sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Limekeksit (limesnittar)

IMG_9559_pieni

Ruotsista on nyt kotiuduttu, ja kestää ehkä hetken totuttautua tähän arkeen, johon ei kuulu fika siellä täällä. Ruotsalaiset ovat kovia kahvinjuojia ja leipomusten ystäviä, ja kanelipullien sekä mokkapalojen (kärkleksmums) lisäksi kaikenlaiset pikkuleivät ja keksit (småkakor) ovat suosittuja. Jottei paluuni arkeen olisi aivan liian raju, leivoin hetken mielijohteesta iltateelle jotain muistuttamaan Ruotsista ja kahvihetkistä. Ehkä tämä sokerista vieroittautuminen pitää aloittaa porrastetusti...

Snittar-nimiset herkut ovat sitkeitä siirappisia pikkuleipiä, joille en keksi osuvaa suomennosta. Näitä leipoo nopeasti vaikka yllätysvieraita varten, ja makuja voi helposti varioida. Itse aion ainakin kokeilla vielä suklaanmakuisia chokladsnittar-keksejä.

Limekeksit (limesnittar) (n. 18–20 kpl)

100 g voita
3/4 dl sokeria
2 rkl vaaleaa siirappia
1 limen raastettu kuori
loraus limen puristettua mehua
2 1/4 dl vehnäjauhoja
1/4 tl ruokasoodaa

Pinnalle:
raesokeria
limen raastettua kuorta

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
Vaahdota huoneenlämpöinen voi sokerin ja siirapin kanssa vaaleaksi vaahdoksi. Pese lime kunnolla, raasta sekaan kuori ja purista loraus limen mehua joukkoon.
Yhdistä kulhossa vehnäjauhot ja sooda, lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi.
Jaa taikina kahteen osaan. Rullaa taikinapallot 3 senttiä leveiksi ja sentin paksuisiksi pötköiksi, litistä hieman. Painele pinnalle raesokeria.
Paista uunissa n. 12 minuutin ajan. Leikkaa vinottain paloiksi veitsellä vielä kun taikina on lämmintä. Anna jäähtyä ja tarjoile.

Vinkkejä:
- Parhaita keksit ovat seuraavana päivänä, kun ne ovat saaneet sitkeytyä hieman.
- Suklaasnittareita saat vaihtamalla 1/2 dl vehnäjauhoista kaakaojauheeseen ja jättämällä limen kokonaan pois. Suklaan kanssa tosin appelsiinin kuori toimisi hyvin!

IMG_9549_pieni

IMG_9551_pieni

8 kommenttia :

Tiina kirjoitti...

Oi näyttää hyvältä! Pitää tosiaan itsekin yrittää palautua arkeen kaiken herkuttelun jälkeen, vaikeaa tulee olemaan :D Varsinkin kun haluan välttämättä kokeilla joitain näistä sun ihanista resepteistä...

Anonyymi kirjoitti...

Minä olen tehnyt samanlaisia keksejä, ilman limeä tosin, ja ohje oli nimellä vilhelmiinat : )

dotha kirjoitti...

moi! :) tein näitä ja ne levähti todella pahasti. eikö taikinaan tosiaan tule kananmunaa lainkaan? olisiko se voinut pitää keksit paremmin kasassa? Olen joskus aiemmin tehnyt samantyylisiä keksejä (ilman limetwistiä) ja muistaakseni taikinaan tuli 1 kananmuna. Maku kuitenkin oli oikein mainio! :)

anskusiili kirjoitti...

Tiina K: Katsos ensin kokeilet paria ohjetta, sen jälkeen sitten takaisin arkiruotuun! : D

Anonyymi: Niinpäs muutenkin onkin, tutulta kuulostaa nimi. Taitavat olla juuri samoja keksejä, ilman limeä siis.

Dotha: Voi onpa ikävä kuulla! Ja tosiaan ihan ilman munaa pitäisi onnistua. Vaahdotitko voin, sokerin ja siirapin kunnolla? Muuta mahdollista syytä en keksi, omani levisivät vain noin sentin uunissa.

Papu kirjoitti...

Kiitti! Tää oli ihan täydellinen juttu päivälle, joka vietettiin räkätautisten muksujen kanssa neljän seinän sisällä. Hyvin onnistui 3- ja 5-vuotiaiden apurien kanssa :) Limeä meillä ei ollut mutta korvasimme sen kahdella teelusikallisella kaakaojauhetta.

Aika paljon meilläkin levisivät ne pötköt, mikä sinänsä ei häirinnyt - enemmän ehkä häiritsi se, että meidän herkut jäi tosi pehmeiksi ja lötköiksi. Olisi varmaan pitänyt paistaa pitempään kuin tuo 12 minuuttia. Mutta maku on pääasia ja nämä olivat tosi hyviä. Testaan taatusti vielä limeversiotakin :)

anskusiili kirjoitti...

Papu: Kiitoksia kommentista, kiva kuulla. : )) Ja tosi jännää, että sielläkin taikina oli levinnyt uunissa, kun minulla ei tapahtunut sen kummempaa leviämistä juuri näillä määrillä.

Keksit ovat pehmeitä juuri paistamisen jälkeen, mutta niiden pitäisi jäähdyttyään kovettua aika napakoiksi. Laitoin nyt paistoajaksi 10–12 minuutin sijaan 12 minuuttia, ehkä meillä on vain liian tehokas uuni!

Papu kirjoitti...

Ai joo, semmoisen eron hoksaan kyllä kun funtsin, että käytin ihan vaan laktoositonta Keijua enkä oikeaa voita - en tiedä oisko sillä joku yhteys siihen leviämiseen :)

anskusiili kirjoitti...

Papu: Niin no ehkä sillä oli jotain vaikutusta, jos Keiju on kuitenkin pehmeämpää eikä vaahtoudu ihan samalla tavalla kuin voi. : )