Kokki: Ainakin meidän välillä asiassa valitsee yhteisymmärrys. : )
Aurinko: Suosittelisin ehkä tekemään isossa vuoassa, jos aiot tehdä tuplakokoista, koska tuossa 20-senttisessä vuoassakin kakusta tuli aika korkea. Paistoaikaa kannattaa hieman tarkkailla, ehkä pidentää isommalla vuoalla tehdessä. Pinnan väriä tarkkailemalla ja kakkupohjaa painaessa (tulee tuntua kiinteältä) kypsyyden kyllä huomaa. : )
Mona: Hups, toivottavasti en nyt asettanut odotuksiasi liian korkealle. : D Mun makuun tämä oli juuri hyvä, mutta tietty makujakin on niin monia!
En usko! Mitä nyt oon sun ohjeilla leiponut, niin aika yksiin tuntuu meidän maut menevän ;)
Näyttää ihan mielettömän hyvältä! Kuvista kyllä huokuu se, että kakkupohja on tosi mehevä. :) Silmää hivelevät myös tuon kakkuvadin alaosassa pilkistelevät pienet marenkileivokset, nam!
Mona: Hihii, ihana kuulla. <3
Tiina: Voi kiitos sinulle! Tuli kuvailtua monia herkkuja samana päivänä, joten kerrankin sai muitakin leivonnaisia kuvausrekvisiitaksi.
Oi kuinka kaunis ja mehevännäköinen kakku!
Moikka! Pakko oli saada porkkanakakkua sitä rakastavaa kaveria varten (ja itteäni), joten testasin sun ohjetta ja tuli kyllä niin mehevää ja herkullista. Vähän ehkä jäi väriltään vaaleammaksi, kuin oletin, mutta eipä tuo makuun vaikuttanut. Pakko kirjoittaa ohje talteen :) Kivaa syksyä Tampereelle!
Tiina: Heippa! Kiva kun laitoit kommenttia ja erityisesti kun olit innostunut leipomaan. : ) Jäikö kakku vaaleammaksi kuin minulla noissa kuvissa? Jännä juttu, mutta hyvä jos maistui makoisalta. Ihanaa syksyä sinne myös!
Kaunis kakku ja herkullisen näköinen resepti.
Lähetä kommentti