lauantai 11. toukokuuta 2013

Quinoa-kasvispihvit ja chipotle-kastike


Foodgawkeria selaillessa silmiin osuu todella usein mehukkaan näköisiä kasvispihvejä eikä erilaisista variaatoista ei ole pulaa. Quinoan ystävänä huomasin kasvispihviohjeen, jossa kasvisten lisäksi on käytetty quinoaa, ja päätin kokeilla quinoan toimivuutta tällaisessa yhteydessä. En seurannut ohjetta orjallisesti vaan kopioin vain perusidean, ja lopputulos oli kyllä mehevä ja pihvejä oli tosi helppo paistaa (mikä ei aina ole itsestäänselvyys kasvispihvien kanssa).

Quinoa-kasvispihvit (7 kpl)

2 rkl öljyä
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
2 isoa porkkanaa
2 dl keitettyä quinoaa (n. 1 dl raakaa quinoaa)
1 dl pakastepinaattia sulatettuna ja valutettuna
1 tlk (400 g) cannellini-papuja
1 dl korppujauhoja
2 munaa
1 tl oreganoa
2 tl savustettua paprikaa
tuoretta basilikaa
1-2 tl suolaa
mustapippuria

Chipotle-kastike
1 prk kermaviiliä
2-3 rkl chipotle-kastiketta

Keitä quinoa paketin ohjeiden mukaan.
Silppua sipuli ja valkosipuli pieneksi, raasta porkkana pieneksi. Kuullota kasviksia pannulla öljyssä nelisen minuuttia.
Kaada kasvikset suureen kulhoon ja jätä pannu öljyineen sivuun myöhempää paistamista varten.
Muussaa valutetut pavut haarukalla ja sekoita kasvisten joukkoon, lisää myös quinoa ja pinaatti, mausteet, korppujauhot ja munat. Sekoita tasaseksi massaksi.
Taputtele kylmään veteen kastetuilla käsillä taikinasta reilun kokoisia kasvispihvejä, aseta leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille ja pistä jääkaappiin kylmenemään n. 20-30 minuutiksi. Tämä helpottaa paistamista. Tee tällä välin chipotle-kastike jääkaappiin tekeytymään.
Kuumenna pannu ja lisää tarvittaessa öljyä, paista pihvejä 3-4 minuuttia per puoli. Tarjoile kastikkeen ja esimerkiksi salaatin kera. Ei olisi huono idea tehdä näistä hampurilaisiakaan!

Vinkkejä:
- Esimerkiksi K-kaupat myyvät Poppamiehen kastikkeita, itse käytin Hot Headz -merkkistä, "mietoa" chipotlea (kyllä siinä minulle oli tarpeeksi potkua!). Chipotlen sijasta voi käyttää esimerkiksi Tabascoa, mutta chipotle on ihan omaa luokkaansa savuisuutensa takia.

14 kommenttia :

Katarina kirjoitti...

Nami! Teen usein pihvejä quinoasta. On todella hyvää.

Jenna kirjoitti...

Vaikuttaa hyvältä ohjeelta! Itelleni quinoa on vieras raaka-aine ruoanlaitossa, mutta täytyisi kyllä kokeilla, tavallisia kasvispihvejä kun ei kovinkaan usein jaksa väsäillä sen raastamisurakan vuoksi.

Daniela kirjoitti...

Pitää kyllä koittaa näitä! Minulla on nimittäin kaapissa suomalaista quinoaa, joka tuntuu puuroutuvan hieman perus-perulaista enemmän. Sopii siis varmasti näihin. Kiitos vinkistä :)

music kirjoitti...

Nice Blog !!

anskusiili kirjoitti...

Hovkonditorn: Olenkin huomannut että sinulla on paaljon upeita kasvispihviohjeita!

Jenna: Itsellenikin quinoa on vähän uudempi tuttavuus, ja tykästyin kyllä ensi maistamalla. : ) Näissäkin pitää porkkanat raastaa, mutta aika vähällä pääsee!

Daniela: Oi, en olekaan suomalaiseen quinoaan kaupassa törmännyt. Aina mukaan tarttuu vain Go Green -versio. Varmasti sopisi!

music: Thanks!

Paula kirjoitti...

Quinoa-pihvit ovat mainioita! Ovat meidän perheen suosikkipihveröisiä. Jos kiinnostaa katsoa, miten minä ne teen niin blogini ruokaa-kategoriasta löytyy parikin hieman erilaista versiota.
Tuo suomalainen quinoa oli tosiaan erittäin mössöytyvää, ei puhettakaan, että siitä saisi mitenkään irtonaista lisuketta. Mutta iloisesti yllätyin minäkin,että sitä on yleensäkään mahdollista täällä viljellä.

Anonyymi kirjoitti...

Voikohan tuon quinoan korvata jollain jos ei siitä niin tykkää ja millähän? Mihinkäs muuhun tuo chipotle sopii, että kannattaako sitä näiden pihvien takia ostaa, että mihin sen lopun hyödyntää vai minkälaiset muut kastikkeet näille pihveille sopisi?

anskusiili kirjoitti...

Anonyymi: Voisihan quinoan koittaa korvata vaikka keitetyllä ohralla (joka on hieman suurempaa kuin kvinoa) tai sitten ihan turvotetuilla korppujauhoilla.

Tuota chipotlea myydään aika pienissä pulloissa, joten helposti tulee meillä ainakin käytettyä loppuun. : ) Chipotle sopii esim. chili con carneen ja muihin tulisiin ruokiin, ja lisäksi kermaviiliin sekoitettuna saa tosi hyvän dipin vihanneksille! Mutta voi maustaa kermaviilin oman maun mukaiseksikin jos ei chipotlea halua, mausteinen kastike sopii parhaiten.

Anonyymi kirjoitti...

Toimisikohan couscous quinoan tilalla? Paljonko 1dl quinoaa painaa?

anskusiili kirjoitti...

Anonyymi: Varmasti ihan mainiosti, miksi ihmeessä en tajunnut itse ehdottaa?! Googlasin jostain että 1 dl keittämätöntä quinoaa painaa n. 70 g, eli lähes saman verran kuin couscous.

Anonyymi kirjoitti...

En löytänyt kuin chipotle-tahnaa, kastiketta ei ollut (poppamiehen kuitenkin). Osaatko sanoa mitenkä tuo tahna tuohon kastikkeeseen käy, tuleeko sitä vaan vähemmän vai mitenkähän?

anskusiili kirjoitti...

Anonyymi: Luulisi, että tahna on tulisempaa kuin kastike, joten laittaisin aluksi vähemmän ja maistelisin, kuinka paljon haluaa laittaa. : )

Anonyymi kirjoitti...

Mitä on cannellini-pavut ja mistä niitä saa? Tai voiko niiden tilalla käyttää jotain muita papuja ja mitkä vastaisi parhaiten niitä? Yritin googlettaa noita cannellineja mutta ei oikeen löytynyt mitään

anskusiili kirjoitti...

Anonyymi: Cannellini-pavut ovat valkoisia papuja, joita löysin ainakin Citymarketista säilöttyinä. Ulkonäöltään pavut ovat mielestäni aivan kuin tavalliset valkoiset pavut, joten niitä voi varmasti käyttää myös. : )