sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Vadelmatryffelitorttu


Seuraan ruotsalaista taitavaa leipuria Roy Faresia Instagramissa (@royfares), ja yhtenä päivänä silmiin osui niin täydellisen näköinen herkku, että etsin käsiini ohjeen. Kyseessä on vadelmatryffelitorttu, joka on näyttävä mutta helppo valmistaa. Tortussa on suklainen taikinapohja, kerros mantelista suklaamassaa ja päällä vadelma-suklaatryffeliä. Vadelmien ja tumman suklaan yhdistelmä on niin täydellinen, että jopa suklaasta vähemmän pitävälle tämä leivos maistuu takuulla.

Itse puolittelin ohjeen määrät ja tein 20-senttiseen piirakkavuokaan. Tortusta tuli tietysti vähän alkuperäistä, 24-senttiseen vuokaan tehtyä torttua ohkaisempi, mutta tulos oli silti mielestäni näyttävä. Puolitetusta annoksestakin tulee kevyesti kymmenen palaa. Laitan tähän kuitenkin alkuperäisen ohjeen, kukin puolittaa jos haluaa!


Vadelmatryffelitorttu (12–14 palaa, mielestäni huomattavasti enemmän)

Pohja:
120 g huoneenlämpöistä voita
1 dl sokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
3/4 dl (30 g) kaakaojauhetta

Täyte:
250 g mantelimassaa
100 g huoneenlämpöistä voita
1 muna
4 keltuaista
1/2 dl (20 g) kaakaojauhetta

Vadelmatryffeli:
200 g tummaa suklaata (kaakaopitoisuus esim. 64 %)
140 g pakastevadelmia
1 dl kuohukermaa
1/2 dl sokeria
50 g suolatonta voita

Koristeluun:
tuoreita vadelmia
tomusokeria

Valmista pohja vatkaamalla ainekset keskenään tasaiseksi massaksi käsivatkaimella tai tehosekottimella. Muotoile taikinasta käsin kiinteä pallo, litistä se ja laita hetkeksi kylmään lepäämään (n. 20 min). 
Laita uuni lämpenemään 190 asteeseen. Kauli taikinapohja jauhotetulla alustalla ohueksi, nosta se 24-senttisen irtopohjaisen piirakkavuoan päälle. Asettele taikina vuoan reunoille ja leikkaa yli jäävä taikina veitsellä pois.
Valmista täyte vatkaamalla mantelimassa ja voi tasaiseksi massaksi. Lisää muna ja keltuaiset yksi kerrallaan samalla vatkaten. Lisää lopuksi kaakaojauhe ja vatkaa tasaiseksi.
Levitä täyte piirakkapohjan päälle tasaisesti, paista uunissa n. 20–30 minuutin ajan, kunnes pinta on hieman kohoillut ja tuntuu kiinteältä koskettaessa. 
Anna jäähtyä.
Valmista vadelmatryffeli. Pilko suklaa pieneksi ja laita kulhoon. Kuumenna vadelmat, sokeri ja kerma kattilassa, anna kiehahataa. Siivilöi seos suklaan päälle, anna seistä hetken. 
Sekoita sitten tasaiseksi massaksi kunnes suklaa on sulanut täysin kerman joukkoon. Lisää lopuksi kuutioitu, pehmeä voi ja sekoita tasaiseksi.
Levitä tryffelikerros tasaisesti tortun pinnalle, anna jähmettyä n. 30 minuutin ajan jääkaapissa.
Koristele sitten vadelmilla ja tomusokerilla, nauti.
Jos tarjoat tortun myöhemmin, se kannattaa ottaa jääkaapista tuntia-paria ennen huoneenlämpöön ennen tarjoamista.


Vinkkejä:
- Minulle kävi reseptiä lukiessa pieni vahinko, ja ohjetta puolittaessani laitoin keltuaisten sijasta valkuaisia. Suosittelisin itse asiassa tekemään saman, mikäli aikoo puolittaa ohjeen. Täyte onnistui vahingosta huolimatta hyvin, ja valkuaiset ovat keltuaisia isompia (= enemmän täytettä).
  

Lopuksi vielä reseptikilpailuasiaa! Lähdin mukaan ilmettänsä uudistavan Iloleipurin reseptikisaan, jossa haluamalleen leivontavuoalle tuli kehitellä resepti. Valitsin mielestäni kiinnostavimman vuoan, donitsipellin, josta onkin nyt tullut hyvin käytetty kapine keittiössäni. 
Oli hauska nähdä muiden leipureiden luomukset, ja kaikki muut olivat läheteneet kehittelemään jotakin suklaista. Ihaniltahan nuo suklaaunelmat näyttävät, mutta itse luotin kinuskin voittoisuuteen. Mielessäni oli Arnold's-donitsien kultaisena kimmeltävä kinuskikuorrute, kun kehittelin banaanidonitsit kinuskikuorrutteella


Voit äänestää suosikkiasti täällä, voit voittaa 50 euron arvosta Iloleipuri-leivontatarvikkeita! Itse tykkään Iloleipurista kanssa Facebookissa, koska feediin tulee sitä kautta todella herkullisia kuvia ja ohjeita.

7 kommenttia :

tiia kirjoitti...

Oi voi en kestä näitä sun ohjeita! :D Oon kokeillu jo vaikka mitä, eikä ykskään oo pettänyt mua. Kyselisin näistä, että onnistuukohan tää gluteenittomilla jauhoilla? :o jos korvaan siis nuo vehnäjauhot niillä? Ja myydäänkö tuota mantelimassaa ihan kaupassa vai teitkö itse?!

Kamomilla kirjoitti...

Laitoin sinulle s-postia. :)
T. Camilla

anskusiili kirjoitti...

tiia: Voi kiva kuulla. : )) Täytyy valitettavasti sanoa, etten ole koskaan leiponut gluteenittomilla jauhoilla, joten en osaa sanoa miten ne toimivat. Mutta luulisin että perus muropohja onnistuu gluteenittomillakin jauhoilla!
Mantelimassaa myydään leivontaosastolla ihan normaaleissa ruokakaupoissa, itse en ole vielä tehnyt. Toivottavasti innostut kokeilemaan!

Camilla: Kiva, vastasinkin sinulle. : )

Heavenly bakings kirjoitti...

Nuo Faresin reseptit on ihan mahtavia! Oon selannu sen kirjat varmaan miljoonaan kertaan läpi :D pitää testata tuotakin, kun näyttää niin hyvältä! Me ollaan kokeiltu Faresin resepteistä appelsiinipiirakkaa, oli sekin hyvää! http://heavenlybakings.blogspot.fi/2014/01/appelsiinipiirakka-no-onkos-tullut-kesa.html

anskusiili kirjoitti...

Heavenly Bakings: Niinpä, menee maut yksiin Faresin kanssa minullakin. : ) Tosin ihan niin suklaahullu en ole, kuin mitä Roy Fares taitaa olla!

Emppu kirjoitti...

Mietin tässä että miksi vadelmatryffeliin tulee suolatonta voita?

anskusiili kirjoitti...

Emppu: Voi siihen suolattuakin voita laittaa, mutta tryffeli ei ollut mitenkään ihan ylimakeaa, joten suosittelisin siksi mieluummin suolatonta voita. : ) Piirakkapohjassa pieni suolaisuus toimii paremmin! Mutta kumpaa vain voita periaatteessa voi käyttää kummassa vain.