perjantai 19. maaliskuuta 2010

Äidin metsäsienirisotto

Risotto on mielestäni ruoka, joka kelpaa vähän fiinimällekin mutta ei ole liian vaikea tai kallis valmistaa. Äitini osaa tehdä ihania risottoja, jotka eivät ole sukuakaan sille hötölle, jota koulussa muinoin tarjottiin. Tähän mennessä olen saanut maistaa sienirisottoa, punaviinirisottoa, sitruunarisottoa ja kuohuviinirisottoakin, mutta ensimmäisestä pidän eniten. Varoituksen sana koulun risoton ystäville: ohjeeseen ei kuulu pitkäjyväinen riisi ja pussillinen herne-maissi-paprikaa.

Äidin metsäsienirisotto (4 suurta annosta)

  100 g voita
  1 sipuli
  1 tlk (n. 300g) säilöttyjä metsäsieniä (tuoreetkin käyvät)
  500 g arborio-riisiä
  1 1/2 dl valkoviiniä
  12 dl kiehuvaa kanalientä (itse käytän kasvislientä mieluummin)
  1/2 tl sahramia
  40 g parmesaania (+ vähän lisää pöytään tarjolle)
  suolaa
  mustapippuria


Kiehauta kattilassa vesi ja lisää kana-/kasvisfondi. Pidä levyä lämmöllä koko ajan. Sulata pannulla puolet voista ja silppua sipuli hyvin pieneksi. Kuullota pannulla miedolla lämmöllä ja lisää joukkoon riisi sekä (valutetut) sienet. Sekoita joukkoon valkoviini ja kauhallinen lientä, sekoittele kunnes neste on imeytynyt. Jatka samaa kauhallinen-pari kerrallaan kunnes riisi on kypsää. Lisää sahrami noin puolessa välissä. Mausta valmis risotto suolalla ja mustapippurilla, sekoita joukkoon loput voista ja parmesaani. Raasta pieneen kulhoon vielä vähän parmesaania pöytään tarjolle.

Vinkkejä:
-Jos et halua ostaa kokonaista valkoviinipulloa, voit korvata valkoviinin sitruunan mehulla. Purista puolikkaan sitruunan mehu kulhoon ja lisää vettä niin, että nesteen määrä on se 1 1/2 desiä.
-Tuo vesimäärä ei ole mikään vakio. Itsekin jouduin lisäämään vielä pari desiä, ennen kuin riisi oli täysin pehmeää. Tarkkaile siis riisin kypsyyttä ja lisää vettä sen mukaan.


Niin fiineiksi emme ole alkaneet, ettemmekö edelleenkin nauttisi Pepsiä ruoan kanssa...

3 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

oi että näyttää hyvältä, pakko kokeilla!

anskusiili kirjoitti...

Kannattaa!

Anonyymi kirjoitti...

Hmm..risotossahan ei ole tarkoituskaan saada riisiä "täysin pehmeäksi". Saa siis tuntua hieman hampaissa ;)