perjantai 27. syyskuuta 2013

Ruusukaaliquiche


Nyt niitä saa, nimittäin ruusukaaleja (ja niin monia muitakin ihania syysherkkuja). Pienenä luultavasti en olisi kelpuuttanut ruusukaalia lautaselleni (vaan lähinnä barbileikkeihin), mutta ikävuosien myötä ruusukaalin maku on alkanut viehättää todella paljon. Minikaalit maistuvat ihan sellaisinaan keitettyinä ja vaikka pannulla käytettyinä, mutta parhaiten ne mielestäni sopivat jonkin kermaisen kanssa. Päätin tehdä melko perinteistä quichea, vaikka ihan perinteiseen ranskalaispiirakkaan ei tulekaan täytteeksi muuta kuin pekonia, munia ja kermaa (ei edes juustoa). Pohjaan käytin Australian Masterchef -ohjelmassa käytettyä quiche-ohjetta.


Ruusukaaliquiche (8 annosta)

Pohja:
125 g kylmää voita
240 g (reilu 3 1/2 dl) vehnäjauhoja
1 muna
1 tl sitruunan mehua

Täyte:
300 g ruusukaalia
4 munaa
3 dl kermaa
mustapippuria
suolaa
100 g juustoa (esim. gruyére)

Valmista pohja: kuutioi kylmä voi ja sekoita se jauhojen kanssa murumaiseksi seokseksi, joko monitoimikoneessa tai käsin nyppien. Lisää muna ja sitruunan mehu, muotoile nopeasti taikinaksi ja vaivaa pari kertaa jauhotetulla alustalla. Älä ylityöstä. Litistä ympyrän muotoiseksi, kääri kelmuun ja anna levätä puolisen tuntia jääkaapissa.
Ota taikina jääkaapista ja kauli se joko jauhotetulla alustalla tai kahden leivinpaperin välissä litteäksi ja niin suureksi, että siitä riittää 20-24-senttisen vuoan pohjalle ja reunoille. Nosta taikina varovaisesti kaulimen tai leivinpaperin avulla irtopohjaisen piirakkavuoan päälle, painele kevyesti reunoille ja pohjalle. Leikkaa ylimääräinen taikina reunoilta pois. Anna vielä levähtää n. 30 minuuttia jääkaapissa.
Laita uuni lämpenemään 190 asteeseen. Peitä piirakkapohja leivinpaperilla ja kaada päälle painoksi herneitä, paista n. 20 minuuttia tai kunnes pohja on kullanruskea.
Poista ruusukaalien kannat ja uloimmat lehdet, keitä suolatussa vedessä n. 5-10 minuuttia. Leikkaa keitetyt ruusukaalit neljään osaan.
Vatkaa keskenään munat ja kerma, mausta suolalla ja mustapippurilla. Raasta juusto.
Kaada ruusukaalit piirakkapohjalle, ripottele päälle juustoraastetta (mutta säästä hieman myös pinnalle). Kaada päälle kerma-munaseos ja loput juustoraasteesta.
Paista uunissa n. 30 minuuttia, tai kunnes täyte on keskeltäkin hyytynyt.
Anna piirakan jäähtyä kokonaan ennen kuin poistat sen vuoasta. Leikkaa vasta jäähtyneenä.

Vinkkejä:
- Piirakkapohjaa käsitellessä kaiken pitää olla mahdollisen kylmää, joten toimi nopeasti äläkä anna käsien lämmittää taikinaa liikaa. Pohjan tulee olla jääkaapissa pitämisen jälkeen jähmeää mutta ei kivikovaa. Jos taikinasi on liian kovaa kaulittavaksi, anna sen olla huoneenlämmössä hetken.
- Kypsyyden voi helposti testata heiluttamalla piirakkaa kevyesti, ja jos keskiosa näyttää liian hyllyvältä, anna suosiolla olla uunissa vielä hetken.

4 kommenttia :

Sarppu kirjoitti...

Ruusukaali on niin herkkua, yleensälaitan salaattiin pekonin kera, tuota täytyykin kokeilla, kiitos.

Siiri kirjoitti...

Ruusukaalit ja gruyére ovat kyllä erinomainen yhdistelmä! Olen itse käyttänyt ruusukaaleja pariin otteeseen gruyérepiirakan lisukkeena. Tämä resepti yhdistää ihanasti kaksi lemppariani. ;)

Hayley kirjoitti...

Ruusukaalit piiraassa on loistava idea, laitetaanpas korvan taakse! :)

anskusiili kirjoitti...

Sarppu: Ai että, pekoni sopii kyllä älyttömän hyvin ruusukaalin kanssa. Miksei voisi pekonia tähän piirakkaankin laittaa!

Siiri: Hauska kuulla. : ) Ruusukalista on kyllä ihan lisukkeeksikin upean maun takia.

Hayley: Hih kiva!