maanantai 20. tammikuuta 2014

Mehevät suklaaleivokset


Nämä suklaaleivokset menevät kategoriaan supermehevät, -suklaiset ja -makeat leivokset, eikä reseptin julkaisemille varmaankaan tarvita lisäperusteita? Tein näitä poikaystävän syntymäpäivien kunniaksi ja pääsin testaamaan ensimmäistä ohjetta jouluna saamastani Minileivonnaiset-kirjasta. Leivonnaiset on sellainen osa-alue leivonnassa, jossa minulla on luultavasti eniten kehitettävää. Tai ehkä leivän leipomisen jälkeen. Mikäs tässä harjoitellessa!

Mehevät suklaaleivokset (21 kpl)

Taikina:
200 g voita
200 g tummaa suklaata
1 dl kuohukermaa
3 munaa
150 g (n. 2 dl) vaaleaa muscovadosokeria
100 g (1 1/2 dl) vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Kuorrute:
200 g tummaa suklaata
3 rkl vaaleaa siirappia
55 g voita
70 g (reilu 1 dl) tomusokeria

Ota taikinan ainekset valmiiksi huoneenlämpöön.
Laita uuni lämpenemään 160 asteeseen. Vuoraa 20x20-senttinen neliön muotoinen vuoka leivinpaperilla, voitele leivinpaperi.
Sulata vesihauteessa pilkottu voi, suklaa ja kuohukerma. Sekoittele kunnes seos on tasaista. Anna jäähtyä.
Vatkaa munat sokerin kanssa kuohkeaksi (n. minuutin ajan sähkövatkaimella). Sekoita joukkoon jäähtynyt suklaaseos, älä vatkaa enää. Siivilöi joukkoon jauhot ja leivinjauhe, kääntele huolellisesti sekaan.
Kaada seos vuokaan. Paista n. 35 minuutin ajan tai kunnes taikina nousee ja tuntuu kiinteältä. Voit myös testata kypsyyttä puutikulla - valmiista kakusta ei tartu taikinaa keskelle työnnettyyn puutikkuun.
Anna paistoksen jäähtyä rauhassa vuoassa, siirrä se sitten hieman jäähtyneenä ritilälle jäähtymään täysin.
Valmista kuorrute mittaamalla kattilaan 175 g suklaata, siirappi ja voi. Kuumenna kunnes seos on kiiltävän tasaista. Ota levyltä ja siivilöi tomusokeri joukkoon. Anna hieman jäähtyä.
Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kahtia isolla, sahalaitaisella veitsellä.
Levitä vähän alle puolet kuorrutteesta leikatulle pinnalle, nosta varovaisesti toinen puolikas päälle. Levitä loppu kuorrute varovaisesti kakun päälle.
Siisti kakusta reunat ja leikkaa 21 suorakulmioksi (seitsemään osaan poikittain ja kolmeen osaan pitkittäin). Rouhi terävällä veitsellä jäljelle jääneestä suklaasta koristeita, ripottele leivosten päälle.



Vinkkejä:
- Ole hyvin huolellinen mutta älä liian kovakourainen sekoittaessasi jauhot taikinan sekaan.
- Leikatessasi kakkupohjaa kahtia älä paina veitsellä vaan ennemminkin sahaa kärsivällisesti ympäri. Nosta lastan ja pitkän veitsen avulla päällimmäinen puoli vaikka viereen levitetylle leivinpaperille.
- Kirjassa sanotaan, että kakkua tulisi mehevyyden säilyttämiseksi pitää viileässä, mutta ei jääkapissa. Itselleni on hieman mysteeri, missä kakkua siis pitäisi näin keskellä talvea säilyttää, joten säilytin jääkaapissa. Jos teet samoin, kannattaa leivokset ottaa hyvissä ajoin huoneenlämpöön ennen tarjoamista, jotta ne pehmenevät.

4 kommenttia :

JenniE kirjoitti...

Aika herkun näköisiä!

Anonyymi kirjoitti...

Todella hyvän näköisiä! Itse aloin noita tekemään, ja epäonnistuin kuorrutteen kanssa. En oikein tiedä, mikä meni vikaan. Kuumensin suklaan, siirapin ja voin kattilassa, ja sekoittelin sitä. Siirappi ei vaan "imeytynyt" siihen mukaan, vaan kattilan pohjalle jäi nestettäkin. Lisäsin vähän reilummin tomusokeriakin, mutta koostumus pysyi edelleen vääränlaisena. Mikä avuksi?

anskusiili kirjoitti...

JenniE: Suklaisen näköisiä ainakin!
Anonyymi: Voi ei, onpa inhottavaa. Minulle ei tule muuta mieleen kuin että kuumennusteho on ollut liian kova. Aineiden tulee vain sulaa sileäksi hiljalleen, sen jälkeen otetaan heti levyltä. Itselläni tuo kuorrutus onnistui hyvin, mutta siinä ei ollut samanlaista kiiltoa kuin suklaaganachessa esimerkiksi.

Aino P. kirjoitti...

Mä tein juuri näitä kanssa ja mulle kävi myös noin kuorrutteen kanssa. Sekoittelin mielestäni hyvin hiljaisella lämmöllä sulaksi aineet ja sekoitin sitten tomusokerin sekaan. Neste alkoi irrota tässä vaiheessa ja mitä enemmän sekoitin, sitä enemmän sitä nestettä ilmestyi. Levitin jäykähkön kuorrutteen sitten vain kakun päälle kahden lusikan avulla, nestettä ei saanut enää sekaan. Kaadoin sen sitten lopuksi päälle :P Ruma pinta tuli, mutta hyvän makuisia ja ihanan kosteita leivoksia tuli. Väliin asti sitä täytettä ei olisi noin jäykkänä riittänyt.