tiistai 29. maaliskuuta 2011

Vadelmakreemitäytteiset keksit

Löysin tämän ohjeen Martha Stewartin arkistoista viikonlopun herkkunälässä, ja kekseistä tuli niin hyviä, ettei tuota vadelmakreemiä olisi välttämättä edes tarvinnut. Jos haluat yksinkertaista naposteltavaa vaikka kahvin kylkeen, pelkät keksitkin toimivat hyvin! Vadelmakreemi tosin tekee näistä melkein kuin pieniä jälkiruokaleivoksia.

Vadelmakreemitäytteiset keksit (n. 36 kpl)

    Keksit:
    1 3/4 cups (4,2 dl) vehnäjauhoja
    1 tl soodaa
    1/2 tl suolaa
    140 g voita
    1 1/2 cups (3,6 dl) sokeria
    1 muna
    1 vaniljatanko

    Kreemi:
    1 cup (2-3 dl) vadelmia
    n. 200 g valkosuklaata
    1/3 cup (0,8 dl) kuohukermaa



Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
Sekoita keskenään vehnäjauhot, sooda ja suola. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa ja poista siemenet vaikka pienellä lusikalla, lisää voi-sokerivaahtoon. Lisää joukkoon myös muna ja vatkaa tasaiseksi. Sekoita jauhoseos taikinaan vähitellen.
Ota taikinasta noin ruokalusikan kokoisia nokareita, pyörittele palloksi käsien välissä ja asettele leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille. Litistä hieman ja paista 8-10 minuutin ajan. Nosta keksit jäähtymään leivinpaperilla päällystetylle ritilälle.
Valmista täyte soseuttamalla vadelmat ja sulattamalla suklaa joko varovaisesti mikrossa tai turvallisemmin vesihauteessa. Sekoita kerma hitaasti sulaneeseen suklaaseen. Valuta vadelmamössö siivilän läpi joukkoon, sekoita tasaiseksi. Laita jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.
Laita jäähtyneen keksin päälle noin teelusikallinen täytettä, laita päälle toinen keksi kanneksi. Säilytä kylmässä kannellisessa rasiassa.

Vinkkejä:
-Suosittelen ehdottomasti käyttämään vaniljatankoa, vaikka vaniljasokerin käyttäminen on taatusti vaivattomampaa. Aidosta vaniljatangosta tulee kuitenkin korvaamaton maku ja tuoksu.
-Jätä kekseille paljon kohoamisvaraa, sillä ne suunnilleen kaksinkertaistuvat kooltaan uunissa. Keksit ovat valmiita juuri ennen kuin ne alkavat muuttua kullanruskeiksi, niiden kuuluu jäädä vaaleiksi ja hieman sitkeiksi.



6 kommenttia :

Sohvi kirjoitti...

Heippa! Olen seuraillut blogiasi jo pitkään, mutta en muista olenko aiemmin kommentoinut tänne. Keksit kuulostavat ihanilta. Toivottavasti ei haittaa, että lisäsin linkin blogiisi omani sivupalkkiin? Hauskaa kevättä :).

Marjis kirjoitti...

Nam :P
Näitä pitää testata.

anskusiili kirjoitti...

Kiva kun kommentoit, itsekin seuraan vaikka mitä blogeja ja kommentoin vain ihan satunnaisesti. : ) Ja ei tietenkään haittaa!

Marjis: Kyllä kannattaa! Martha se osaa.

Noora kirjoitti...

Eksyinpä sattumalta blogiisi ja hetki piti selaillakin, vaikuttaa mukavan selkeältä, mutta suloiselta, siis selkeänsuloiselta (lieneekö sana, hih) :-)

Anonyymi kirjoitti...

Ainesosalistasta puutuu kanamuna, ohjeen mukaan ilmeisesti kuuluisi jonon jatkoksi. Lisäksi olis kiva jos kertoisit aina paljonko suunnilleen leipomuksia tulee. Ajattelin tehdä muutaman keksin ja niitä tuli yhdeksän pellillistä : D
Loppu tulos oli kuiteskin super nami! Tykkäsin just etenki täytetyistä kekseistä.

anskusiili kirjoitti...

Anonyymille: Kiitoksia huomautuksista, ihan aiheellisia! : ) Sen siitä välillä saa, kun kirjoittelee kaikki omin käsin. Huomasin tosiaan, että varsinkin vanhempiin ohjeisiin olen laiskasti merkannut määriä, mutta lupaan jatkossa kiinnittää niihin huomiota ja vähän merkkailla noihin vanhempiinkin. Rasvan ja jauhojen määrä kertoo kyllä määrästä jotakin, esimerkiksi tässäkin kun yli 4 dl jauhoja, niin keksejä tulee paljon. : )