lauantai 14. heinäkuuta 2012

Täydelliset sämpylät

Voitin keväällä Jonnan blogin arvonnassa Helsingin Mylly luomutuotepaketin, joka sisälsi paljon erilaisia hiutaleita, jauhoja ja muita viljatuotteita. Kaikki tuotteet ovat olleet ahkerassa käytössä, mutta ehdottomaksi suosikiksi on päätynyt Myllärin Luomu Hurjan Viljainen Sämpyläjauho.
Olen leiponut sämpylöitä lukemattomia kertoja - välillä onnistuneesti ja välillä vähän vähemmän onnistuneesti... Leipurin painajainen on varmasti kovat, kuivat ja murenevat sämpylät, jotka ovat seuraavana päivänä jo aivan syömäkelvottomia, mutta kehtaan väittää, että näillä jauhoilla on mahdotonta epäonnistua. Olen jo muutamia kertoja leiponut sämpylöitä näillä jauhoilla, ihan pussin kyljessä olevalla tavallisella ohjeella, ja sämplöistä tulee aina todellakin täydellisiä. Ne ovat pehmeitä, sitkoisia, ja maistuvat ihanalta vielä seuraavanakin päivänä.

Täydelliset sämpylät (n. 18 kpl)

50 g tuorehiivaa
5 dl vettä (olen käyttänyt maitoa)
2 tl suolaa
1/2 dl rypsiöljyä
14 dl Myllärin Luomu Hurjan Viljainen -sämpyläjauhoja

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen tai maitoon, lisää suola. Lisää puolet jauhoista, sekoita hyvin esimerkiksi puuhaarukalla. Lisää öljy ja loput jauhoista, alusta käsin kimmoisaksi kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Laita vedottomaan paikkaan kohoamaan kaksinkertaiseksi, noin 30 minuutin ajan. Leivo jauhotetulla alustalla pötköksi, leikkaa 18 osaan ja pyöritä sämpylöiksi. Kohota puolisen tuntia, laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Paista uunissa n. 10 minuutin ajan.

Vinkkejä:
-Käytä mahdollisimman vähän jauhoja, jottei jauhoista tule kuivia. Lisää jauhoja vähitellen ja lopeta lisääminen heti, kun taikina on kimmoisaa ja käsiteltävää. Älä myöskään leivo liian reilulla jauholla.
-Voit voidella sämpylät kohottamisen jälkeen vedellä ja ripotella päälle vaikka kaurahiutaleita. Olen joskus myös sekoittanut taikinan joukkoon ärsyttävät juustojämät, joita ei enää pysty höyläämään.



6 kommenttia :

Annika kirjoitti...

Hyvin onnistuneet sämpylät ilahduttavat aina :) Voisin heti ottaa tuosta yhden lämpimäisen :)

anskusiili kirjoitti...

Annika: Niinpä, joka päivä kun olisi tuoretta leipää aamupalalle. <3

Oona kirjoitti...

Oooo, noi sämpylät näyttää namilta! <3

anskusiili kirjoitti...

Onski: Ihan parhaita ovat!

Anonyymi kirjoitti...

Mäkin leivon aiina näitä sämppylöitä ! Parhautta <3

anskusiili kirjoitti...

Anonyymi: Niinpä! ♥ Ihanaa kun ohjeeseen voi aina luottaa.