maanantai 11. lokakuuta 2010

Rouheiset sämpylät

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista leivontaviikkoa, kuinka ihanaa! Minä sain hyvän syyn ryhdistäytyä ja alkaa selailla leivontakirjojani, ja sämpylät alkoivat innostaa pitkästä aikaa. Kokeilin ensiksi Kotilieden suuren keittokirjan juustoisia sämpylöitä, joiden valmistustapa oli vähintäänkin mielenkiintoinen. Niiden ohjetta en juljaise, sillä lopputulos oli vähän turhan rapsakka. Päädyin sitten turvallisesti seuraamaan sämpyläjauhopussin ohjetta.

Rouheiset sämpylät (12-16 kpl)

  5 dl maitoa/vettä
  50 g tuorehiivaa / 1 pss kuivahiivaa
  2 tl suolaa
  1 rkl siirappia
  n. 10 dl sämpyläjauhojaV
  50 g margariinia/öljyä
  päälle ruis-/kaurahiutaleita


Lämmitä maito kädenlämpöiseksi tai hieman lämpimämmäksi, jos käytät kuivahiivaa. Liota hiiva maitoon ja lisää suola sekä siirappi. Lisää seuraavaksi noin puolet jauhoista, sekoita vielä puukauhalla. Ala lisätä jauhoja desi kerrallaan kädellä vaivaten. Älä lisää jauhoja yhtään liikaa, sillä liian jauhoisesta taikinasta tulee vain kovia sämpylöitä. Lisää vaivauksen loppupuolella sulatettu margariini tai öljy ja jätä taikina kohoamaan peitettynä kaksinkertaiseksi vedottomaan paikkaan. Mikro on aina varma vaihtoehto.
Kumoa kohonnut taikina leivonta-alustalle ja jaa taikina kahteen osaan (käsittelyn helpottamiseksi). Vaivaa osat sopivan paksuisiksi pötköiksi, katkaise molemmista pötköistä 6-18 palaa ja laita pellille kohoamaan, voit halutessasi pyöritellä paloista myös palloja. Sipaise sämpylöiden päälle vettä ja ripottele pinnalle ruishiutaleita. Anna sämpylöiden kohota vielä sen aikaa, kun uuni lämpenee 225 asteeseen.
Paista sämpylät uunin keskitasolla kullanruskeiksi, 12-15 minuutin ajan.

Vinkkejä:
-Saat taikinasta vielä rouheisemman, jos lisäät joukkoon vaivatessasi esimerkiksi aurinhonkukansiemeniä, pellavansiemeniä tai erilaisia leseitä.
-Jos käytät öljyä margariinin sijaan, 50 grammaa vastaa vähän yli puolta desiä.
Tässä kuva myös aikaisemmasta sämpyläkokeilusta, taikinaan tuli perunajauhoja (?) ja kananmuna, ohjeessa käskettiin välttämään liikaa vaivaamista. Tulos oli sitten vähän kuin ajattelinkin - kova.

2 kommenttia :

AnnaMursu kirjoitti...

vähän näyttää hyvältä :O

anskusiili kirjoitti...

Noi ylemmät olikin hyviä, alemmat ei niinkään!