lauantai 3. toukokuuta 2014

Éclair-leivokset

IMG_8711_pieni

Kuten aikaisemmin tuskailin, en meinannut keksiä mitään erityisen kivaa vapputarjottavaa. Selailin kaikki luottolähteeni läpi, mutta muistin yhtäkkiä halunneeni jo kauan kokeilla ranskalaisia éclair-leivoksia. Olen aina ajatellut niiden tekemisen olevan jotenkin todella vaikeaa ja työlästä, ja osittain olin väärässä. Éclairit tehdään samaan taikinaan kuin tuulihatutkin, mutta muoto vain on pitkulainen. Sisälle tulee yleensä perinteistä vanilja-kermakreemiä ja pinnalle jokin kuorrutus, monesti näkee suklaaganachea. 

Teknisesti éclair-leivoksissa on haastetta vain choux-taikinan tekemisessä, mutta olen jo aiemmin kerran tehnyt tuulihattuja, enkä kokenut taikinan tekemisen olevan kauhean haasteellista. Ennemminkin minulle tuottaa vaikeuksia leivonnaisten ulkonäkö ja viimeistely, ja olihan näissä aika monta välivaihetta. Suosittelen kuitenkin kokeilemaan, lopputulos on uskomattoman suussasulava. Ohjeen otin osittain täältä, mutta tein kuorrutuksen eri tavalla ja puolitin määrät. Tässä ohjeessa oli aika hassusti ilmoitettu nesteetkin grammoissa, ei millilitroissa, mutta toisaalta ainakin sai tarkat määrät.


Éclair-leivokset (n. 15 kpl)

Choux-taikina:
100 g (reilu 1 dl) vettä
100 g (reilu 1 dl) maitoa
60 g voita
2 tl sokeria
ripaus suolaa
100 g (1,5 dl) vehnäjauhoja
125 g (2 1/2) kananmunaa

Täyte:
195 ml maitoa
1/2 vaniljatanko halkaistuna, siemenet poistettu
33 g (1/3 dl) sokeria
40 g (reilu 1/2 dl) Maizenaa
25 g (1/2) kananmunaa
80 ml kuohukermaa

Kuorrutus:
110 g tummaa suklaata
80 ml kuohukermaa

Voit valmistaa vaniljatäytteen vaikka aikaisempana päivänä. Mittaa maito kattilaan, lisää vaniljatanko ja vaniljan siemenet. Kiehauta. Sekoita toisessa kulhossa keskenään muna, sokeri ja maissitärkkelys. Lisää ensin lusikallinen kuumaa maitoa munaseokseen, sekoita. Lisää sitten munaseos hiljalleen maitoon, sekoita samalla. Anna vielä kiehahtaa ja ota pois levyltä, anna jäähtyä.
Vatkaa kulhossa kuohukerma, kääntele jäähtynyt vaniljakreemi joukkoon. Säilytä kylmässä.

Valmista seuraavaksi taikina. Mittaa vesi, maito, kuutioitu voi, sokeri ja suola kattilaan. Anna voin sulaa sekoittamatta, ja kun seos kiehahataa, ota kattila pois liedeltä ja lisää jauhot joukkoon kerralla. Sekoita jauhot voimallisesti joukkoon, kunnes taikinasta muodostuu kiinteämpi pallo (tämä vie n. 30 sekuntia). Tämän jälkeen laita kattila takaisin liedelle ja sekoita parin minuutin ajan voimakkaasti (kätesi tulee väsymään!). Tämä vapauttaa taikinasta höyryä ja kosteutta. Taikina on valmista, kun se irtoaa kattilan reunoista ja tuntuu kiinteältä.
Siirrä taikina toiseen (suureen) kulhoon jäähtymään, voit nopeuttaa jäähtymistä sekoittamalla sitä hieman. Lisää jäähtyneeseen taikinaan munat yksi kerrallaan samalla sekoittaen. Voit käyttää monitoimikonetta, sähkövatkainta tai vatkata käsin. Taikinan tulee olla koostumukseltaan todella tahmeaa, ja jos vedät puulusikan taikinan halki, keskelle tulee jäädä polku.
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Lusikoi taikina pursotinpussiin, jossa on suuri ympyrätylla. Pursota n. 9 cm pituisia taikinapötköjä leivinpaperille, jätä kunnon kohoamisvarat.
Paista uunin keskitasolla n. 10 minuuttia, vähennä lämpöä sitten 175 asteeseen AVAAMATTA uunin luukkua. Paista vielä n. 20 minuuttia tai kunnes taikina on saanut kunnolla väriä ja tuntuu kiinteältä koskiessa. Älä avaa luukkua vasta kun n. 20 minuuttia on kulunut.
Anna jäähtyä ja leikkaa jäähtyneinä kahtia. Éclairien kuuluisi olla keskeltä kuta kuinkin onttoja.

