torstai 4. heinäkuuta 2013

Sitruunakuppikakut


Meillä oli pienimuotoiset illanistujaiset (herkuttelusessiot) entisten työkavereiden kanssa, ja minä päädyin tuttuun ja turvalliseen makeaan tarjottavaan - kuppikakkuihin. Teen tosi usein joko muffinseja tai kuppikakkuja, koska molemmat on tosi helppo valmistaa ja varioida voi loputtomiin. Tällä kertaa halusin jotain kesäistä ja kirpsakkaa ja tein sitruunaisia kuppikakkuja.

Kuppikakuissa (Vai cupcakes? En osaa päättää!) en välitä liiallisesta tai tönköstä kuorrutteesta, tuorejuustopohjainen on sopivan raikas. Pelkkä voi-sokerimömmö on aika ällöttävän makuista, vaikka pursottuukin kauniimmin kuin tällainen hieman löysempi kuorrutus. Maku on kuitenkin tärkein!

Leivosten taikinan ohje on otettu The Hummingbird Bakeryn leivontakirjasta "Söta dagar".

Sitruunakuppikakut (12-14 kpl)

Leivokset:
75 g voita
3 dl sokeria (laitoin 2 dl, 3 kuulostaa jo liioittelulta)
3 3/4 dl vehnäjauhoja
1 rkl leivinjauhetta
1 tl luomusitruunan raastettua kuorta
2 munaa
2 1/4 dl maitoa

Kuorrute:
125 g voita
200 g Philadelphiaa
1 rkl sitruunan mehua
3-4 dl tomusokeria

Koristeeksi:
Luomusitruunan raastettua kuorta

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
Valmista leivokset vatkaamalla huoneenlämpöinen voi sokerin kanssa, lisää vehnäjauhot, leivinjauhe ja sitruunan kuori. Vatkaa käsin toisessa kulhossa munan rakenne rikki, sekoita maidon kanssa. Lisää melkein kaikki maitoseoksesta taikinaan, vatkaa alhaisella nopeudella. Lisää nopeutta hiljalleen kunnes taikina on sileää. Lisää loputkin nesteet.
Täytä muffinivuoan kolot melkein täyteen (n. 2/3), käytä paperisia muffinivuokia koloissa. Paista uunin keskitasolla 15-20 minuuttia. Kypsät leivokset ovat tasaisen kullertavia ja tuntuvat painaessa kimmoisilta. Anna jäähtyä.
Valmista täyte, ota aineet ajoissa huoneenlämpöön. Vatkaa ensin voi pehmeäksi, lisää tuorejuusto ja sitruunan mehu. Lisää tomusokeria joukkoon n. desi kerrallaan kunnes saavutat haluamasi koostumuksen.
Kuorrute säilyttää muotonsa parhaiten viileässä, joten kannattaa antaa sen hetken levähtää jääkaapissa ennen pursottamista. Kuorruta leivokset ennen tarjoilua, älä ota kylmästä esille ennenaikaisesti ettei kuorrutus lässähdä. Koristele sitruunan kuorella.

Vinkkejä:
- Varsinkin kun hedelmän kuoriosaa käytetään, kannattaa suosia luomua. Luomuhedelmätkin tulee pestä kuumalla vedellä ja tiskiaineella huolellisesti ennen raastamista.
- Leivokset voi tehdä vaikka päivää ennen tarjoilua ja säilyttää ilmatiiviissä astiassa huoneenlämmössä.
- Jos haluat kuorrutteesta keltaista, voit käyttää esimerkiksi keltaista pastaväriä.



Tuo Tigerin kakkuvati oli kyllä mainio ostos (4 euroa) ja tulee näkymään hyvin hyvin monissa kuvissa täällä...

8 kommenttia :

enni kirjoitti...

Millä reseptillä tuo suolinen piirakka mahtaa olla tehty?

Anonyymi kirjoitti...

Olipas herkullisen näköisiä kuppikakkuja. Täytyy ehdottomasti testata. :) - Sanni

anskusiili kirjoitti...

Enni: Reseptiä on tulossa tänään illemmalla! Pysy kuulolla siis.

Sanni: Kuppikakuista on melkein vaikeaa saada ei-herkullisen näköisiä ;)

Bettina's Food Dreams kirjoitti...

Kauniin näköisiä kuppikakkuja (tai cupcakes..en osaa minäkään päättää :D). Täytyy munkin kokeilla tota tuorejuustokuorrutetta sillä buttercream on tosiaan liian raskasta.

Uraäiti kirjoitti...

Olisiko sinulla mahdollisesti ohjetta sellaisiin sitruunaisiin kuppikakkuihin, joissa on sisällä täyte?

anskusiili kirjoitti...

Uraäiti: Eipä taida olla blogissa vielä yhtäkään sellaista ohjetta! Mutta hommahan menee niin, että kypsästä leivokseen leikataan päälle kolo, jonne voi laittaa esimerkiksi tuorejuustoa, hilloa tai vaikka lemon curd -tahnaa. : )

Petra kirjoitti...

Tein näitä eilen, ainut moka tuli kun "ulkoa" muistin että kuorrutteeseen tulee vajaa desi sitruunamehua :D vähän oli löysää kuorrutetta, mutta jääkääpissa onneksi jähmettyi sen verran että tänään kehtaa tarjoilla :)

anskusiili kirjoitti...

Petra: Kiva kuulla, siis että kokeilit ohjetta eikä että tuli pikku moka. : D Mutta hyvä ettei käynyt pahemmin, heh!