perjantai 2. joulukuuta 2011

Mariannerouhekeksit


Tänään minä pidin tentteihin lukemisen ohjella varsinaista leivontapajaa kotona, kun leivoin ja koristelin yli sata keksiä kaverini valmistujaisjuhliin. Hommasta ei olisi tullut yhtään mitään ilman munakelloa ja tilavaa parveketta, jonne sain pellillisen keksejä aina jäähtymään. Näitä voi aivan hyvin valmistaa jollekin joululahjaksi, koska itse ainakin liitän piparmintun aina jouluun. Keksien pohjan ohje on jo aiemmin hyväksi todettu, löysin joskus Joy of Baking -sivustolta.

Mariannerouhekeksit (n. 42 kpl)

    Taikina:
    260 g (4 dl) jauhoja
    1/4 tl suolaa
    226 g suolatonta voita
    60 g (1 dl) tomusokeria
    1 tl vaniljasokeria

    Koristeluun:
    180 g tummaa suklaata
    Marianne Crush -rouhetta

Ota voi ajoissa huoneenlämpöön. Sekoita suola jauhoihin ja laita sivuun. Vatkaa sähkövatkaimella voita hetken aikaa kunnes se on pehmeää. Lisää sokeri ja vaniljasokeri pehmenneen voin joukkoon ja vatkaa parin minuutin ajan, kunnes seoksesta tulee vaaleaa ja kuohkeaa. Lisää jauhot joukkoon ja kääntele huolellisesti. Muotoile taikinasta pallo ja litistä sentin-parin paksuiseksi levyksi, kääri tuorekelmuun ja anna levätä jääkaapissa noin tunnin ajan.
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Ota taikina kylmästä ja kauli jauhotetulla alustalla, käännä aina 90 astetta myötäpäivään kauliessasi. Kauli noin puolen sentin paksuiseksi levyksi ja leikkaa muotilla paloja. Laita uuninpellille ja vie hetkeksi kylmään ennen paistamista, jotta keksit pitävät muotonsa uunissa. Paista uunissa n. 8 minuutin ajan. Jäähdytä ritilällä.
Sulata suklaa joko vesihauteessa tai mikrossa, dippaa puolet jäähtyneestä keksistä suklaaseen ja lusikoi suklaan päälle Marianne-rouhetta. Laita leivinpaperille jähmettymään, kylmässä suklaa jähmettyy luonnollisesti nopeammin.

Vinkkejä:
-Keksit säilyvät monia päiviä, kunhan et säilytä missään lämpöisessä ja käytät ilmatiivistä purkkia.
-Marianne-rouheen saan keksin päälle siististi niin, että rouhe on kaadettu kulhoon ja keksin päälle lusikoidaan rouhetta kulhon yläpuolella. Näin ylimääräiset rouheet tippuvat takaisin kulhoon ja keksiin tarttuu kaikki tarpeellinen rouhe.


Maailmankaikkeuden surkeimmassa valossa otetut kuvat, olkaa hyvä!
PS. Blogin ulkoasua on muutettu hieman talvisemmaksi, vaikkei mistään talvesta ole tietoakaan.

5 kommenttia :

Melody kirjoitti...

Kaunis uusi ulkoasu! Hmm, ihania keksejä...! Nappaan pari kahvin seuraksi :)

Luru kirjoitti...

Oi nami! Näitä siis pääsee sit maisteleen :P

Anna kirjoitti...

Heti tuli vesi kielelle, nämä pääsevät testaukseen välittömästi.

Suopossu kirjoitti...

Näytät löytäneen kaikenlaista kivaa leivonta-aiheista oheistuotetta ja tarviketta, joten kyselisin, oletko törmännyt missään kirsikkaesanssiin? Haussa olisi sellainen Dr. Pepper -juomasta tai karkeista tuttu kirsikanmaku. Käyttäisin leivonnassa ja Soda Stream -juomien mausteena. :) Joku puhui, että karvasmanteli muistuttaisi sitä?

anskusiili kirjoitti...

Melody: Kiitos, oma silmäni ainakin kaipasi vaihtelua. : )

Luru: Varmasti pääsee, tuskin sata keksiä pääsee loppumaan!

Anna: Suosittelen. : )

Suopossu: Hmm, ei ole kyllä tullut kaupassa vastaan, vaikka olen itsekin kirsikkaesanssin ystävä. Ebaysta voisi koittaa hakea vaikka cherry flavouring -hakusanalla, sieltä olen itse tehnyt löytöjä. Toisaalta joissakin suomalaisissa kahviloissa olen nähnyt kirsikkamakusiirappia, että varmasti jostakin saa.