maanantai 17. joulukuuta 2012

Shakkiruutukeksit


 Olen kauan halunnut kokeilla shakkiruutukeksejä, mutta jotenkin se hirveä mittailu ja pikkutarkka näpertely eivät ole houkutelleet. Törmäsin Marthan sivuilla loogiselta vaikuttavaan ohjeeseen, ja intouduin katsomaan myös videoklipin keksien valmistamisesta, joten uskaltauduin koittamaan.
Keksien tekeminen oli yhtä pikkutarkkaa kuin olin ajatellutkin, mutta oikestaan aika kivaa.
Päädyin laittamaan kekseihini neljä kerrosta taikinasuikaleita kolmen sijaan, sillä kekseistä olisi muuten tullut mielestäni liian pitkulaisen mallisia. Jäljelle jäävien palojen kanssa sovelsin hieman, että sain kaikki suikaleet käyttöön.
Ohje on Marthan Stewartin sivuilta.

Shakkiruutukeksit (n. 48 kpl)

225 g suolatonta voita
1/2 cup / 1,2 dl sokeria
1 tl vaniljauutetta/vaniljasokeria
1/4 tl suolaa
2 1/2 cups / 6 dl vehnäjauhoja
3 rkl kaakaojauhetta
1 muna
1 rkl vettä

Ota voi ajoissa huoneenlämpöön.
Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vanilja ja suola. Sekoita vehnäjauhot sekaan samalla vatkaten. Taikina näyttää muruiselta, mutta niin sen kuuluukin.
Ota taikina muruineen kulhosta ja hiero sitä kämmenillä, kunnes taikina pysyy nätisti koossa.
Jaa taikina kahtia (voit käyttää vaikka vaakaa tarkan lopputuloksen saavuttamiseksi). Kauli toinen puolisko taikinasta kahden muovikelmun välissä 18 cm x 18 cm -kokoiseksi neliöksi. Käytä viivoitinta apuna ja yritä muotoilla levystä neliö.
Ota toinen taikinanpuolisko ja ripottele sen päälle kaakaojauhe. Vaivaa pöydällä, kunnes kaakaojauhe on levittynyt tasaisesti taikinaan. Kauli samalla tavalla kuin edellinenkin levy.
Leikkaa molemmat levyt (kelmun päällä) pitkää veistä ja viivotinta apuna käyttöen 2 cm leveiksi suikaleiksi. Suikaleita tulee yhteensä 18 kpl. Siirrä levyt kelmun avulla tasaiselle alustalle ja laita jääkaappiin jähmettymään.
Sekoita keskenään kananmuna ja vesi. Ota kylmenneet suikaleet jääkaapista ja kokoa keskipötköt. Ota ensin kaksi vaaleaa suikaletta, aseta niiden väliin suklainen suikale. Voitele kananmunalla suikaleiden päältä ja väleistä. Paina suikaleet yhteen. Ota seuraavaan kerrokseen kaksi suklaasuikaletta ja yksi vaalea, aseta ne aikaisemman kerroksen päälle vastakkaiseen järjestykseen. Muista aina voidella väleistä ja päältä. Toista vielä kerran kahden vaalean ja yhden suklaisen suikaleen kanssa ja kääräise pötkö kelmuun. Laita kylmään odottamaan ja tee toinen pötkö, aloita tällä kertaa kahdella suklaasuikaleella ja yhdella vaniljasuikaleella. Anna jähmettyä jääkaapissa ainakin 30 min..
Leikkaa pötköistä mahdolliset epätasaiset päät pois, voit samoin siistiä reunoja veitsellä tasaisiksi.
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
Leikkaa pötköt n. 1/2 cm paksuiksi viipaleiksi ja paista uunissa 10-12 minuutin ajan.
Anna jäähtyä kokonaan ritilällä.

Vinkkejä:
- Kun kaulit levyt neliöiksi, ei ole välttämättä niin tärkeää että levyjen reunat olisivat täysin suorat, kunhan levyt ovat suunnilleen 18 cm leveitä ja pitkiä. Keksipötköt kuitenkin siistitään ennen leikkaamista.
- Käsittele suikaleita varoen, mutta jos suikaleet katkeavat, voit käyttää ne kuitenkin. Munalla siveleminen ja keksien paistaminen uunissa kyllä pelastavat pienet halkeamat.
- Voit tehdä kekseistä myös nelikerroksisia, kuten minä tein. Tällöin jäljelle jää vain kuusi suikaletta seuraavaa pötköä varten. Kokoa kuudesta suikaleesta pötkö samalla tavalla kuin aikaisemminkin, mutta katkaise pötkö sitten keskeltä kahtia ja aseta kaksi pötköä päällekkäin, käytä munaa liimana.


4 kommenttia :

Liinu kirjoitti...

Oih, onpa nättejä! Ja varmasti hyviä myös :)

Päivi / Kokkeillaan kirjoitti...

Voi että tulee lapsuus mieleen näistä! Meillä äiti teki aina juhliin shakkiruutukeksejä. Askartelua vaativaa, mutta lopputulos on kaunis.

Hannele kirjoitti...

Aivan ihania! Olen aiemmin nähnyt vain neliruutuisia (2+2) keksejä. Nää on jo ylempää taidetta!

anskusiili kirjoitti...

Liinu: Voi kiitos, oli kyllä hauska seurata näiden muodostumista itsekin. : )

Kotiharmi: Niinpä, itsekin muistan nämä klassikkokeksit lapsuuden joistakin juhlista.

Hannele: Kiitoksia, näistäkin piti ensin tulla pienempiä, mutta sovelsin vähän!