torstai 22. maaliskuuta 2012

Pistaasi-suklaakeksit

Pistaasi ja tumma suklaa sopivat mielestäni yhtä hyvin yhteen kuin esimerkiksi tomaatti ja mozzarella tai päärynä ja aurajuusto. Minulle tuli yhtäkkiä mieleeni visio shortbread-tyyppisistä kekseistä, joissa on rutkasti tummaa suklaata ja pistaasipähkinää, ja halusin löytää visioitani vastaavan ohjeen. Ohje löytyi lopulta täältä, enkä ole kyllä hetkeen leiponut mitään yhtä makoisaa! (Puolitin alkuperäisen ohjeen määrät ja laitoin ne desimittoihin.)

Pistaasi-suklaakeksit (n. 16 kpl)

    1 1/5 dl vehnäjauhoja
    vajaa 1/2 dl (30 g) kaakaojauhetta
    1/4 tl ruokasoodaa
    75 g suolatonta voita
    0,8 dl (60 g) fariinisokeria
    vajaa 1/2 dl (25 g) sokeria
    (ripaus sormisuolaa)
    (1/2 tl vaniljauutetta)
    75 g tummaa suklaata (70%-prosenttista)
    50-70 g kuorittuja pistaasipähkinöitä


Sekoita keskenään jauhot, kaakaojauhe ja sooda. Laita sivuun. Vatkaa pehmeää voita hetki, lisää sokerit ja vatkaa kuohkeaksi. Lisää joukkoon sormisuola ja vaniljauute. Rouhi suklaa n. herneenkokoisiksi paloiksi ja hiero pistaasipähkinöistä kuorta pois. Ruohi myös pistaasit pienemmiksi. Sekoita suklaa ja pähkinä taikinan joukkoon. Taikina on kuivaa, mutta sen kuuluukin olla. Purista siitä kasa käsiesi väliin ja puristele työalustalla halkaisijaltaan n. 3-5 sentin paksuiseksi pötköksi. Kääräise kelmuun ja laita kylmään n. 40 minuutin ajaksi kohmettumaan.
Laita uuni lämpenemään n. 160 asteeseen. Ota taikina kylmästä ja leikkaa siitä varovaisesti noin sentin paksuisia viipaleita. Paista uunissa 8-10 minuuttia ja anna jäähtyä kokonaan.

Vinkkejä:
-Taikinan käsitteleminen ei ollut mitään mukavinta puuhaa, ja itse mittasin voin aika silmämitalla. Voita taisi tulla pikkuisen liian vähän, koska keksit olivat pikkuisen murenevia ja hieman kuivemman näköisiä kuin alkuperäisen ohjeen kuvissa. Taikinan kuuluu kuitenkin olla kuivaa, käytä hieman märkiä käsiä sitä käsitellessäsi ja puristele siitä tiukka pötkö. Kärsivällisyys auttaa!



3 kommenttia :

Saga kirjoitti...

Nam....Suklaa vaan saa ain a"veden kielelle"... ;O)

Anonyymi kirjoitti...

Käytitkö näissä suolattomia pistaasipähkinöitä? Herkullisen näköisiä ovat!:-)

anskusiili kirjoitti...

Anonyymi: Käytin suolattuja. Mielestäni suolainen sopii hyvin suklaan kanssa. : )