tiistai 22. syyskuuta 2009

Kuppikakut (Cupcakes)

Tein nyt ensimmäistä kertaa näitä amerikkalaisia herkkuja, eli vähän kuin kuorrutettuja muffineja. Oikeastaan kuppikakkujen taikinakin on jotenkin erilaista kuin muffineissa (vähän kuin kakkutaikinaa), ainakin jauhoja tuli paljon vähemmän kuin olen itse tottunut muffineihin laittamaan.
Vaikken ole ollenkaan herkkä makealle, näistä tuli minullekin liian sokerisia. Tein siis muutaman muutoksen alkuperäiseen reseptiin. Aion varmasti vielä tehdä joitakin vähän monimutkaisempiakin kuppikakkuja, tämä olkoon nyt testaus kaikessa yksinkertaisuudessaan.

Kuppikakut (12 kpl)

    Taikina:
    1,7 dl (110 g) vehnäjauhoja
    1 dl sokeria
    110 g margariinia (huoneenlämpöistä)
    2 munaa
    1/2 tl suolaa
    1 tl leivinjauhetta
    1 rkl sitruunan kuorta raastettuna (yksi sitruuna riittää hyvin)

    Kuorrutus:
    100 g margariinia (huoneenlämpöistä)
    300-400 g tomusokeria
    1 rkl sitruunan mehua
    strösseleitä


Ota yhteensä 210 grammaa margariinia ja kananmunat huoneenlämpöön hyvissä ajoin.
Laita uuni lämpenemään 160 asteeseen. Sekoita jauhoihin suola, sokeri ja leivinjauhe, lisää pehmeä rasva, munat ja pestystä sitruunasta raastettua kuorta.
Vatkaa koneella kunnes taikina on ilmavaa, jaa 12-koloiseen muffinivuokaan. (Kannattaa laittaa vuoan koloihin paperiset leivosvuoat.) Paista uunissa 15-20 minuuttia.
Kun paistuneet leivokset jäähtyvät, valmista kuorrutus. Vatkaa keskenään margariinia ja tomusokeria, kunnes seos on kiinteää ja muodostaa huippuja. Lisää sitruunamehu ja vatkaa vielä vähän.
Pursota kuorrutus jäähtyneiden leivosten päälle, kuorrutusta saa laittaa reilusti.
Koristele vielä strösseleillä ja syö mahdollisimman pian. Leivoksia voi säilyttää muutaman päivän ajan kannellisessa purkissa huoneenlämmössä, jääkaappi saattaa kuivattaa ne.

Vinkkejä:
-Kuorrutuksen tekeminen vaikuttaa alussa varmasti toivottomalta - seos on ensin rakenteeltaan kuin korppujauhot, mutta muuttuu kyllä hyvinkin äkkiä kuohkeaksi. Toisekseen tomusokeri tuntuu täyttävän koko keittiön vatkatessa, mutta voit peittää vatkauskulhoa talosupaperilla tai pyyhkeellä.
-Käytä pursotuksessa suoraa tyllaa (itse käytin tähtityllaa, ei tullut kauhean nättiä jälkeä), mutta jos sinulla ei ole pursotinta, voit levittää täytteen leivosten päälle lusikallakin.

1 kommentti :

julia kirjoitti...

oi ihanan näköisiä! :)