sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Ruusuinen crème brûlée


Tein viikonloppuna crème brûléeta ensimmäistä kertaa sen jälkeen kun ostin tohottimen, ja kyllä tuota pintaa rikkoessa tiesi tehneensä hyvän ostoksen! Olen ennen aina karamellisoinut sokerin pinnan uunivastuksen alla, mikä on kyllä toiminut ihan hyvin, mutta karamellisoinnin ohella koko komeus kuumenee, vaikkei tarkoitus olisikaan. 

Vaikka perinteinen crème brûlée onkin ihan täydellinen jälkiruoka eikä kaipaa mitään lisäyksiä, halusin kokeilla laittaa vähän aikaa sitten hankkimaani ruusuvettä kerman joukkoon. Mielestäni ruusun maku (ja tuoksu) sopii todella hyvin kermaiseen paahtovanukkaaseen, ja seuraavaksi ajattelin kokeilla tuoretta passionhedelmää.

Ruusuinen crème brûlée (4 annosta)


3 dl kuohukermaa
1 vaniljatanko
4 keltuaista
1/2–3/4 dl sokeria
1–2 tl ruusuvettä
n. 2 rkl ruokosokeria

Laita uuni lämpenemään 150 asteeseen.
Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet talteen veitsenkärjellä. Mittaa kuohukerma kattilaan, lisää vaniljan siement ja tanko. Kiehauta ja ota pois levyltä, anna jäähtyä noin kymmenen minuuttia.
Sekoita kulhossa keltuaiset ja sokeri, yhdistä hieman jäähtyneeseen kermaan. Älä vatkaa ilmaa seokseen vaan kääntele rauhallisesti. Lisää joukkoon ruusuvesi.
Aseta neljä laakeaa kulhoa uunivuokaan, täytä kulhot kermaseoksella. Kaada kiehuvaa vettä uunivuokaan niin, että vesi ulottuu noin puoleen väliin crème brûlée -kulhoja. 
Paista uunissa n. 40–50 minuuttia. Voit testata kypsyyttä mittarilla, kypsänä lämpötila on n. 65 astetta. 
Anna jäähtyä ja siirrä sitten jääkaappiin jäähtymään kunnolla.
Valmista karamellisoitu sokeripinta ennen tarjoamista. Ripottele pinnalle n. 1/2 rkl ruokosokeria tasaisesti, polta tohottimella edestakaisella liikkeellä ruskistunut pinta.


Vinkkejä:
- Ruusuveden määrä on makuasia, ja varmaankin ruusuvesissä on eroa. Itse käytin Stenbergsin ruusuvettä ja laitoin 2 tl. Omasta mielestäni tuo oli juuri sopiva määrä, mutta miehen mielestä ruusun makua oli vähän liikaakin. Maistelemalla selviää!
- Crème brûléen pinta ei saa uunissa kohota tai kuplia - tällöin lämpötila on noussut liian korkeaksi ja bruleet kannattaa ottaa heti uunista.

2 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Oii näyttääpä super hyvältä! :)

anskusiili kirjoitti...

Hanna: Kiitoksia, tällä kyseisellä herkulla ei voi mennä pieleen! :)