sunnuntai 6. heinäkuuta 2014

Keksitaikinabrowniet (Cookie dough brownies)

IMG_9891_pieni

Perjantaina oli neljäs heinäkuuta eli Yhdysvaltojen itsenäisyyspäivä, ja myös sen päivän leipomukseni olivat hyvin amerikkalaistyyliset. Tein seuraavaa päivää varten ystäväni tupaantuliaisiin keksitaikinabrownieseja, tai ehkä sujuvammin sanottuna cookie dough brownies -nimisiä suklaaöveriherkkuja. Amerikkalaiset tuntuvat rakastavan keksitaikinaa, kun sitä tungetaan usein jäätelöön ja erinäisiin leivonnaisiin, ja onhan se myönnettävä - keksitaikina on parempaa kuin kypsät keksit. 

Näissä brownie-leivoksissa on yksi tuhti kerros hieman tahmeaa brownieta (omani hieman ylipaistui, buu), sen jälkeen reilu kerros paistamatonta suklaahippukeksitaikinaa ja vielä päällä rapsakka suklaakuori. En ollut ennen syönyt tällaisia brownieseja, joten en oikein tiennyt mitä odottaa. Toisaalta, tällä voi-, sokeri- ja suklaamäärällä ei voi odottaa muuta kuin yltiömakeaa. Nämä herkut kannattaa leikata pieniksi paloiksi, koska pieni annos riittää kukistamaan ainakin minun kaltaiseni makean suurkuluttajan.

IMG_9892_pieni

Ohjeen löysin täältä, mutta muuntelin hieman esimerkiksi sokerin ja suklaan määrää. Miltäs kuulostaa melkein 8 1/2 desiä sokeria yhteen leivossatsiin? Älytöntä liioittelua, mutta onneksi sokerin määrää voi yleensä surutta vähentää. Tällöin esimerkiksi brownie-taikinasta tulee vähän vähemmän kosteaa, joten paistoaikaakin tulee vähentää. Reilustikin ilmeisesti...

Keksitaikinabrowniet (n. 24 palaa)

Pohja:
1 3/4 dl kaakaojauhetta
1/2 tl ruokasoodaa
150 g voita
1 dl + 1 rkl kiehuvaa vettä
2 dl sokeria
2 munaa
3 1/4 dl vehnäjauhoja

Keksitaikina:
150 g voita
1 dl fariinisokeria
1/2 dl sokeria
2 rkl maitoa
3 1/4 dl vehnäjauhoja
200 g tummaa suklaata pieneksi paloiteltuna

Kuorrutus:
200 g tummaa suklaata
2 tl öljyä

Ota pohjan munat ja voi ajoissa huoneenlämpöön.
Voitele tai vuoraa leivinpaperilla n. 22x33-senttinen vuoka, jossa on vähintään n. 5 senttiä korkeat reunat. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
Sulata voi. Siivilöi kulhoon kaakaojauhe ja ruokasooda. Kaada joukkoon noin puolet sulaneesta voista ja sen jälkeen kiehuva vesi, sekoita sileäksi.
Sekoita vispilällä joukkoon sokeri ja munat yksi kerrallaan, sen jälkeen loput voisulasta.
Sekoita lopuksi lastan avulla joukkoon jauhot huolellisesti, älä kuitenkaan ylisekoita. Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa n. 20 minuutin ajan tai kunnes reunat alkavat hieman vetäytyä ja taikina tuntuu kiinteältä keskeltäkin. Anna jäähtyä.
Valmista keksitaikinakerros vaahdottamalla sulatettu voi sokerin ja fariinisokerin kanssa kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi (n. 3–4 min. ajan). Lisää maito, sekoita tasaiseksi. Lopuksi kääntele joukkoon vehnäjauhot ja suklaa. Levitä keksitaikinakerros pohjan päälle tasaisesti, laita vuoka kylmään jäähtymään.
Valmista kuorrutus sulattamalla suklaa öljyn kanssa varovaisesti mikrossa tai kattilassa. Levitä kuorrutus tasaisesti keksitaikinakerroksen päälle ja anna jähmettyä kylmässä.
Leikkaa pieniksi paloiksi ja tarjoile, säilytä kylmässä jotta kuorrutus ja keksikerros pysyvät napakoina.

IMG_9900_pieni

Vinkkejä:
- Oikean kokoinen leivosvuoka löytyy tarvittaessa kertakäyttöisenä. Yleensä vältän tietysti kertakäyttöisiä paistoastioita, mutta varsinkin kun vie mukanaan jotakin juhliin, on helpomi käyttää kertakäyttövuokia. Itse ostin käteviä Eskimon suorakaiteen muotoisia paistovuokia, jotka ovat juuri sopivan kokoisia näitä varten.
- Kannattaa pilkkoa keksitaikinan suklaat melko pieniksi palasiksi, koska muuten leivosten leikkaaminen annospaloiksi on hieman haastavaa. Leikkaamisessa minulla toimi parhaiten sahalaitainen terävä veitsi, joka leikkasi suklaakerroksen ja suklaahiput tasaisesti.

Ei kommentteja :