sunnuntai 20. huhtikuuta 2014

Aprikoosimacaronit

IMG_8633_pieni

Macaron-leivokset ovat kieltämättä menettäneet sen suurimman hehkunsa, mikä niillä muutama vuosi sitten oli leivontapiireissä, mutta macaronit ovat kyllä jääneet yhdeksi minun suosikkiherkuistani. Minulla näyttäisi menevän aina n. vuosi, ennen kuin uskallan koittaa tehdä macaroneja uudemman kerran, mutta jo toisen kerran Tartaleten ohjeella onnistuttuani uskallan alkaa luottaa ohjeeseen ja ehkä vähän myös taitoihini. 

Pääsiäisen kunniaksi tein keltaisia macaron-kuoria, jotka täytin aprikoosihillolla ja -rahkalla. Olen ihan tyytyväinen lopputulokseen, joskin olisin ehkä voinut siivilöidä mantelijauhot vielä kolmannenkin kerran. Uskaltakaa kokeilla ohjetta ja lukekaa vielä Tartalette-blogista tarkemmat vinkit, eivät nämä ole todellakaan mitään mahdottomia!

Aprikoosimacaronit (20–24 kpl)

Macaron-taikina:
90 g (n. 3) valkuaista
25 g taloussokeria
200 g tomusokeria
110 g mantelijauhetta
1 tl keltaista elintarvikeväriä

Täyte:
n. 100 g rahkaa
3–5 rkl aprikoosihilloa

Ota valkuaiset huoneenlämpöön paria tuntia ennen leipomista.
Vaahdota valkuaiset kiinteäksi vaahdoksi kulhossa (noin parin minuutin ajan). Lisää sitten taloussokeri joukkoon lusikallinen kerrallaan samalla sekoittaen. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kovempaa ja kiiltävämpää.
Siivilöi tomusokeri kulhoon, lisää mantelijauhe. Jätä isommat mantelijauheen palaset pois, toista siivilöinti 1–2 kertaa.
Lisää ensin pieni määrä tomusokeri-mantelijauheseosta valkuaisvaahtoon, sekoita hyvin joukkoon. Kääntele sitten loput jauhot ja väriaine joukkoon rauhallisemmin käännellen. Taikina näyttää tässä vaiheessa todella paksulta ja vähän rakeiselta, mutta se notkistuu sekoitettaessa. Sekoituskierroksia ei kuuluisi tulla enempäää kuin 50.
Testaa taikinan rakennetta tiputtamalla nokare kulhoon. Jos nokare laskee n. 10 sekunnissa tasaiseksi, massa on valmista. Jos taikinaan jää nyppy, sekoita vielä muutama kierros.
Lusikoi massa pursotinpussiin, jossa on noin 1 cm kokoinen ympyrätylla. Pursota leivinpaperille n. 3 cm kokoisia palloja, jätä parin sentin välit.
Pamauta uuninpeltiä pari kertaa pöytää vasten, jotta ilmakuplat lähtisivät massasta. Anna kuorien seistä huoneenlämmössä n. 30 minuuttia ennen paistamista.
Lämmitä uuni 140 asteeseen, paista kuoria uunissa n. 15–20 minuutin ajan.
Anna jäähtyä ja irroita leivinpaperista veitsen avulla vasta kuorten jäähtymisen jälkeen (lämpiminä ne tarttuvat leivinpaperiin).
Valmista täyte. Sekoita rahkaan pari ruokalusikallista aprikoosihilloa. Lusikoi tai pursota kuoren päälle sekä aprikoosirahkaa että hieman hilloa, paina toinen kuori päälle. Säilytä macaron-leivoksia jääkaapissa kannellisessa astiassa enintään kahden päivän ajan.

IMG_8626_pieni

Onnistuneet kuoret, joskin hieman röpeliäiset

Vinkkejä:
- Valkuaiset kannattaa erotella keltuaisista jo paria päivää ennen leipomista. Säilytä valkuaiset ilmatiiviissä rasiassa jääkaapissa, näin valkuaiset vanhenevat hieman ja muodostavat paremman rakenteen vaahdotettaessa.
- Voit käyttää nestemäisen värin lisäksi pasta- tai jauheväriä. Niitä voi lisätä huoletta hieman enemmän kuin nestemäisiä värejä, jotka voivat vaikuttaa taikinan rakenteeseen.
- Sain tämän vinkin aikaisempaan macaron-postaukseeni: piirrä leivinpaperin toiselle puolelle shottilasilla sopivan kokoisia ympyröitä, jotka toimivat apuna pursottaessa. Näin saat saman kokoisia kuoria!

IMG_8637_pieni

Rentouttavaa pääsiäistä kaikille!

3 kommenttia :

Ruut kirjoitti...

Voi miten suloisia nuo onkaan! Viimeisimmällä kokeilukerralla macaronit meni vaan vähän ulkonäöllisesti pieleen, joten ehkä uskallan kokeilla vielä tuota ohjetta :)

Elisa kirjoitti...

Macaronit on kyllä varmaan haastavimpia leivonnaisia! Pitäisi vain jaksaa reenata niiden tekemistä. :) Nuo sinun näyttää kyllä melkeinpä täydellisiltä!

anskusiili kirjoitti...

nuppu: Kiitoksia. : ) Minullakin kaksi ensimmäistä macaron-kokeilua olivat hieman epäonnistuneita. Tällä ohjeella olen onnistunutkin molemmilla kerroilla!

Elisa: Voi kiitos! Kyllä ne varmaankin haastavimmasta päästä olevat, mutta eivät mitään mahdottomia! Itselleni ehkä jotkut hienot leivokset olisivat vieläkin vaikeampia. : )