sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Limekuppikakut


Viimeksi kokkailin sitruunatahnaa, mutta tein samalla myös limetahnaa. Jälkimmäistä varten minulla oli mielessäni visio kirpeänmakeista limekuppikakuista, joiden sisällä on limetahnaa. Nämä eivät ole liian kirpeitä makean taikinan ja kuorrutuksen ansiosta joten maistuvat luultavasti myös muillekin kuin tällaisille sitruuna- ja limehulluille. 

Pohjan taikinaan ja kuorrutteeseen käytin The Hummingbird Bakeryn sitruunacupcakesien ohjetta.

Limekuppikakut (n. 14 kpl)

Taikina:
75 g voita
2 dl sokeria
3 3/4 dl vehnäjauhoja
1 rkl leivinjauhetta
1 tl limen raastettua kuorta
2 munaa
2 1/4 dl maitoa

1 dl lime curdia (itse tehtyä tai kaupasta ostettua)

Kuorrute:
125 g voita
200 g Philadelphia-tuorejuustoa
3-4 dl tomusokeria

Ota aineet valmiiksi huoneenlämpöön.
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Valmistele 12-koloinen muffinipeltiä, käytä mielellään paperisia muffinivuokia koloissa.
Vaahdota pehmeä voi sokerin kanssa kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää limen raastettu kuori. Sekoita toisessa kulhossa vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään, sekoita vaahtoon.
Yhdistä munat ja maito, riko munien rakenne. Lisää melkein kaikki nesteet taikinaan sekoittaen alhaisella nopeudella. Lisää nopeutta ja sekoita joukkoon loputkin nesteestä. Taikinan tulee olla sileää.
Täytä muffinivuoan kolot 2/3 täyteen. Kaikki taikina ei välttämättä mahdu muffinipeltiin, joten paista kahdessa erässä tai laita uuniin paperisiin vuokiin samaan aikaan muffinipellin kanssa.
Paista 15-20 minuuttia, kunnes leivokset ovat kullertavan värisiä. Anna jäähtyä hetken pellissä ennen kuin poistat ritilälle jäähtymään täysin.
Leikkaa jäähtyneisiin leivoksiin n. teelusikallisen mentävä kolo keskelle (tai suurempi jos haluat enemmän lime curdia keskelle). Keskipaloja ei tarvitse säästää, joten leipurin velvollisuuksiin kuuluu syödä ne.
Täytä kolot n. teelusikallisella lime curdia.
Valmista viimeiseksi kuorrute vatkaamalla pehmeä voi huoneenlämpöisen tuorejuuston kanssa. Lisää tomusokeria n. desi kerrallaan kunnes saat haluamasi koostumuksen. Levitä tai pursota leivosten päälle.
Koristele esimerkiksi limen kuorella.

Vinkkejä:
- Limekuppikakuissa on melko paljon työtä, joten esimerkiksi leivokset voi valmistaa päivää ennen ja säilyttää huoneenlämmössä kannellisessa astiassa. Myös tahnan voi tehdä vaikka useampaa päivää ennen.
- Jos mahdollista, käytä luomulaatuisia limejä, koska kuorta käytetään sekä tahnassa että taikinassa.


4 kommenttia :

Katri kirjoitti...

Näyttää herkulliselta. Kokeilin sitä sun sitruunacupcakes ohjetta, onnistui tosi hyvin. ;)

Anonyymi kirjoitti...

Tosi mielenkiintoinen blogilöydös. Pitääpä silmäillä silloin tällöin ;)

Anonyymi kirjoitti...

Voihan..! Mä rakastan leipomista. Mulla on tapana googlettaa jollain hakusanalla jotain ja sit selailla eri blogeja ja valita mieluisimman oloinen ohje ja testailla sitä. En siis erityisesti seuraa mitään blogeja. Mutta arvaapa, kenen blogin ohjeilla on tullut viime ajat leivottua? Sun!

Jos mulla olis kaikki aika (ja raha..) maailmassa, niin todennäköisesti voisin leipoa koko sun blogin läpi! Aivan mahtavaa. Kerta toisen jälkeen huomaan kirjottavani paperille ohjeen ja sen perään että "Lunni leipoo", jotta osaan tarvittaessa palata takaisin.

Voi olla, että täytyy laittaa sut kirjanmerkkeihin ja käydä täällä muutenkin, kun googlen kautta.

Kiitos :)!

ps. uunissa on parhaillaan brownie-cupcakesit.. :)

anskusiili kirjoitti...

Anonyymi:

Kiitos sinulle tosi kivasta kommentista, tällaiset aina innostavat jatkamaan. <3
Toivottavasti intouduit nyt seuraamaan minun blogiani ja mahdollisesti muitakin blogeja, täältä netistä saa niin paljon hyviä vinkkejä leivontaan. Tietysti ihana on selailla myös painettuja kirjoja!
Tule ihmeessä kertomaan, miten leipomukset onnistuvat!