sunnuntai 2. tammikuuta 2011

Munkit

Joulun jälkeen olen viettänyt hiljaiseloa leipomisten ostalta, koska olen vain ollut niin kiireinen. Toivottavasti seuraava viikko on hieman rauhallisempi, että ehdin testailla joululahjaksi saamiani kirjoja. Esimerkiksi muffinsikirja vaikuttaa lupaavalta.

En tykkää nakeista, ja minusta perunasalaatti kuuluu juhannukseen, joten päätin tehdä uuden vuoden kunniaksi munkkeja! Myönnetään, ehkä ne assosioidaan paremmin vappuun, mutta aivan mainiosti ne tähänkin aikaan vuodesta maistuivat.

Munkit

    3 dl maitoa
    1/2 dl sokeria
    ripaus suolaa
    1 muna
    1 pss kuivahiivaa
    8,5 dl vehnäjauhoja
    ripaus kardemummaa
    75 g voita

    sokeria ja kanelia
    7-9 dl rypsiöljyä paistamiseen


Ota muna ja voi huoneenlämpöön ajoissa.
Kuumenna maito kättä lämpöisemmäksi, sekoita siihen sokeri, suola ja muna. Sekoita hiiva ja kardemumma jauhoihin ja alusta taikinaan ensiksi puuhaarukalla, lopuksi käsin. Vaivaa pehmeäksi. Lisää lopuksi pehmeä voi.
Pyörittele taikinasta pieniä palloja ja anna niiden kohota liinan alla noin puolen tunnin ajan.
Kuumenna öljy kattilassa n. 180-asteiseksi, öljy on tarpeeksi kuumaa kun sinne heitetty munkki nousee heti pinnalle, alkaa heti porista ja kypsyy parissa minuutissa. Paista munkit kullanruskeiksi, käännä paistamisen aikana kerran. Nosta reikäkauhalla talouspaperille valumaan.
Pyörittele munkit jäähtyneinä sokeri-kaneliseoksessa.

Vinkkejä:
-Uppopaistaminen on todella yksinkertaista, kunhan muistaa pari perusasiaa. Öljy ei saa kuumeta liikaa, ja jos se alkaa vähänkin savuta, kattila pitää ottaa liedeltä ja kansi pitää laittaa päälle. Käytettyä öljyä ei saa heittää lavuaariin, itse kaadan sen tyhjään rypsiöljypulloon.
-Munkit voi myös täyttää tyllalla vaikkapa omenasoseella tai vaniljakreemillä.



3 kommenttia :

Anni kirjoitti...

Tuo muffinssikirja on toosi hyvä, oon varmaan koittanut puolia niistä resepteistä. Ja ne perustaikinat on erinomaisia myös!

Stella kirjoitti...

Näyttää hyvältä! Itselläni on kauheat traumat epäonnistuneista munkinleivontayrityksistä, mutta ehkä nyt uskaltaisin taas.

anskusiili kirjoitti...

Anni: Itsekin aion kokeilla ainakin puolia ohjeista! : ) Oon selaillut sitä monena iltana ihan kuola valuen.

Cupcake: Voi eikä, näiden pitäisi takuulla onnistua, kunhan ei vain paista liian kauaa tai liian kuumassa öljyssä. : )