torstai 13. maaliskuuta 2014

Strösselidonitsit


Yleensä suosin leivonnassa luonnollisia aineita, millä tarkoitan lähinnä sitä, että välttelen esimerkiksi keinovärejä, sokerimassoja ja muita yleensä kakkutaiteessa käytettyjä aineita. Minulla on kuitenkin heikkous strösseleihin, joiden ripotteleminen kostean kuorrutuksen päälle on ehkä maailman rentotuttavinta. 

Olen jatkanut donitsikokeiluitani ja tällä kertaa päätin heittäytyä hulluksi strösseleiden kanssa. Laitoin strösseleitä sekä taikinaan että kuorrutuksen pinnalle. Tärkeintä on käyttää mahdollisimman kirkkaan värisiä strösseleitä, koska ne menettävät paistossa aina hieman väriänsä. En valitettavasti voinut ottaa läpileikkauskuvaa donitsista, jolloin sisällä olevat strösselit näkyisivät, koska halusin saada vietyä kaikki donitsit haukkaamattomina synttäreille. Ehkä ihan ymmärrettävää. Värikkäät donitsit ovat mitä mainioimpia synttäritarjottavia lasten tai lapsenmielisten juhliin, ja nämä takuulla huomataan herkkupöydässä. Otin nyt jopa vähän välivaihekuvia, joista näkee miten kätevästi donitsit valmistuvat.

Strösselidonitsit (10–12 kpl)

Taikina:
2 1/2 dl venhäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1/4 tl muskottipähkinää
2 rkl strösseleitä
3/4 dl sokeria
30 g voita (+ hieman voiteluun)
1 muna 
120 ml maitoa

Kuorrutus:
2 dl tomusokeria
2 rkl maitoa
strösseleitä

Ota munat ja maito ajoissa huoneenlämpöön.
Sulata voi ja anna sen jäähtyä hieman.
Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Sekoita kulhossa vehnäjauhot, leivinjauhe, muskottipähkinä, strösselit ja sokeri. 
Toisessa kulhossa riko munan rakenne, lisää maito ja hieman jäähtynyt voisula. 
Lisää märät aineet kuiviin ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Älä ylivatkaa.
Pursota seos voideltuun 12-koloiseen donitsipeltiin, jätä kolot noin puolilleen. 
Paista uunissa n. 8–10 minuutin ajan tai kunnes donitsien reunat ovat kullankeltaiset. Anna jäähtyä ritilällä täysin.
Valmista kuorrutus sekoittamalla maito ja tomusokeri yhteen kattilassa, lämmitä seos kuumaksi. Kasta jäähtyneet donitsit lämpimään kuorrutteeseen, ripottele päälle strösseleitä. Anna jähmettyä ritilän tai leivinpaperin päällä.
Säilytä huoneenlämmössä.




Vinkkejä:
- Strösseleiden määrää taikinassa voi säädellä oman maun mukaan. Jos haluat hillitymmin strösseleitä, vähennä määrää hieman. Jos taas haluat, että strösselit näkyvät kunnolla taikinassa, lisää määrää.
- Kannattaa kokeilla donitsien kanssa tupladippausta, jolloin donitsit kastetaan kuorrutteeseen ensin kerran ja annetaan kuivua. Tämän jälkeen donitsit kastetaan uudelleen lämmitettyyn kuorrutteeseen ja pinnalle ripotellaan tämän jälkeen strösselit.

3 kommenttia :

Annika kirjoitti...

Miksen mä oo ikinä törmänny tollasiin donitsipelteihin! Pakko metsästää jostain sellanen, osaatko neuvoa mistä vois löytää. Pakko koklata näitä donareita. :)

Katri kirjoitti...

Tosi söpöjä, pitääpä harkita donitsipellin ostamista ;)

anskusiili kirjoitti...

Annika: Suosittelen itse hankkimaan, eipä tarvitse enää miettiä mitä helppoa ja kivaa tarjoaa juhlissa. Ihan Prismassa olen nähnyt donitsipeltejä. : )

Katri: Olen tahattomasti saanut ihmisissä aikaan ostovimman! Mutta donitsit ovat kyllä niin suloisia.