maanantai 28. heinäkuuta 2014

Mustikkadonitsit

IMG_0196_pieni

Katselin aina kauppakäynnin yhteydessä kaihoisasti pensasmustikoita, joita myydään kaupan ulkopuolella kahdeksan euron litrahintaan. Ajattelin, että kahdeksan euroa on aivan liikaa mustikoista, jotka hotkisisin parissa päivässä puuron, jogurtin ja pannareiden kanssa. Käväisin kuitenkin Tammelantorilla ja näin pensasmustikoita, jotka maksoivat vain seitsemän euroa litra. Halpaa, lähes ilmaista, ajattelin, ja poljin kotiin onnellisena pussillinen mustikoita pyörän sarvesta roikkuen.

IMG_0131_pieni

Halpoja nuokaan eivät kyllä olleet, mutta olen toden teolla nautiskellut. Suurimman osan halusin syödä tuoreina mutta osan raaskin tuhlata näihin mustikkadonitseihin, joissa on myös aitoja vaniljansiemeniä. Nämä donitsipellissä paistetut donitsit ovat oikeastaan kuin donitsin muotoisia muffineita, mutta jokin näissä silti minua kiehtoo. Tällä kertaa en halunnut peittää donitsien mustikkatäpliä kuorrutteen alle piiloon joten viimeistelin leivokset niukalla kuorrutuksella.

Mustikkadonitsit (12 kpl)

Donitsit:

2 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
ripaus muskottipähkinää
3/4 dl sokeria
30 g voita + hieman voiteluun
1 muna
120 ml maitoa
1 vaniljatanko
2 dl pensasmustikoita

Kuorrutus:
1 dl tomusokeria
1 rkl maitoa

Ota muna ja maito ajoissa huoneenlämpöön. Sulata voi ja anna hieman jäähtyä.
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen ja voitele donitsipelti voilla.
Sekoita kulhossa vehnäjauhot, leivinjauhe, muskottipähkinä ja sokeri.
Toisessa kulhossa riko munien rakenne ja vatkaa sekaisin maidon kanssa. Lisää voisula ja halkaistun vaniljatangon siemenet.
Yhdistä märät aineet kuiviin, sekoita nopeasti yhteen. Sekoituksen loppuvaiheilla lisää mustikat joukkoon ja kääntele varovaisesti.
Lusikoi taikina pursotinpussiin, pursota donitsipeltiin niin, että kolot tulevat noin puolilleen täyteen taikinaa.
Paista uunissa n. 15 minuutin ajan tai kunnes donitsit ovat saaneet reunoille hieman väriä. Anna jäähtyä hetken donitsipellissä ja poista donitsit sen jälkeen ritilälle jäähtymään täysin.
Kun donitsit ovat jäähtyneet, valmista kuorrutus sekoittamalla tomusokeri ja maito yhteen. Valuta donitsien päälle raitoja kuorrutuksesta, anna jähmettyä huoneenlämmössä.
Säilytä donitsit huoneenlämmössä.

Vinkkejä:
- Älä käytä ihan suurimpia pensasmustikoita näihin, valitse mieluummin keskikokosia ja pienempiä. Voit toki käyttää myös tavallisia mustikoita, mutta vähennä mustikoiden määrää tällöin hieman.
- Varo ylisekoittamasta taikinaa!
- Uunissa paistetut donitsit ovat parhaita samana päivänä tehtyinä, ja kuorrutuskin kannattaa tehdä vähän ennen tarjoilua. Donitsit lötkistyvät kannellisessa rasiassa säilytettyinä.

IMG_0137_pieni

2 kommenttia :

Heavenly bakings kirjoitti...

Heh, se onkin jännä juttu että kalliskin tarjoushinta tuntuu halvalta :D Mutta ovat ne pensasmustikat ihania!
Kiva erilainen resepti :).

Henna/ http://heavenlybakings.blogspot.fi

anskusiili kirjoitti...

Henna: Totta, helposti sitä ollaan vietävissä! Ja kiitoksia. : )