maanantai 16. elokuuta 2010

Mantelinen mustikkapiirakka

Vaikka minusta se perinteinen mustikkapiirakka rahkatäytteellä on aina paras, halusin kokeilla jotakin uutta. Olen mustikoistani tehnyt jo Kinuskikissan ohjeella vaniljaista musikkapiirakkaa, joka oli myös hyvää, mutta ajattelin jakaa itselleni mieluisamman kokeilun täällä. Rakastan mantelia, varsinkin mantelimassaa, joka sopii mainiosti mustikkapiirakkaan (tai vaikka mihin muuhun makeaan piirakkaan tahansa). Ohje löytyi Maku-lehdestä.

Mantelinen mustikkapiirakka

    Pohja:
    150 g voita
    1 dl sokeria
    1 muna
    3 dl vehnäjauhoja
    1 tl leivinjauhetta

    Täyte:
    5 dl mustikoita
    (1-2 rkl perunajauhoja)

    Päälle:
    75 g mantelimassaa
    75 g voita
    3/4 dl vehnäjauhoja
    3/4 dl sokeria


Valmista pohja ensin, laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Vaahdota pehmeä voi sokerin kanssa vaaleaksi vaahdoksi ja lisää muna hiljalleen joukkoon. Lisää vehnäjauhot ja leivinjauhe, painele voidellun piirakkavuoan pohjalle. Kaada päälle mustikat, ja jos käytät pakastemustikoita, lisää joukkoon perunajauhoja.
Paista piirakkaa uunin alatasolla noin 15 minuutin ajan.
Valmista sillä aikaa mantelimassaseos. Pilko mantelimassa pieniksi paloiksi, samoin voi. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja vatkaa sähkövatkaimella niin kauan, kunnes seos on tasaista ja taikinamaista. Ota paistunut taikina uunista ja ripottele mantelimassaseos tasaiseksi kerrokseksi päälle. Paista keskitasolla uunissa vielä toisen vartin verran. Tarjoile jäähtyneenä.

Vinkkejä:
-Paistoaikaa saattaa joutua pidentämään, jos käyttää pakastemustikoita.
-Säilytä mantelimassaa huoneenlämmössä, sillä jääkaappikylmä massa ei varmastikaan sekoitu kiltisti voin ja jauhojen kanssa.

1 kommentti :

Marjis kirjoitti...

Tätä pitää testata. Mantelimasa on lojunut kaapissa vaikka kuinka kauan..