lauantai 21. kesäkuuta 2014

Boysenmarjakakku

IMG_9647_pieni

Olen jo hetken aikaa ihaillut ulkomaalaisilla leivontasivustoilla chiffon cake -nimisiä kakkuja, jotka näyttävät aivan höyhenenkeveiltä ja meheviltä. Sifonkikakku on vähän kuin tavallinen sokerikakku, paitsi että ei oikeastaan. Muna-sokerivaahdon sijaan sifonkikakkuun tulee valkuaisvaahtoa, joka käännellään taikinan joukkoon varovaisesti. Taikinaan tulee myös öljyä, joka tekee rakenteesta keveämmän kuin esimerkiksi voita käytettäessä. 

Ainut miinus sifonkikakussa on se, että monissa ohjeissa neuvotaan käyttämään erityisesti tarkoitukseen suunniteltua kakkuvuokaa, jossa on reikä keskellä. Sellaista vuokaa minulla ei tietenkään ole, eikä yhteen tarkoitukseen soveltuva vuoka muutenkaan houkuttele. Löysin kuitenkin tällaisen helpolta vaikuttavan ohjeen, jossa sitruunainen sifonkikakku on tehty aivan tavalliseen 20-senttiseen kakkuvuokaan. Kakku oli helppo valmistaa, vaikka olenkin vähän huono valkuaisvaahdon kääntelijä... Kärsivällisyys ei meinaa riittää, ja varmaan puolet valkuaisten kuohkeudesta hävisi minun kovakouraisissa otteissani. Aikas kuohkeaa kakkua tuli kuitenkin!

IMG_9632_pieni

Boysenmarjakakku

Sifonkikakkupohja: 
2 3/4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
3/4 dl + 3/4 dl sokeria
1/2 dl rypsiöljyä
3/4 dl vettä
1 sitruunan raastettu kuori
2 rkl sitruunan mehua
4 munaa eroteltuina

Täyte:
100 g boysenmarjoja (pakastettuja/tuoreita)
1 rkl sokeria

Kuorrute:
200 g Philadelphia-juustoa
200 g (3 1/3 dl) tomusokeria
50 g voita

Koristeluun:
Tuoreita boysenmarjoja
Mintunlehtiä

Valmista kakkupohja.
Erottele keltuaiset ja valkuaiset, ota ajoissa huoneenlämpöön.
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
Siivilöi kulhoon jauhot, leivinjauhe ja suola. Sekoita joukkoon 3/4 dl sokeria, rypsiöljy ja vesi. Pese sitruunan kuori huolellisesti, raasta joukkoon kuori ja purista 2 rkl mehua. Lisää lopuksi vielä keltuaiset ja sekoita käsin sileäksi.
Vaahdota puhtaassa kulhossa valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi. Lisää 3/4 dl sokeria pari ruokalusikallinen kerrallaan samalla sekoittaen. Vatkaa kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää.
Ota 1/3 valkuaisvaahdosta ja sekoita huolellisesti taikinan joukkoon. Lisää sitten ensin 1/3 vaahdosta ja lopuksi viimeiset 1/3 varovaisesti käännellen. 
Kaada taikina 20-senttiseen kakkuvuokaan, jonka pohjalla on leivinpaperia. Juoksuta veitsellä viivoja taikinan halki kaikkiin suuntiin, jotta taikinaan ei jäisi ilmakuplia. 
Paista keskitasolla n. 20–30 minuutin ajan, kunnes kakku on pinnalta kullanruskea ja tuntuu koskiessa kiinteältä. 
Irroita kakku lastan avulla vuoan reunoilta, poista kakku vuoasta ylösalaisin ritilälle jäähtymään.

Valmista täytteen marjamurska. Mittaa kattilaan boysenmarjat ja sokeri, keitä parin minuutin ajan kunnes seos on hieman paksuuntunut. Anna jäähtyä.

Kun kakku on jäähtynyt, leikkaa se kahtia. Levitä kakun pohjapalan päälle boysenmarjamurskaa ja sen pinnalle reilu kerros boysenmarjacurdia. Aseta kansipala päälle. 
Vaahdota kuorrutteen aineet keskenään kulhossa, levitä palettiveitsellä kakun päälle ja reunoille. Viimeistele tuoreilla marjoilla ja mintunlehdillä.

IMG_9607_pieni

IMG_9620_pieni

IMG_9651_pieni

Vinkkejä:
- Kun kääntelet valkuaisvaahtoa taikinan joukkoon, ole erityisen varovainen viimeisen erän kohdalla. Ei haittaa, vaikka taikinaan jäisi pieniä viiruja valkuaisvaahdosta.
- Kun leikkaat kakkua kahtia, ole varovainen. Sifonkikakku on todella ilmavaa ja murenevaa.
- Kakku kannattaa täyttää tarjoilua edeltävänä päivänä ja kuorruttaa tarjoilupäivänä.

6 kommenttia :

Kirsi / Tekila kirjoitti...

Näyttää kyllä ihanalta, täytyy testata tuota kakkupohjaa :) Tuli esimmäiseksi mieleen angel food cake pohja, mutta empä nyt ulkoa muista eroaako se tästä miten.

anskusiili kirjoitti...

Kirsi: Totta! Vertailin ohjeita, ja muuten ovat samat, paitsi että angel food cakeen ei tule edes öljyä, vain valkuaisia, jauhoja ja sokeria (plus nostatusaineita). : )

Janina kirjoitti...

Apuva! Nyt olen hämmentynyt. Ohjeissa puhutaan soodasta, mutta tarvikelistassa ei sitä löydy. Onko tarvikelistan suolan tarkoitus olla "ripaus soodaa"? Vai sittenkin ohjeen soodan tarkoitus olla suolaa?

anskusiili kirjoitti...

Janina: Apuva täältäkin! Sooda on eksynyt vahingossa ohjeisiin, sitä ei siis tarvita ollenkaan. Anteeksi kovasti hämmennyksestä, tämä johtui varmaan siitä kun ensin meinasin laittaa vähän soodaa joukkoon. Alkuperäisessä ohjeessa tarvitaan cream of tartar -nimistä ainetta, jonka päätinkin korvata leivinjauheella enkä soodalla. Kiitoksia tarkkanäköisyydestä! : ))

Janina kirjoitti...

Tuo Cream of tartar on muistaakseni itseasiassa viinikiveä, jota käytetään mm. pikeerin valmistuksessa. Viinikivi ilmeisesti auttaa pikeerin kuivumista, joten olisikohan sitä käytetty alun perin valkuaisvaahdon kestävyyttä parantamaan? Pikeerin teossa viinikivi korvataan usein sitruunamehulla, joten ehkä tämäkin kakku selviää sillä! Kiitos avusta ja ihanan kuuloisesta ohjeesta, huomenna pääsen kakkua maistelemaan yön yli maustumisen jälkeen!

anskusiili kirjoitti...

Janina: Viinikiveä se on! En oikein ymmärtänyt sen tarkoitusta, joten googlailin vähän. Jossakin luki, että viinikiven voi korvata sitruunamehulla/viinietikalla valkuaisvaahdossa ja leivinjauheella/soodalla kakkutaikinassa, mutta varmaan olet oikeassa että viinikiven tarkoitus tässä on jämäköittää valkuaisvaahtoa. Hyvin onnistui kumminkin ilmankin! : ) Kiva kuulla, toivottavasti kakku maistuu sielläkin hyvin.