lauantai 10. joulukuuta 2011

Karjalanpiirakat

Resepti sopii joulunaikaan, koska jos riisipuuroa jää kattilanpohjalle, karjalanpiirakoiden leipominen on varmasti paras tapa käyttää jämät. En ollut tehnyt karjalanpiirakoita aikoihin, ja nypyttäminen olikin vaikeampaa kuin muistin... Miten se näyttikään niin helpolta telkkarissa, kun mummo pyöräytti symmetrisiä ja pulleita karjalanpiirakoita tuosta noin vain. Maku korvasi tässäkin tapauksessa hieman puutteellisen ulkonäön. Käytin Valion ohjetta, jossa puuroa tuli minusta ainakin puolet liikaa. Laitan silti suunnilleen alkuperäisen ohjeen, eiköhän se ylimääräinen riisipuuro jonkun mahaan uppoa.

Karjalanpiirakat (20 kpl)

    Riisipuuro:
    2 dl vettä
    2 dl puuroriisiä
    n. 8 dl täysmaitoa
    1/2 tl suolaa

    Taikina:
    1 dl kylmää vettä
    1/2 tl suolaa
    reilu 1 dl ruisjauhoja
    reilu 1 dl vehnäjauhoja
    reilu 10 g voita

    Voiteluun voita


Keitä puuro edellisenä päivänä. Lisää riisit kiehuvaan veteen. Anna kiehua, kunnes riisi on imenyt veden. Lisäile maitoa pienissä erissä, sekoita samalla. Kun kaikki maito on lisätty, alenna lämpö minimiin ja anna hautua kannen alla kypsäksi, sekoita välillä. Lisää suoa ja anna jäähtyä.
Valmista taikina sekoittamalla kylmään veteen suola ja jauhot. Lisää sulanut tai pehmeä voi sekaan ja alusta kiinteäksi ja sitkeäksi. Pyöritä taikinasta tanko jauhotetulla alustalla, leikkaa 20 samankokoiseen palaan. Pyörittele paloista palloja ja taputtele litteämmiksi. Laita uuni lämpenemään 275 asteeseen.
Kauli palaset ohuiksi, pyöreiksi kuoriksi. Annostele puuroa kuorelle, melkein reunoille saakka. Taivuta reunat puuron päälle ja rypytä etusormilla. Paista uunissa n. 10 minuutin ajan. Voitele voisulalla.

Vinkkejä:
-Varo polttamasta riisipuuroa pohjaan, käytä mielellään paksupohjaista kattilaa.
-Jos käytät puuronjämiä, n. 2 puurolautasellista riittää tähän taikinamäärään.

5 kommenttia :

AnnaMursu kirjoitti...

Noi näyttää täydellisiltä! Täytyypä linkata sulle kuva mun tekemistä karjalanpiirakoista facessa... Voit vähän vertailla :D

anskusiili kirjoitti...

Anna: Valitsin tietty parhaimmat piirakat kuvaan, jotkut oli vähän... ainutlaatuisempia!

Päivi / Kokkeillaan kirjoitti...

Ite tehdyt karjalanpiirakat on niiiiiin hyviä. Tästä meinaa innostua :) Komeita olet tehnyt.

Saga kirjoitti...

Voi, aikoihin ei olekaan tullut tehtyä. Tosin omani eivät koskaan ole vetäneet vertoja kummitätini "aitokarjalaisille" piirakoille, ne olivat herkkua. Ja aina hän ehti tehdä niitä keon, kkun tiesi, että olin menossa käymään.

anskusiili kirjoitti...

Kotiharmi: Kaikki piirakat eivät olleet ihan yhtä mallikelpoisen näköisiä, yllättävän vaikeaa puuhaa tuo nypyttäminen. : D

Saga: Voi olivat varmaan suurta herkkua!