maanantai 8. marraskuuta 2010

Kinuskinen juustokakku

Olen yrittänyt lopettaa herkuttelun aina muulloin kuin viikonloppuisin, koska vereni ns. herkutteluarvot ovat koholla. Kaksikymmentävuotiaana en totta puhuen haluaisi murehtia moisia asioita, varsinkin kun leipominen on niin mieluista, mutta ehkä kannattaa alkaa vieroittautua sokerista mahdollisimman aikaisin. No, olen onnistunut lopettamaan herkuttelut arkena, mutta auttakaa armias kun viikonloppu koittaa! Viime perjantaina tein niin yltäkylläisen juustokakun kuin mahdollista. Kyllä lähti makeannälkä... Ohjeen googlettelin jo hyvissä ajoin ennen viikonloppua täältä, sitä on tosin saatettu hieman muokata.

Kinuskinen juustokakku

    1 tlk kondensoitua maitoa

    Pohja:
    250 g Digestivejä
    125 g voita

    Täyte:
    800 g Philadelphia-tuorejuustoa
    1 prk smetanaa
    1 prk ranskankermaa
    2 dl tomusokeria
    4 munaa
    1 rkl sitruunamehua


Aloita vaikka jo päivää aiemmin tai yli kolmea tuntia ennen kakun täytteen tekemistä keittämällä kondensoitu maito kinuskiksi. Poista tölkin etiketit ja kaada korkeaan kattilaan niin paljon vettä, että tölkki peittyy. Keitä avaamatonta tölkkiä kattilassa noin kolmen tunnin ajan hiljaisella porinalla. Muista tarkistaa, että tölkki pysyy koko ajan veden alla ja lisää vettä tarvittaessa.
Ota tölkki keittämisen jälkeen kattilasta, anna hieman jäähtyä samalla kun aloitat valmistamaan täytettä ja pohjaa. (Jos teet kakun loppuun vasta seuraavana päivänä, säilytä tölkkiä viileässä ja lämmitä sitä hieman kuumassa kattilassa ennen kuin sivelet sitä täytteelle.)
Laita uuni lämpenemään 170 asteeseen. Valmista pohja murskaamalla keksit, sekoita joukkoon sulatettu voi ja painele leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle. Käytä suurta vuokaa, noin 27-senttistä. Laita kylmään odottamaan.
Vatkaa käsin tai koneella hiljalleen kaikki täytteen aineet keskenään tasaiseksi, vältä kuitenkin liikaa vatkaamista ilmakuplien vuoksi. Kaada noin puolet täytteestä pohjan päälle, sivele seuraavaksi puolet (hieman lämpimästä) kinuskista pinnalle, kaada loput täytteet vuokaan ja koristele vielä pinta kinuskilla. Paista uunin alatasolla n. 1,5 tuntia. Jos pinta näyttää tummuvan liikaa, voit peittää sen foliolla.
Kun kakku on kypsä, voit sammuttaa uunin (availematta luukkua liikaa) ja jättää kakun lämpöön vielä n. kahdeksi tunniksi. Näin vähennät pinnan halkeilua, mutta itse en kyllä suoraan sanottuna kyennyt enää odottamaan. Tarjoile kakku kylmänä.

Vinkkejä:
-Älä oikeasti käytä mitään kevyttuotteita, varsinkaan kevyttuorejuustoa. Sitä käytettäessä tulos on hieman vetinen ja kitkerä. Myönnän, sorruin kevyttuotteisiin veriarvoistani säikähtäneenä, mutta mieluummin pieni pala oikein hyvää ja kermaista kakkua kuin iso pala vähän vetistä muka-juustokakkua.
-Kondensoidun maidon voi kuulemma valmistaa myös mikrossa noin vartissa, jolloin kondensoitu maito pitää kaadaa korkeaan mikronkestävään astiaan, sitä pitää lämmittää keskiteholla ja sekoittaa noin minuutin välein.

3 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

aiai, onpa kokeiltavan kuuloinen ohje! :D

Anonyymi kirjoitti...

Kondensoitua maitoa valmiiksi karamelliksi valmistettuna saa nykyään Suomestakin kaupoista, ainakin Citymarketissa oli Caramelised milk. Ei tarvii keitellä. Tätä ohjetta haluun kyllä kokeilla!

anskusiili kirjoitti...

Anonyymi: Onpas kätevää, kiitos vinkistä. En ole täällä Suomessa vielä nähnyt valmiiksi keitettyä kondensoitua maitoa, mutta täytyy pitää silmät auki! :)