perjantai 5. heinäkuuta 2013

Lohi-kevätsipulipiirakka


Joku kyseli viime postauksen kuvissa vilahtaneen suolaisen piirakan ohjetta, joten täältä pesee. Suolainen piirakka on kenties maailman helpoin tarjottava juhliin, koska piirakan voi tehdä vaikka edellisenä päivänä ja tarjoilla joko kylmänä tai lämmittää uudelleen ennen tarjoilua. Tätä piirakkaa maisteltiin sekä kylmänä että lämpöisenä, ja itse tykkäsin enemmän lämpöisestä, mutta kylmäkin toimi! Suolaisessa piirakassa hieman tummempi tai viljaisa pohja on oman makuni mukaan parempi kuin ihan valkoinen.

Lohi-kevätsipulipiirakka (8 palaa)

Pohja:
1 3/4 dl vehnäjauhoja
1 3/4 dl grahamjauhoja
75 g voita
(suolaa)
1 muna
loraus kylmää vettä

Täyte:
2 kevätsipulia varsineen
100 g lämminsavulohta
2 dl maitoa
1 muna
2 dl emmental-juustoraastetta
savupaprikajauhetta
pippuria
suolaa

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Voitele n. 24-senttinen vuoka.
Valmista pohja nyppimällä kylmä voi jauhojen kanssa tasaiseksi seokseksi. Lisää halutessasi suola. Sekoita joukkoon muna ja loraus kylmää vettä, painele taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi. Lisää tarvittaessa vettä, mikäli taikina tuntuu halkeilevan. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Laita kylmään lepäämään.
Silppua kevätsipulit pieneksi, revi lohi sopivan kokoisiksi paloiksi. Vatkaa kulhossa maito, munat ja juusto käsin kuohkeaksi, mausta. Ripottele kevätsipuli ja lohi piirakkapohjan päälle tasaisesti, kaada päälle maito-munaseos.
Paista uunissa n. 30-40 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja juusto sekä reunat ovat kullanruskeat.
Koristele piirakka joko kevätsipulilla tai ruohosipulilla.

Vinkkejä:
- Jos haluat piirakasta oikein juustoista, voit lisätä pinnalle juustoraastetta paiston loppuvaiheilla. Tuo 2 dl on loppujen lopuksi aika pieni määrä näin isoon piirakkaan.


2 kommenttia :

Maukku kirjoitti...

Voi voi miten herkun näköinen! Pakko testaa heti ku pääsen kotio.

anskusiili kirjoitti...

Maukku: Testaa ihmeessä, toivottavasti maistuu!