keskiviikko 1. toukokuuta 2013

Churrot ja suklaakastike


Minun vappuni kului ensin humalaisia ja sitten krapulaisia ruokkiessa, mutta sellaistahan opiskelijan elämä on. Töissä ollaan silloin, kun muut ovat vapaalla. Vappu on työläisten ja ylioppilaiden juhla, mutta vuodesta 2008 (jolloin sain lakkini) lähtien olen ollut vappuna enemmän tai vähemmän töissä.

Sitten kun vietän kokonaan vapaata vappua, järjestän semmoiset brunssit että alta pois! Mutta tänä vuonna sain tyytyä superhelppoihin espanjalaisiin churroihin, jotka valmistuvat munkkeja helpommin. Churroja olen maistanut ensimmäistä kertaa Espanjassa, minkä jälkeen olen haaveillut tekeväni churroja itse. Turhaan olen pitänyt prosessia työläänä, sillä se oli kaikkea muuta. Ainakin sain vappuna asuntoon kunnon öljyn käryn - ja pussillisen metrilakuja vapputorilta.

Mainio, yksinkertainen ohje löytyi täältä. Churroista tulee päältä rapeita ja sisältä ihanan kuohkeita, niin kuin pitääkin.

Churrot ja suklaakastike (n. 10 kpl)

Churrot:
2 1/2 dl vettä
1 1/2 rkl sokeria
1/2 tl suolaa
2 rkl öljyä
2 1/2 dl vehnäjauhoja
Paistamiseen 1 l öljyä

Päälle:
Sokeria ja kanelia

Suklaakastike:
100 g tummaa suklaata
1,2 dl kuohukermaa

Valmista churrojen taikina mittaamalla vesi, sokeri, suola ja 2 rkl öljyä kattilaan, kuumenna keskilämmöllä. Anna kiehahtaa ja ota levyltä. Sekoita joukkoon jauhot lastalla ja kääntele kunnes taikinasta muodostuu kiinteä pallo.
Valmista tässä vaiheessa suklaakastike. Kuumenna kerma kattilassa, anna kiehahtaa ja ota levyltä. Kaada kerma kulhoon, jonne olet paloitellut suklaan. Anna seistä hetken ja sekoita tasaiseksi. Sekoita lautselle myös sokeri-kaneliseos valmiiksi.
Kuumenna öljy korkeassa kattilassa, öljyä tulee olla n. 7-10 cm kattilan pohjalla, ja tyhjää tilaa kattilaan tulisi jäädä suunnilleen saman verran.
Sujauta taikina kankaiseen tai paksuun muoviseen pursotinpussiin, jossa on suurehko tähtitylla. Testaa öljyn kuumuus taikinapallolla. Jos taikina nousee pian öljyn pinnalle ja poreilee reippaasti, öljy on tarpeeksi kuumaa (voit myös mitata mittarilla, jolloin öljyn lämpötila on n. 190 astetta).
Pursota kattillaan n. kymmensenttinen pötkö taikinaa, leikkaa saksilla poikki. Paista kattilassa kerrallaan muutama churro. Anna churrojen valuttaa ylimääräinen öljy talouspaperin päällä n. parin minuutin ajan, kierittele sen jälkeen sokeri-kaneliseoksessa.
Tarjoile lämpiminä suklaakastikkeen kera, myös raikkaat mansikat sopivat kylkeen.

Vinkkejä:
- Uppopaistaessa tärkeintä on, että sinulla ei ole muuta oheistoimintaa vaan voit keskittyä täysillä öljyyn. Jos öljy leimahtaa tuleen, peitä kattila äkkiä sopivan kokoisella kannella. Älä käytä liesituuletinta. Öljy ei kuitenkaan leimahda, jos olet tarkkana etkä pidä levyä liian kuumalla - itselläni oli kuumentamisvaiheen jälkeen koko ajan nelosella (asteikko 1-6).
- Valmistele kaikki tarvikkeet lähettyville ennen kuin alat uppopaistaa.
- Käytä kastikkeessa tummaa suklaata, joka sopii paremmin jo makeiden churrojen kanssa.


5 kommenttia :

maija kirjoitti...

Jam! Churrot ovat niin herkullisia :) Voisinpa myös kokeilla tehdä niitä itse.

Anonyymi kirjoitti...

NAM. Tein ihan vaan pelkästään churroja, ja hyviä tuli. Sinulla on tosi kiva ja laadukas blogi, tullut kokeiltua paljon hyviä reseptejä. Nanaimo-palat oli etenkin superherkkua.

anskusiili kirjoitti...

maija: Yllättävän helppoa, eikun kokeilemaan!

Anonyymi: Jee, kiva kuulla! Eivät nuo välttämättä meidänkään mielestä tarvinneet suklaakastiketta, mutta suklaa ei ole koskaan pahaksi. ;)

momo kirjoitti...

Heips! Olen lukenut blogiasi jo pitkään ja tykännyt kovasti joten ajattelin laittaa tämänkin ohjeen kokeiluun:) Ohjeen kokeilu kuitenkin tapahtuisi kotitaloustunnilla joka minun pitäisi ohjeistaa opettajan avustuksella joten kysäisisin sellaista, että kauanko näiden valmistamiseen meni siitä kun aloitit taikinan siihen että olit saanut kaikki churrot kieritellyiksi sokeri-kanelissa? Kiitos kovasti jos jaksat vastata :)

anskusiili kirjoitti...

momo: Heippa! Kiva kuulla, että aiot laittaa churrot kokeiluun. : ) Olen tehnyt näitä itse tosi kauan aikaa sitten viimeksi, joten nyt pitää vain arvioida näihin kuluva aika... Sanoisin, että puoli tuntia näihin saa ainakin kulumaan, kauemminkin ellei ole ihan kauhean tottunut käsittelemään taikinaa ja pursotinpusseja. Varaisin siis n. 30–40 minuuttia aikaa.
Kannattaa laittaa öljy ajoissa lämpenemään, siinä menee hetki aikaa. Jos laittaa öljyn lämpenemään samaan aikaan, kun alkaa valmistaa suklaakastiketta, ajoitus menee suunnilleen nappiin.