sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

Terveellisemmät vadelmamuffinit


Perinteisen leivonnan ystävänä olen seurannut silmät pyöreinä, kun leivontasivutkin täyttyvät sanoista stevia, paleo, fitness ja niin edelleen. Itse syön mielestäni perusterveellistä, kasvispainotteista ja urheilua tukevaa murkinaa, mutta olen aina ollut vähän sitä mieltä, että herkut herkkuina. Ärsyttää kun tavalliset, ei-laihduttavat ihmisetkin puhuvat aina herkkujen yhteydessä repsahduksista ja syyllisyydentunnosta, ei se ole niin vakavaa! Jos syön viikonloppuna pussin irtokarkkeja tai leivon suklaamuffineita, en kyllä tunne minkäänlaista syyllisyydenpistoa sisimmässäni. Pikemminkin nukahdan hyvin leveä hymy kasvoilla. Tuntuu hassulta ajatella, että melkein kaikki ruoka-aineet ovat vuorotellen vaarallisia, aina tietysti ilmiöistä riippuen. Joskus vilja on pahasta, joskus rasva, joskus sokeri - yleensä kaikki kolme samaan aikaan.

Olen kuitenkin seurannut ilmiötä sen verran kauan ja etäältä, että olen muodostanut oman mielipiteeni rauhassa ajan kanssa. Tulen aina ja ikuisesti leipomaan övereitä juustokakkuja, muffineita ja muita leivonnaisia, mutta oikeastaan on aika mielenkiintoista huomata, että mustapavuista saa tehtyä ihanan näköisiä brownieita tai kahdesta munasta ja banaanista paleo-pannareita. Mielenkiinnosta päätin kokeilla, mitä saan aikaiseksi ilman valkoisia jauhoja, lisättyä sokeria tai rasvaa - ja kuitenkin aika tavallisilla aineilla. Lopputulos oli ilahduttava ja yllättävän muheva. Näitä syön itse viikonlopun aamupalalla (puuro-raejuusto-mössön kyljessä tietty) tai arkena ruoan jälkeen pienenä herkkuna, mutta viikonlopun herkkuhetket pyhitän jollekin ihan muulle. Ben&Jerry'sille tai masariineille esimerkiksi.

Tervellisemmät vadelmamuffinit (12 kpl)

2 dl mantelijauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 dl täysjyvävehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
1/2 tl kardemummaa
1 banaani
2 rkl hunajaa
20 tippaa puhdasta steviaa
2 munaa
2 dl luonnonjogurttia
3 dl jäisiä vadelmia

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
Sekoita keskenään kuivat aineet yhdessä kulhossa.
Muussaa toiseen kulhoon banaani, lisää loput aineet vadelmia lukuun ottamatta.
Sekoita nopeasti keskenään märät aineet kuiviin aineisiin, sekoituksen loppuvaiheella kääntele vadelmat sekaan. Älä sekoita yhtään enempää kuin tarvitsee!
Jaa taikina muffinivuokiin (12-koloiseen muffinivuokaan), voit täyttää vuoat melko täyteen.
Paista uunissa 15-20 minuuttia tai kunnes muffinit ovat pinnalta kullanruskeita.
Anna jäähtyä ja nauti.

Vinkkejä:
- Ostin oman Govindan steviani Ruohonjuuresta ja olen ollut tyytyväinen. Nestemäinen stevia makeuttaa tarvittaessa vaikka teen, kahvin tai rahkankin. Muutama tippa riittää makeuttamaan ison teekupin.
- Kokonaan gluteenittomia leivoksista saat jos käytät kaurahiutaleiden ja vehnäjauhojen sijasta vaikka kookosjauhoja.

6 kommenttia :

Anna kirjoitti...

Moi Lunni!
Täytyy sanoa, että oli ilahduttavaa lukea vihdoinkin oman ajatusmaailman kaltaisia ajatuksia herkuttelusta ylipäätään.
Itse on jo täytynyt ruveta sulkemaan välillä silmät ja korvat kaikilta laihdutushömpötys-leivonnais-/herkuttelupuheista, kun meinaa ruveta ärsyttämään liiaksi:)

Kiitos piristävästä blogitekstistä!

Kevätterkuin Anna

Heidi/Mustikkasuu kirjoitti...

Tismalleen samoilla linjoilla olen kanssasi, hyvä kirjoitus.:)

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Osaatko kertoa kuinka paljon näissä on kaloreita, hiilihydraatteja, rasvaa ja proteiineja? Olisi kiva verrata "perinteisiin" leivoksiin. -laura

anskusiili kirjoitti...

Anna: Niinpä, itsekin sitä välillä meinaa provosoitua. Mutta meitä on niin kaikenlaisia, ja kaikki tehkööt omalla tavallaan. :) Mukavia kesänodotuksia sulle!

Melody: Jee, kiva kuulla!

Anonyymi: Heippa! Iltapuhteena laskin nopeasti, että yhden leivoksen arvot näyttävät seuraavanlaisilta:
109 kcal
prot 4,8 g
hh 11,8 g
rasva 4,8

Eli jos vertaa vaikka Arnold'sin tavalliseen donitsiin, jonka arvot näyttävät tältä:
388 kcal
prot 7 g
hh 44 g
rasva 21 g

Tuuli kirjoitti...

Kuulostaa hyvältä & terveelliseltä! Olenkin kaipaillut reseptiä, jossa voisi hyödyntää nestemäistä steviaa, kiitos :)

Anonyymi kirjoitti...

Täysin samaa mieltä!! Tuntuu että fitness-asiat tulee jo korvista ulos. Luin jostain hyvin että yksi terveellinen ateria ei tee kenestäkään laihaa/superterveellistä, samoin herkku silloin tällöin ei tee kenestäkään lihavaa tai "epäterveellistä".