maanantai 23. elokuuta 2010

Suklaavanukas

Olen monilla englanninkielisillä kokkaussivuilla törmännyt termiin chocolate pudding, ja voi sitä pettymystä, kun kyseessä ei olekaan suomessa vanukkaana tunnettu ilmiö. Monesti viitataan tämän tyyliseen jälkiruokaan, mutta mahtavasta Smitten Kitchenistä löysin juuri oikealta vaikuttavan reseptin. Koostumus on kuin niissä halvoissa kerrosvanukkaissa, joissa on kermavaahtoa päällä. En edes häpeile myöntää, että ne ovat mielestäni oikein hyviä!

Suklaavanukas (4 ISOA annosta, 6 järkevämmän kokoista)

    1/4 cup (0,6 dl) maissitärkkelystä
    1/2 cup (1,2 dl) sokeria
    ripaus suolaa
    3 cups (7,2 dl) maitoa
    170 g tummaa suklaata (kaakaopitoisuus 60-70 %)


Sekoita maissitärkkelys, sokeri ja suola keskenään teräskulhossa tai pienehkössä kattilassa. Kiehauta isommassa kattilassa vettä. Sekoita kylmä maito samalla vispaten maissitärkkelyksen kanssa ja nosta kulho kiehuvan veden päälle niin, että isompi kattila ja kulho/pienempi kattila ovat sisäkkäin. Anna seoksen valmista 15-20 minuuttia ja sekoittele aina välillä, ettei möykkyjä muodostu. Kun seos on paksuuntunut, lisää joukkoon paloiteltu suklaa. Sekoittele parin minuutin ajan niin, että vanukas on tasaista. Kaada (siivilän läpi) kulhoihin ja laita jääkaappiin noin tunniksi.

Vinkkejä:
-Älä pidä levyä liian kuumalla, ettei kattilaan muodostu liikaa höyryä.
-Voit testata, onko vanukas tarpeeksi paksua kastamalla siihen lusikan. Jos vanukas muodostaa lusikan "väärälle" puolelle kerroksen eikä valu pois, seos on varmasti tarpeeksi paksua.
-Joukkoon sopisi hyvin vaikka appelsiinin raastettu kuori tai tilkka appelsiinilikööriä.

3 kommenttia :

Marjis kirjoitti...

Vaikuttaa aikas makealta :P Mutta juuri sopivat pienet annokset jos tekee tuon 6 verran :)
Käyppäs katsomassa blogissani sielä on sinulle jotain.

Maakarileipuri kirjoitti...

Nam, tämä vanukas näyttää todella hyvältä! Kokeilen tätä kyllä mahdollisimman pian, sen verran herkulliselta vaikuttaa. :D

anskusiili kirjoitti...

Marjis: Oli kyllä niillä rajoilla, ettei ollut liian... suklaamakeaa. Ehkä se appelsiini auttaisi hieman. : )

Maakarileipuri: Tämä oli ainakin juuri sellaista, kuin itse salaa toivoin!