En ole syönyt karviaisia vuosiin, viimeksi varmaan isovanhemmilla pienenä, jolloin karviaisia tuli vedettyä suoraan puskasta niin paljon, että maha tuli kipeäksi. Nyt kuitenkin olen bongannut monia kivalta vaikuttavia karviaisreseptejä, ja kauppareissulta piti ottaa mukaan rasiallinen punaisia karviaisia. Päätin tehdä ranskalaista clafoutista, joka on pannukakkutyylinen jälkiruoka. Clafoutis tehdään yleensä kirsikoista, kuulemma kivellisistä, mutta kirpeiden makujen ystävänä halusin kokeilla karviaisia. Lämpimänä ja jäätelön kanssa tämä maistuu ihanalta, ja clafoutiksen valmistaminenkin oli todella vaivatonta.
Ainut mikä jäi kaivelemaan, oli sopivan paistoastian puuttuminen. Yhtäkään kippoa tai kuppia en voi tähän keittiöön mielellään ostaa, joten vanhalla Marimekon Oiva-kulholla mentiin. Hieman haikeana tosin katselin Revolin kahvallista vuokaa, joka olisi täydellinen clafoutista varten.
Käytin Julia Childin clafoutis-ohjetta mutta korvasin kirsikat karviaisilla.
Clafoutis karviaisista (6–8 annosta)
3 munaa
3 dl maitoa
1 1/2 dl sokeria
1 tl vaniljauutetta / vaniljasokeria / 1 vaniljatanko
1 2/3 dl vehnäjauhoja
n. 4 dl karviaisia
voita voiteluun
tomusokeria koristeluun
Voitele n. 2-litrainen, laakea uunivuoka voilla. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
Yhdistä puolet sokerista (3/4 dl), munat, maito, vanilja ja vehnäjauhot kulhossa. Kaada blenderiin ja sekoita n. 1 minuutin ajan kunnes seos on sileää. Voit toki sekoittaa taikinan myös käsin.
Kaada n. 1 cm taikinaa uunivuoan pohjalle, paista uunissa 7–10 minuuttia tai kunnes pintaan on muodostunut kalvo.
Ripottele siistityt karviaiset vuokaan, lisää puolet sokerista karviaisten päälle. Kaada vuokaan loput taikinasta. Paista uunissa n. 45–60 minuutin ajan tai kunnes clafoutis on ruskea, kohonnut ja munat ovat kypsyneet. Voit testata kypsyyttä puutikulla: puutikkuun ei jää taikinaa jos munat ovat kypsyneet.
Anna jäähtyä n. 30 minuuttia ja koristele tomusokerilla. Tarjoile sitten sellaisenaan tai jäätelön/kerman kanssa.
Vinkkejä:
- Käytä huoneenlämpöisiä aineita.
- Vanilja antaa tärkeän säväyksen, älä siis jätä sitä pois.
- Olenkin vinkannut tästä Instagramin (@anskusiili) puolella, mutta Lidlin King Frais -vaniljavanukas sopii älyttömän hyvin marjajälkkäreiden lisukkeeksi vaniljakastikkeen tapaan.
10 kommenttia :
Karviaisista tulee minun makuuni paras clafoutis. Jos sinulla on uuninkestävä paistinpannu, sen paistaa muuten kätevästi siinäkin.
Kulhohan on kaunis! Karviaiset clafoutis'ssa kuulostavat ihanilta. Itse kokeilin viimeksi mirabelle-luumuja, ja nekin sopivat hyvin.
Tätä täytyy koittaa! Tänä vuonna sain sadoksi yli 2 kg karviaisia meidän kahdesta piskuisesta pensaasta ja mietiskelinkin juuri, että mitä muuta niistä voisi tehdä kuin mehua (joka on myöskin kyllä hyvää). Kiitos vinkistä :)
Missä vaiheessa sokeri lisätään taikinaan? Se on mainittu ainesluettelossa, mutta en bongaa sitä ohjeesta.
Jonna/suolaa&hunajaa: Kiitoksia vinkistä, täytyy ensi kerralla koittaa ehdottomasti paistinpannuun.
kulkupuutarhuri: Kulho on kyllä ikilemppari, mutta tähän olisi niin hyvin sopinut jokin vähän rustiikkisempi astia. : ) Luumuversio maistuu varmaan myös ihanalta.
Jonna / Nuapurin tytär: Meilläkin oli vanhempien kotona pieni puska yllättävän täynnä marjoja, kauheiden piikkien alla tietysti... Kiitos taas sinulle mehuvinkistä!
Jonna: Apua, kamala huolimattomuusvirhe! Kiitos kun huomautit, korjattu on. : )
Säästin osan mehuun tarkoitetuista karviaisista tähän ja hyvää tuli! Sopiva yhdistelmä kirpeää ja makeaa, vaniljajäätelö kruunasi kaiken :)
(Olen muuten myös tuo jälkimmäinen Jonna, blogin osoite jäi vaan jostain syystä pois... o.O)
Mun blogista löytyy helppo mehuohje, joka käy karviaisten lisäksi myös muille marjoille :)
Näyttää ihanalta, täytyy ehdottomasti kokeilla.
Mahtavan näköinen clafoutis! Pakko varmaan lähteä naapuritalon karviaispensaisiin varkaille, jotta saa itsekin maistettua...
Hitsi, laitoin kaikki karviaiset hilloksi jo. Voikohan sitä hilloa käyttää tuossa marjojen tilalle?
Tosi hyvää. Kiitos reseptistä!
Lähetä kommentti