Valmista kuorrutus pilkkomalla suklaa rouheeksi, laita kulhoon. Lämmitä kerma joko kattilassa tai liedellä lähes kiehuvaksi, kaada kerma suklaan päälle. Anna seistä hetken, sekoita sitten tasaiseksi. Kasta éclairien kansipuoli suklaaseen, anna jähmettyä jääkaapissa. Kun suklaa on jähmettynyt, voit pursottaa tai levittää vaniljatäytteen pohjapalan päälle. Lisää kansi, ja leivokset ovat valmiita nautittaviksi!

Vinkkejä:
- Puulusikka on paras työkalu choux-taikinan työstämiseen.
- Joissakin ohjeissa kehotetaan avaamaan uunin luukku n. sekunniksi, mutta vasta paistamisen loppuvaiheilla. Tämä päästää kosteutta pihalle uunista. Uunin luukun liian aikaisin avaaminen saattaa johtaa taikinan lässähtämiseen.
- Voit myös pursottaa täytteen halkaisemattomiin éclaireihin: työnnä pursottimen pää leivoksen toisesta päästä sisään ja pursota. Oikein valmistetuissa leivoksissa tulisi olla melkein täysin ontto sisus, jonne täyte menee nätisti. Itse halusin pursottaa palluroita, ja leivokset näyttivät kuulemma siltä, kuin niillä olisi valkoiset hampaat. :D

IMG_8708_pieni

IMG_8687_pieni

IMG_8690_pieni

IMG_8696_pieni

10 kommenttia :

Unknown kirjoitti...

Äääh onko aina pakko?!:D kauheeta kidutusta aina lukee sun kirjotuksia, liiiiian hyvän näköstä!♡

Pipsa kirjoitti...

Näyttävät kyllä aivan täydellisen onnistuneilta! Juuri yksi päivä katsoin kun siinä yhdessä ranskalaista ruokaa tekevässä ruokaohjelmassa tehtiin eclaireja, ja sinun versiosi näyttävät vielä paremmilta ja huokoisimmilta kuin ne :) Nuo kermahampaat ovat supersymppiksen näköisiä!!

Anonyymi kirjoitti...

Kylläpäs näyttävät herkullisilta! Kuinka hyvin nämä säilyvät ja varmaankin jääkaapissa säilytetään?

Anonyymi kirjoitti...

Kysyisin vielä, että mitä tarkoittaa ohjeen "suuri ympyrätylla"? Kuinka paksuja pötköjä taikinasta laitetaan?

Tiina / Kakkupuutarha kirjoitti...

Pitäisi itsekin tarttua tuulihattutaikinaa sarvista lähiaikoina. Sait sen kuulostamaan niin helpolta, että ehkä minäkin uskallan ottaa éclairit työn alle. :) Kauniita kuvia!

Tiina / Kakkupuutarha kirjoitti...

Pitäisi itsekin tarttua tuulihattutaikinaa sarvista lähiaikoina. Sait sen kuulostamaan niin helpolta, että ehkä minäkin uskallan ottaa éclairit työn alle. :) Kauniita kuvia!

Mää voin kertoo kirjoitti...

Voihan nami. Eclairit on niin hyviä ja oon itekkin miettinyt että pitäis tehdä. Ehkä uskallan tällä ohjeella kokeilla :)

anskusiili kirjoitti...

Paula Koo: Pahoitteluni herkkuhimojen aiheuttamisesta!

Pipsa: Onpa kiva kuulla. : ) Mielestäni nuo ovat vähän hiomattomia, kuten minun tyylini tapaa ollakin, mutta maku ja koostumus oli ainakin tosi hyvä!

Anonyymi: Kiitoksia! Kyllä vain, jääkaapissa säilyvät. Nämä olivat jopa parempia seuraavana päivänä, joten kyllä säilyvät useamman päivän jääkaapissa. Ja minulla oli 1,5-senttinen ympyrätylla, sen kokoisia nuo vähän suuremmat tyllat tuppaavat olemaan. : ) Eli sen paksuisia suunnilleen!

Tiina: Kiitos kovasti, ja suosittelen tarttumaan! Mielestäni tuulihattutaikinaa on vähän turhaan demonistoitu - ei mitään macarons-tasoa haasteellisuudessaan.

Van Kokki: Nyt vain kokeilemaan, en luonnehtisi vaikeaksi hommaksi! : )

Laura L kirjoitti...

Kokeilin myös eclair-leivoksia, tosin hieman erilaisella reseptillä. Ai että ne ovat hyviä! :)

Èclairs

anskusiili kirjoitti...

neiti leipuri: Kävin katsomassa, söpöjä teit! : )